Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

CES 2019: Endelig en ny forstærker fra Sonos

Ud går Connect:Amp, og ind kommer Sonos Amp. Nu med HDMI.

Skrevet af / 10/01/2019 - 11:27
CES 2019: Endelig en ny forstærker fra Sonos

I et hemmeligt luksusværelse på The Venetian i Las Vegas kunne Sonos vise os deres helt nye forstærker, Sonos Amp. Ligesom forgængeren – den ni år gamle Connect:Amp – kobler den sig på internettet og streamer musik fra Sonos-app’en. Den sluttes til et par passive højttalere i den anden ende, og vips, så har du et komplet stereoanlæg.

Sonos Amp har fået nye funktioner.

HDMI

Den nye forstærker er omtrent dobbelt så kraftig som forgængeren, men har ellers temmelig tilsvarende funktioner – siden de styres af den samme app. Men der er også nogle vigtige nye features.

For det første har den nye forstærker fået understøttelse af AirPlay 2. For det andet har den endelig fået HDMI-indgang. Sidstnævnte fungerer sammen med tv’ets ARC-udgang, på samme måde som soundbaren Beam – deres første produkt med HDMI. Dermed kan du nemt få tv-lyden over på stereoanlægget. Analog tilslutning sker nu også med ordentlig RCA i stedet for 3,5 mm stereo-plug.

HDMI? Ja tak! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Rumkorrektion

Den tredje nyhed er, at forstærkeren fungerer med Trueplay rumkorrektion. I øjeblikket virker det kun sammen med nogle helt nye installationshøjttalere, som Sonance har udviklet i samarbejde med Sonos. Her er der såvel in-wall-højttalere til indendørs montering som udendørs højttalere.

Den måde, det fungerer på, er at Sonos-forstærkeren aflæser de tilsluttede højttaleres impedanssignatur, så den ved, om det er et par Sonance, der er tilsluttet. Så kan man starte Trueplay for at få renere lyd i netop det miljø, højttalerne er installeret i.

Sonos’ egenudviklede højttalerterminaler er en lille genistreg. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

På spørgsmålet om, hvorvidt Sonos ikke bare kan bruge denne funktion uanset højttalere, var svaret, at da de ikke kender alle højttalere, så ved de ikke, om højttalerne måske kan tage skade af de testsignaler, der sendes ud. Og at de derfor gerne vil have fuld kontrol over, hvilken slags højttalere der er tilsluttet, før de igangsætter det.

Fint nok, men surround-receivere og andre forstærkere med automatisk rumkorrektion er ret ligeglade med dette, så vi kan ikke helt forstå, at man ikke bare vil tilbyde tjenesten til alle højttalere. Under alle omstændigheder er det dog en velkommen tilføjelse!

Udendørshøjttaler fra Sonance og Sonos. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Sonos Amp kommer til februar, og vi har fået at vide, at vi står højt på listen over anmeldere, som får den først til test.

Hvad med Google Assistant?

En anden ting, vi spurgte om, er hvornår vi kan forvente understøttelse af Google Assistant på Sonos’ smart-højttalere One og Beam. Svaret er, at de er godt i gang med arbejdet og nu endelig har fået en intern betaversion, som de er ved at teste. Undertegnede fik en demonstration og kan bekræfte, at produktet fungerer.

Nye højttalere til indfældning i væggen fra Sonance & Sonos. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Det, der vistnok gør det svært, er at Sonos skal fungere med både Alexa og Google Assistant ud over at fungere problemfrit med andre Sonos-produkter, så man kan ikke bare putte en chip fra Amazon og Google ind. De må skrive alt selv, hvilket har været årsag til meget hovedbrud.

Men nu er det vist kun nogle små bugs, der resterer, før der kommer en offentlig betatestversion af softwaren. Derefter kan den rulles ud, når den er endeligt klar. Nogen dato har vi ikke fået, men der er god grund til at tro, at det kommer i løbet af i år.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

0
Scroll to Top