Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Fransk lyd fra alle retninger

Trinnov Audio leverer multikanals-lyd til både lydstudier, biografer og hjemmebrugere.

Skrevet af / 08/04/2016 - 16:31
Fransk lyd fra alle retninger

Hvis du er interesseret i hjemmebio-lyd i den højere ende af skalaen, er du sandsynligvis bekendt med mærket Trinnov.

Home Theater Professionals, der er dansk distributør af Trinnov, havde for nylig inviteret til demonstration af Trinnovs systemer. Arrangementet fandt sted hos forhandleren Room AV i Brøndby, hvor Arnaud Destinay fra Trinnov forklarede om firmaets rumtilpasning til både hi-fi og surround. Vi faldt for øvrigt pladask for stereo-forforstærkeren Amethyst, som du kan læse testen af her.

Selv om navnet Trinnov lyder russisk, er det i virkeligheden pærefransk – og en sammenskrivning af “3D” og “Innovation”. Virksomheden blev grundlagt i år 2000 i udkanten af Paris af tre franske ingeniører, som ønskede at skabe den bedst mulige 3D- og surroundlyd.

Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Arnaud Destinay fra Trinnov demonstrerer de mange tilpasningsmuligheder i surroundprocessoren Altitude. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

I 2005 præsenterede Trinnov sin højttaler- og rumoptimering, kaldet “Optimizer Surround Monitoring”. Siden da er Trinnovs systemer blevet en fast del i en række af verdens førende lydstudier, blandt dem Fox Studios og L’eQuipe Studios. Også tv-stationer som France3, ZDF, BBC og NRK bruger Trinnovs udstyr.

Siden 2010 har Trinnov Audio produceret egne produkter til både privat og professionelt brug.

Som en 8-kanalers familiebil
Det koster noget at være med i den højeste ende. Arnaud Destinay fra Trinnov beskriver mærket som “dyrere end Lyngdorf, men billigere end McIntosh”. Alt efter, om der skal være 8, 16 eller 32 kanaler, ligger prisen på en surroundprocessor på niveau med en mindre til mellemstor familiebil. En to-kanals rumkorrektionsenhed kan dog købes for 50.000 kroner.

Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Arnaud Destinay fra Trinnov forklarede om firmaets rumtilpasning til både hi-fi og surround. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Computerbaseret surroundprocessor
Hjertet i Trinnov Audios produktprogram er surroundprocessoren Altitude, der fås i både 8, 16, 24 og 32-kanals udgave. Fælles for alle udgaver er 24bit/92kHz DAC’erne. Kun antallet af kanaler er forskelligt. I stedet for specialiserede DSP’er laver Trinnov dekodningen i software (processoren er bygget over en i7-baseret Linux-pc, hvilket gør, at systemet løbende kan opgraderes til nye lydformateruden skift af hardware.

Bagsiden af surroundprocessoren Altitude. I sit hjerte er den en i7-baseret computer. Foto: Trinnov Audio
Bagsiden af surroundprocessoren Altitude. I sit hjerte er den en i7-baseret computer. Foto: Trinnov Audio

Altitude kan dekode og processere alle de nyeste surroundformater, herunder Auro 3D, DTS:X og Dolby Atmos. Og man kan på skærmen tilpasse lyden til den aktuelle højttaleropsætning for hvert lydformat.

Ud over at håndtere mangekanals-surround kan lydprocessorernes mange kanaler også bruges til aktive højttalersystemer med elektronisk deling (op til 4-vejs). Systemet anvendes i mere end 1500 biografer og lydstudier på verdensplan.

Trinnovs specielle 3D-mikrofon i hjemmebiografsalen. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Trinnovs specielle 3D-mikrofon i hjemmebiografsalen. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Amplitude 8 multikanals-effektforstærker
De mange lydkanaler i processoren skal i sidste ende drive højttalere. Til det formål har Trinnov udviklet ottekanals-effektforstærkeren Amplitude 8, der levere 225 W pr. kanal i 8 ohm, 375 W i 4 ohm og 500 W pr kanal i 2 ohms belastning. Forstærkertrinnet er i klasse D og leveret af hollandske Hypex.

Home Theater Professionals

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

Denon-receiver bringer Atmos-lyd til hjemmebiografen

8K-hjemmebiolyd til lavpris

Sonys nye højttalere kan noget helt særligt

Dali lancerer ny centerhøjttaler i Oberon-serien

Dirac ART tager rumkorrektion til nye højder

Mere Atmos-lyd fra Dolby

Her er Sonys udfordrer til Sonos Beam

Ny Sony-forstærker til hjemmebiografen

To subs er bedre end én

0
Scroll to Top