Yamaha 8K-receivere med nyt udseende

De kan nogle flere tricks end sidste år og har fået en kærkommen ansigtsløftning. De første på banen er RX-V4A og RX-V6A.
forfatter

Med to surround-receivere i den billigere ende – RX-V4A (5.1) og RX-V6A (7.2) – vil Yamaha minde folk om, at de hører til i toppen af hjemmebiobranchen.

8K og HDMI 2.1

Den nye RX-V-serie understøtter både 8K, HDMI 2.1 og dynamisk HDR10+, og bør dermed være fremtidssikret til den dag, hvor 8K-opløsning bliver hverdagskost i almindelige hjem.

I dag klarer vi os fint med 4K, men de første 8K-TV’er er for længst kommet, og overgangen kan gå hurtigt. Selv om vi også denne gang får den evige diskussion om, hvorvidt man overhovedet kan se pixels på disse niveauer, er det lige så sikkert som amen i kirken, at den højere opløsning kommer. Spørgsmålet er ikke om det sker, men hvornår.

Læs også
Dyr og dejlig Denon-forstærker der kan alt Fremtidssikret surround-forstærker til morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H den bedste, og overbeviser den på musik?
Denon AVC-X6700H lifestyle

De to nyeste modeller i RX-V-serien hedder RX-V4A og RX-V6A, og har henholdsvis fem og syv forstærkerkanaler. Den billigste af dem, RX-V4A, har 8K-understøttelse på alle fire HDMI-indgange, mens tre af de syv indgange på RX-V6A understøtter den nye superopløsning.

At en receiver har god videounderstøttelse på HDMI-indgangene, er en forudsætning for at bruge den som switch, hvor man kobler både Blu-ray-afspiller, spilkonsol og TV-boks gennem receiveren.

Yamaha RX-V6A. (Foto: Yamaha)

3D-lyd

Når det gælder ægte tredimensionel lyd med separate højdekanaler, har Yamaha været i gang længere end de fleste. Selv da konkurrenterne kun havde 5.1-lyd, insisterede Yamaha på deres Presence-kanaler, som de kalder kanaler dedikeret til højttalere monteret i loftet, over fronthøjttalerne.

Nu er der efterhånden kommet standardiserede 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X, men Yamaha har været lidt modvillige over for at omfavne dem. Især i den billigere ende.

Annonce

Syvkanals-receiveren RX-V6A har de karakteristiske Presence-kanaler, så man kan sætte et 5.1-system op med to ekstra højttalere i højden. Så skulle man måske tro, at disse kunne bruges til Dolby Atmos, men det format understøtter Yamaha kun virtuelt og kun efter en firmware-opdatering.

Det betyder, at de andre højttalere, placeret i ørehøjde, manipuleres til at tegne et lydbillede op, der lyder, som om det kommer ovenfra, når receiveren fodres med Atmos-materiale. Men egentlig ikke gør det. Hvorvidt Presence-højttalerne kobles ud i den forbindelse eller også her bruges til at gøre lydbilledet større, afventer vi stadig svar på.

Ud over Dolby Atmos understøtter RX-V6A DTS:X, mens RX-V4A, som er en 5.1-receiver, ikke understøtter nogen af delene.

Begge receivere har udvidet lydreturkanal (eARC), hvilket betyder, at de henter højopløst lyd ud fra TV’et via HDMI-udgangen. For at sikre stabilitet ved lange kabeltræk har Yamaha desuden forstærket strømsignalet gennem HDMI til 300 mA i forhold til HDMI-kravet på 50 mA.

Yamaha RX-V4A. (Foto: Yamaha)

Fakta, Yamaha RX-V6A
• 2 kanaler, 100 W pr. kanal, mulighed for Zone 2
• 8K 60 Hz & 4K 120 Hz, HDMI 2.1 med HDCP 2.3 og eARC (7 ind, 1 ud)
• Dolby Atmos, DTS:X og Dolby Atmos Height Virtualization (kræver opdatering)
• YPAO automatisk multipunkts-rumkalibrering
• Stemmestyring med Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) og Google Assistant
• MusicCast multirums app-styring med valgfri trådløse baghøjttalere
• Pris: 5.490 kr.

Fakta, Yamaha RX-V4A
• 1 kanal, 80 W
• 8K 60 Hz & 4K 120 Hz, HDMI 2.1 med HDCP 2.3 og eARC (4 ind, 1 ud)
• YPAO automatisk multipunkts-rumkalibrering
• Stemmestyring med Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) og Google Assistant
• MusicCast multirums app-styring med valgfri trådløse baghøjttalere
• 3.990 kr.

Mere info:
RX-V6A
RX-V4A

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Hvornår tester i yamahas nyeste surround-receiver RX-A2A fra 2021
    MVH. Carsten.

    1. Hei! Først skal vi teste RX-V4A, deretter ser vi på RX-2A. Har ingen bestemt dato for dette, dessverre.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også