Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 09Deltag

Nyhed

DALI vil gøre tingene selv

Vi har besøgt DALI i Nørager. De laver i forvejen højttalerenhederne selv. Nu gælder det avanceret kabinetproduktion. Målet er fleksibilitet og hurtig produktion.

Skrevet af / 02/10/2020 - 14:20
DALI vil gøre tingene selv

Hvis det skal gøres ordentligt, skal man gøre det selv.
Det motto kunne sagtens have stået over indgangsdøren til DALI-fabrikken i Nørager. For trangen til at gøre tingene selv gennemsyrer den nordjyske højttalerproducent. Og nu tager de et skridt mere i retning af at blive selvforsynende.

“Folk opfattede os tidligere som lidt sære, når vi ikke lagde produktionen ud, men vi vil hellere insource end outsource,” siger direktør Lars Worre (artikelbilledet).

Besøget kom i stand i forbindelse med en kommende test af nogle af firmaets nye modeller. “For de havde noget, de gerne ville vise os …”

Det nye viste sig at være et helt nyt fabriksanlæg for kabinetter. For imens det i årevis har været opskriften på succes at lægge produktionen ud til især Kina, går DALI den modsatte vej. Firmaet laver i forvejen sine egne højttalerenheder (nogle af dem dog på deres egen fabrik i Kina), og de simplere kabinetter samles i Nørager. Men kabinetter med buede vægge og ægte træfiner har hidtil måttet fremstilles hos underleverandører. Ikke længere. Nu kan de laves på stedet.

En fem-aksers fræser betyder, at man nu kan lave kabinetter med komplicerede former uden at skulle have hjælp udefra. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

“Det nye anlæg betyder, at vi kan gøre tingene hurtigere og nemmere. Og at vi lynhurtigt kan lave rettelser – uden at skulle vente en måned på, at det færdige kabinet kommer frem,” siger driftschef Thomas Martin Holm.

Driftschef Thomas Martin Holm er svært tilfreds med mulighederne. Kabinetterne til venstre er prøver på de forskellige lakeringer. Al lakken er fri for opløsningsmidler. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
I dette rum lakeres kabinetter af en robot. Også højglans pianolak. Det tager tre kvarter fra første pust, til lakken er hærdet. Også når der laves højglans pianolak. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Både aktive og passive højttalere

DALI har nu tre serier af aktive højttalere på programmet, Callisto, Rubicon C og Oberon C. De sidste to er aktive udgaver af eksisterende modeller. Direktør Lars Worre afviser dog bestemt, at passive højttalere skulle være på vej ud:

“Begge teknologier har deres fordele. De fleste af vores traditionelle kunder foretrækker traditionelle højttalere, og det vil de sandsynligvis blive ved med. Men der også en helt ny generation, som vi simpelthen ikke får i tale med passive højttalere.”

DALI laver sine egne enheder. En ny ide kan realiseres og afprøves på få timer. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Jeres nuværende topserie, Epicon, er otte år gammel. Det er lang tid. Er der en ny på vej?

“Vi vil ikke skifte noget ud, før der er grund til det, og Epicon er stadig teknologisk meget avanceret. Selvfølgelig vil jeg ikke afvise, at der en dag kommer en mark 2-udgave. Og vi har da forskellige interessante forsøg i gang. Men det er stadig så langt ude i fremtiden, at der ikke er en plan for, hvordan de skal bruges,” siger Lars Worre.

Der monteres delefiltre til topmodellen, Epicon. Selvfølgelig i hånden. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
Vi fik også lejlighed til at smuglytte til den helt nye Oberon 9 – en stor og charmerende bandit, som vi vil vende tilbage til. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

1 kommentar til “DALI vil gøre tingene selv”

  1. Alan Nielsen

    Er vild med, at det er Dansk.
    Jeg har skrevet mig op til Dali Menuet SE. Men kan ikke ifølge Jeres artikel om dem, om de er aktive eller passive? Heller ikke om Jeres pris i artiklen er Ca 10.000 kr for et par eller pr stk ?
    Mvh Alan 😊

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Normalt ikke et énmandsjob ...

Black Week: De bedste soundbar-kup

Magico sætter flagskibet på skrump

Sonos-tempel i Elgiganten

B&O-højttaler med 3500 svævende alu-prikker

Basismodel med X-faktor

Sonys faber Duetto lanceret

Ny lækkerbisken fra Bowers & Wilkins og McLaren

Slank højttaler i Formel 1-klassen

Scansonic vil give dig gåsehud

Hvis du ikke har råd til de store Goldmund

Ny højttaler fra Tivoli Audio – uden radio

0
Scroll to Top