Trådløs lyd

Spiller udelukkende med solenergi.
forfatter

Et par ingeniører fra København har konstrueret en højttaler, som de hævder kan afspille musik udelukkende med solenergi. Den har godt nok et indbygget, genopladeligt batteri, men selv om batteriet er fladt, skal den stadig kunne spille, så længe der er sollys.

Solpanelet er indbygget i toppen af højttaleren. Foto: Earwig
Solpanelet er indbygget i toppen af højttaleren. Foto: Earwig

Drømmen startede hjemme i kælderen, hvor Jonas Gissel og Joakim Stentoft byggede højttalere til venner og venners venner. Det greb om sig, og de to har nu kvittet deres job for at arbejde på Earwig-højttaleren fuld tid og sætte den i masseproduktion.

Hvis højttaleren holder, hvad producenterne lover, er det et temmelig spektakulært produkt:

Højttaleren skal således kunne bruges både dag og nat. Ude i solen kan højttaleren spille på ren solenergi, og endda have solstrøm til overs til oplade batteriet. Et fuldt opladet batteri leverer 75 timers uafbrudt afspilning.

  • Batteriet kan også oplades via USB
  • Kabinettet er fremstillet af delvist genanvendeligt materiale
  • Indbygget forstærker og DSP skulle give klar lyd op til 115 dB!
  • Bærehåndtaget forsvinder ind i højttaleren, når det ikke er i brug
  • Højttaleren styres med en smartphone-app

Hvis højttaleren virkelig fungerer som beskrevet – og det er et stort hvis – så kan den være intet mindre end revolutionerende. Jeg har selv haft min dosis solcelleopladere til smartphone, og ingen af dem har fungeret som beskrevet. Placer den i den brændende sol en hel dag, og du er heldig, hvis du få opladt dem bare 10 procent.

Earwig er ikke de første til at markedsføre et produkt, der virker udelukkende med sollys. Den canadiske computerproducent SOL sælger for eksempel bærbare computere, der får strøm fra sammenklappelige solpaneler. Det lykkedes os aldrig at få en det lovede testeksemplar, men journalisten på Engadget måtte lade sin computer ligge i bagende sol i fem timer for at oplade den til 75 procent. Producenten havde sagt, at den kun havde brug for to en halv time i godt vejr for at nå 100 procent. Hvilket stadig ikke er dårligt. Men når man sammenligner de store foldepaneler på SOL med Earwigs kampakte solpanel, er det på sin plads at være lidt skeptisk. Især når det loves, at højttaleren skal kunne spille OG oplade batteriet ved sollys, mens den leverer lydtryk på op til 115 dB!

Kickstarter
Når det er sagt, er vi meget spændte på, om højttaleren holder, hvad der er lovet. Den lanceres som et folkfinansieret projekt via Kickstarter, hvilket betyder, at folk bestiller og forudbetaler, og at produktet kun kommer i produktionen, hvis projektet når sine finansielle mål. Hvis ikke, får alle deres penge tilbage.

Målet er sat til USD 100.000, og med 17 dage tilbage af kampagnen har de foreløbig opnået knap en tredjedel af det ønskede beløb.

Se præsentationen af produktet i videoen nedenfor.

kickstarter.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.