Search
Generic filters

Beolab 50 – ny højttaler fra Bang & Olufsen

Bang & Olufsen er ikke nogen fluevægter, når det gælder højttalere. Det oplevede vi, da vi testede deres hidtil mest ambitiøse falgskib, Beolab 90, i 2016. De massive 140-kilos højttalere forårsagede både rygsmerter og susen for ørene, men det var det værd! For du godeste, hvor de kunne spille! Når det er sagt, er det ikke alle forundt at have plads til sådanne højttalere, eller at have en halv million kroner til overs på kontoen til formålet.

Derfor er vi spændte på den nyeste højttaler fra B&O, Beolab 50 . Den er i praksis efterfølgeren til Beolab 5, der har været B&Os topmodel i mange år. Men der er i lige så høj grad en lillebror til Beolab 90. B&O har sat alle sejl til for at komme frem med en nedskaleret, mindre omfangsrig og mindre pristung version af referencen, men med det samme lydmæssige DNA. Vi har hørt dem, og de lyder helt sikkert ikke svagt.

Kompakte krudttønder

(Foto: Produsenten)

 

Med sin blankpolerede aluminiumsskal, trælameller i egefiner og den karakteristiske akustiske linse på diskantenheden kan Beolab 50 ligne en slags Beolab 18 på steroider.

Diskantenheden stiger automatisk op af toppen, når du tænder for højttalerne, imens bunden er afrundet for at “reducere fodaftrykket og samtidig bidrage til at løfte højttalerne visuelt op fra gulvet”, som det forklares i designafdelingen.

annonce

Bag det blankpolerte skrog findes der hele syv højttalerenheder, totalt 2100 watt forstærkerkraft, og avanceret DSP-rumkorrektion. Ved hjælp af en ekstern mikrofon måler de omgivelserne, kompenserer for ujævnheder, og optimerer lyden i hele rummet.

annonce

(Foto: B&O)

Hensigten har som vanligt været at opnå en kontrolleret spredning af lyden. Tre 10″ basenheder spiller i hver sin retning, kombinert med tre 4″ mellemtoner på fronten. Diskanten sidder, som nævnt, i en akustisk spredelinse. Nyt på denne model er en bevægelig linse, som åbner eller indsnævrer spredningen af diskantfrekvenserne ved hjælp af en variabel spalte.

Beolab 50 har justerbar spredning, eller såkalt Beam Width Control, ligesom vi kender det fra Beolab 90. Du kan velge mellem lyttescenarier som “Narrow” og “Wide”, alt efter om du lytter egocentrisk eller mere socialt. Beolab 50 understøtter derimod ikke såkalt “Omni” 360-graders lyd eller “Beam Direction Control” (der koncentrerer lyden imod et givet punkt), som Beolab 90 gør. Den digitale signalkæde, rumkompensation og DSP (selve “hjernen” ) er i øvrigt den samme for de to højttalere.

annonce
“De grundlæggende principper for BeoLab 90 og BeoLab 50 er de samme, bare nedskaleret”, fortæller B&Os tonmeister, Geoff Martin, og sigter til den specielle konfiguration med tre mellemtoneenheder. Beolab 90 har hele syv av disse, anbragt hele vejden rundt, imens Beolab 50 klarer sig med tre på fronten. Foto: Audun Hage

 

Lyttesession i Struer

Lyd & Billede fik lejlighed til at lytte kort til prototyperrne på Beolab 50 under et fabriksbesøg tidligere i år. Selv om den er en betydelig mere kompakt høyttaler end Beolab 90, er det ingen tvivl om familieskabet: Beolab 50 har et præcist, fokusert ”ta- og føle på” lydbillede, som minder meget om storebrødrene. Til trods for adskilligt færre højttalerenheder er den akustiske ydelse formidabel, med en kælderdyb, kontrolleret bas og rigelig dynamik over hele frekvensområdet. Selv med bare en enkelt diskantenhed har Beolab 50 masser af overskud i toppen. Lytteseancen fandt sted i B&Os veldæmpede kontrolrum, på størrelse med en normalt stor stue, og højttalerne havde ingen problemer med at fylde rummet med øredøvende lydniveau. Det fik vi bekræftet med Tchaikovskys 1812 Overture ved overvældende lydstyrke.

Vi ser frem til at teste højttalerne i mere hjemlige omgivelser senere! Testeksemplarer er bestilt.

BeoLab 50 er tilgængelige i udvalgte Bang & Olufsen-butikker verden rundt fra august 2017. Pris: 199.990 kr per par!

Bang & Olufsen

 

Tekniske data:

Materials: Aluminium shell, fabric front and oak wood side panels

Dimensions (W x H x D): 45.6 x 108.4 x 44.2 cm

Weight: 61 kg each

Design: Noto GmbH

Acoustic components:
Speaker drivers:
1 x ¾ inch tweeter applying the Acoustic Lens Technology developed by Bang & Olufsen
3 x 4-inch midrange
3 x 10 inch woofers placed in three different directions

Amplifiers:
7 x 300 watts custom designed ICEpower amplifiers

Digital signal processor :
DSP type: 1 x Analog Devices ADSP-21489 – 450 MHz
Sampling rate: 192 kHz fixed

Frequency range: 15 –43,000 Hz
Sound Pressure Level: 113 dB/50 Hz
Power rating: 2100 watts

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  McIntosh MC1502 og C22 Mk V pirrer sanserne.
  Logitechs nye rat og pedaler er som skabt til semiprofessionelle hjemme-racerkørere!
  Samsungs nyeste smartphone er netop landet i testlaboratoriet, og vi kunne ikke vente med at pakke den ud.
  Rejsevenligt entusiastkamera.
  IONIQ bliver et dedikeret undermærke for elbiler, og den første bliver den kompakte SUV IONIQ 5.
  Det kan godt være, at vi lever i de bedste af alle gadget-tider, men hvorfor stille sig tilfreds med virkeligheden, når fantasiens verden har så meget mere at byde på?
  Men kun hvis du har en Samsung-mobil.
  Moonraker var kodenavnet på Nokias smart-ur, som blev droppet af Microsoft efter opkøbet af den finske mobilproducent.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Denon Home 350

  Vejl.pris 6998 kr Nobelt ydre – magtfuldt indre

  Klipsch AW-525

  Vejl.pris 3999 kr Meget sjov for pengene

  Focal 100 OD8

  Vejl.pris 3359 kr Højttalere til havefester

  Bowers & Wilkins AM-1

  Vejl.pris 4998 kr Hi-fi-lyd i haven
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  SOMMERTILBUD
  6 UGER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk i sommer!
  PRØV i 6 UGER
  close-link