TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Vi har set lyset!

Endelig er det nye hjemmebiograf-format her, og med fire gange højere opløsning end de gamle Blu-ray-disks får du et fantastisk billede hjemme i stuen.

forfatter
Publiceret 26/10/2016 - 06:00

I snart tre år har vi kunnet købe 4K-tv’er, men det eneste indhold i 4K, vi har fået fornøjelsen af, har været enkelte serier fra Netflix og eventuelle egenproducerede videoer fra 4K-kameraer. Men lige før sommerferien i år kom de første 4K Ultra HD Blu-ray-film til salg, og i løbet af efteråret kan du købe næsten 70 film i det nye format.

 

Brug og smid væk

Fra 1978 kunne vi købe VHS-film til latterligt høje priser og med elendig lyd- og billedkvalitet. I 1993 kunne vi endelig investere i det første optiske format til hjemmeunderholdning – LaserDisc. Men LaserDiscs var ekstremt dyre, udvalget var begrænset, skiverne skulle vendes, kvaliteten var ikke noget at råbe hurra for, og de havde ikke tekst.

I 1997 kunne vi så endelig slippe af med alle de gamle, udspillede VHS-bånd og købe dvd’er. Det første masseprodukt til hjemmeunderholdning var en kendsgerning – og vi måtte endnu en gang købe nyt udstyr.

Men næppe var afspilleren kommet op i omdrejninger, og højttalerne havde spillet sig varme, før det var tid til endnu et nyt format. Blu-ray så dagens lys i 2006, og dermed var film-entusiasterne i nirvana (efter først at have investeret i et nyt HD-tv, en ny surround-receiver og en ny Blu-ray-afspiller, vel at mærke). Er vi endnu en gang villige til at udskifte alt udstyret?

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Hvad skal du bruge?

Hvis du skal have glæde af det nye format, skal du – selvfølgelig – have en ny 4K UHD-afspiller og et 4K-tv. Og hvis du vil køre videosignalet gennem forstærkeren, må du også investere i en ny receiver.

Køber du en ny 4K-afspiller, så vil den også opskalere dine gamle Blu-ray-film – og formatet er (heldigvis) zonefrit.

Bemærk dog, at stort set ingen tv’er produceret før 2016 har HDR (High Dynamic Range) – en funktion, der giver langt større kontrast og bredere farvespektrum.

Efter at have sprængt kreditrammen på MasterCardet er det bare at slutte apparaterne til og bestille 4K-film. 56 titler er der p.t. udgivet på 4K UHD i Skandinavien, og yderligere 12 står på efteråret lanceringslister.

Blu-ray
Blu-ray

 

Lad der blive lys!

Med langt bedre opløsning (fire gange højere end Blu-ray: 1920 x 1080 mod 3840 x 2160), større dybde, mere naturtro farver og højere kontrast er det 4K UHD-formatet, der vil tage over som premium-format inden for hjemmeunderholdning.

Da vi sætter på 4K UHD Blu-ray-udgaven af den fantastiske The Revenant på, hvor Leonardo DiCaprio kommer i kløerne på en arrig bjørnemor, står de nordamerikanske skove med næsten lige så meget dybde, som god 3D kan give. Desuden er lyset blændende, og alle detaljer, selv i de mørkeste scener, kommer strålende frem. Mere lækkert bliver det ikke!

Den fascinerende filmfabel Life of Pi byder på utrolige kontraster og detaljer i billedet plus en farveskala af den anden verden. Men på Blu-ray-versionen fremstår stjernehimlen blegere og langtfra så funklende og detaljeret som på 4K-udgaven.

4K
4K

 

Malurt i bægeret

Trods exceptionel teknisk kvalitet er det ikke alt ved det nye format, der er lige rosenrødt. Et klart ankepunkt er foreløbig det begrænsede udvalg af titler, og af dem, der er udgivet, er de fleste fra bagkataloget. Indtil videre er det kun Warner Bros., Universal, Sony, Fox og Paramount, der udsender 4K UHD Blu-ray-film. At giganten Disney endnu ikke er kommet på banen, er overraskende, og de har heller ikke nogen planlagte titler i 2016.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Det forventes, at 4K-formatet vil give filmselskaberne en tiltrængt mulighed for at tjene nogle penge i et faldende marked, med betydelig bedre kvalitet for dem, der er villige til at betale lidt ekstra. Vi sagde “lidt”? Når vi kan se, at online-butikker tager 179 kroner for Blu-ray-udgaven af Batman v Superman: Dawn of Justice, finder vi det horribelt, at de kræver hele 299 kroner for 4K-udgaven (!). Her må vi håbe, at branchen kender sin besøgelsestid og prøver at booste det nye format i stedet for at skræmme potentielle købere væk.

Desuden skriger vi efter nye film, og de skal komme (senest) samtidig med Blu-ray-udgaven. Det holder simpelthen ikke, at 4K-udgaven af In the Heart of the Sea udkommer tre en halv måned senere end Blu-ray-udgivelsen! Og så er det altså ikke Smølferne 2, der får os til at løbe ned i butikken for at investere i nyt udstyr endnu en gang!

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Farvel til 3d

Trods stor opbakning i biograferne blev 3D-film aldrig nogen succes i de private hjem, hvilket både skyldtes forvirring mht. brillekompatibilitet og dyre briller, men ikke mindst at folk ikke gad sidde med “fjogede” 3D-briller hjemme i deres egen stue.

Med lanceringen af 4K UHD Blu-ray får 3D-formatet yderligere et skud for boven – formatet understøtter nemlig slet ikke 3D.

Desuden er der flere af tv-producenternes nye modeller, der ikke længere understøtter formatet, så hvis 3D til hjemmebrug har været sengeliggende gennem længere tid, kan vi vel nu med sikkerhed erklære “patienten” død.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Filmet i 4k?

Mange af de film, der indtil videre er lanceret, er ældre “klassikere”. Bl.a. er Ghostbusters, Da Vinci mysteriet og Pineapple Express film, der selvfølgelig ikke er filmet i 4K. Men de udkommer nu i digitalt restaurerede udgaver med opløsning svarende til 4K. Helt så godt som film indspillet i 4K (f.eks. The Revenant, Mad Max: Fury Road og Batman v Superman: Dawn of Justice) bliver det aldrig, men alligevel får vi her en markant kvalitetsstigning.

Som en tommelfingerregel kan du gå ud fra, at film udgivet før 2010 ikke er filmet i 4K. De tekniske data kan tjekkes på f.eks. IMDb.com eller læses i filmomtalerne.

4k_blu_ray_early_best_buy_release

Det sidste fysisk format?

Er der noget, historien og udviklingen har lært os, så er det, at man bør holde sig fra spådomme. Men når det gælder fremtiden for fysiske formater til hjemmeunderholdning – altså film og tv-serier – vil vi alligevel vove at påstå, at der ikke vil blive lanceret nogen nye formater efter 4K UHD Blu-ray.

4K-film vil efterhånden tage over som entusiastformat frem for “almindelig” Blu-ray, mens dvd vil leve videre side om side med sin mere avancerede storebror. Simpelthen fordi der er så mange millioner dvd-afspillere derude i børneværelser, kælderstuer og sommerhuse.

Men med den rivende udvikling, vi har set inden for streaming af film og tv-serier – nu også i 4K-kvalitet – har vi svært ved at forestille os, at der vil blive markedsført endnu et (forbedret) format. Når det er sagt, så er man med et fysisk format ikke prisgivet streaming-tjenesternes stærkt begrænsede udvalg eller afhængig af ustabile internetforbindelser.

Hvis du ikke vil gå på kompromis med kvaliteten, og du allerede har investeret i et 4K-tv, er der ingen tvivl om, hvad du skal ønske dig til jul i år: En spritny 4K UHD Blu-ray-afspiller og en bunke 4K-film. God fornøjelse!

 

4K UHD Blu-ray-film
The 5th Wave
The Amazing Spider-Man 2
The Angry Birds Movie
Batman v Superman: Dawn of Justice
Chappie
Concussion
Criminal
The Da Vinci Code – 10th Anniversary Edition
Deadpool
Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
Ender’s Game
Everest
Exodus: Gods and Kings
The Expendables 3
Fantastic Four
Ghostbusters
Ghostbusters 2
Gods of Egypt
Hancock
Life of Pi
Hitman: Agent 47
The Huntsman: Winter’s War – Extended Edition
In the Heart of the Sea
Joy
Kingsman: The Secret Service
Labyrinth – 30th Anniversary Edition
The Last Witch Hunter
The Lego Movie
Lone Survivor
Lucy
Mad Max: Fury Road
Man of Steel
The Martian
The Maze Runner
The Maze Runner: The Scorch Trials
Now You See Me
Oblivion
Pan
The Peanuts Movie
Pineapple Express
Point Break
Pride and Prejudice and Zombies
The Revenant
Risen
Salt
San Andreas
Sicario
Smølferne 2
Snow White and the Huntsman
Star Trek
Star Trek: Into Darkness
Warcraft: The Beginning
Watchmen – The Ultimate Cut
X-Men: Days of Future Past

Kommende
Angels & Demons (10/10)
X-Men: Apocalypse (20/10)
X-Men: First Class (20/10)
The Great Gatsby (24/10)
Jupiter Ascending (24/10)
Pacific Rim (24/10)
Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadow (27/10)
Independence Day: Resurgence (10/11)
Ice Age 5: Collision Course (17/11)
The Legend of Tarzan (21/11)
Star Trek: Beyond (24/11)
Jason Bourne (1/12)
Suicide Squad (2016)

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får spatial audio Fjerde sæson af Stranger Things kommer lige straks til at lyde endnu bedre.
Nu kan du få Google TV på alle dine skærme Google Chromecast giver TV’et nyt liv og har nu fået både fjernbetjening, Google TV – og 4K. Men den har også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Danmark Fra i dag kan Googles nye Chromecast forudbestilles i Danmark. Den byder blandt andet på fjernbetjening og Google TV. Fra 21. juni er den at finde i butikkerne.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
Se Sonys nye 4K-projektorer Sonys nye 4K-projektorer lover den ultimative hjemmebio-oplevelse og tilbyder bl.a. laserlys til en helt ny pris.
Tag billedet med dig overalt Samsung The Freestyle er en smart projektor, når man har brug for hurtig og nem videounderholdning i stort format – men den har også nogle begrænsninger.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend