DTS-X lover enklere 3D-lyd i hjemmebiografen

Den nye 3D-lydformat fra DTS kommer vil dukke op en række nye surroundreceivere i 2015.

Formålet med DTS-X er at være et alternativ til det meget omtalte Atmos-format fra Dolby.

DTS-X er ligesom Dolby Atmos et tredimensionalt (også kaldet “Immersive Sound”) objektbaseret lydformat. Det vil sige, at lydeffekterne er placeret ved hjælp af koordinater for højde, længde og bredde. Koordinaterne følger lydmikset som metadata, og surroundreceiveren bruger disse date til at placere lydeffekterne korrekt i dit lytterum.

Mere fleksibelt


Forskellen mellem DTS X og Dolby Atmos synes at være, at DTS’ udgave er mere fleksibel. Både med hensyn til antallet af højttalere og placeringen heraf. Kravene til højttalerplaceringen er ikke rigide som hos Atmos, hvor højttalerne enten skal monteres i loftet eller rettes mod og reflekteres via loftet. Man står dermed friere til at montere surroundhøjttalerne, hvor det er praktisk, eller beholde sit eksisterende højttalersetup.

Man kan også se det på en anden måde: Hvis du allerede har monteret højttalere i Atmos- eller Auro-konfiguration, vil disse sandsynligvis også fungere godt i DTS-X format.

Dolby har tidligere lanceret DTS Headphone: X som er en tredimensional lyd standard hovedtelefoner. Denne Youtube-video viser en aktuel højttalerkonfiguration med højde-kanaler.

Åben standard

En anden fordel ved DTS-X er, at den er baseret på en åben platform, kaldet MDA (Multi-Dimensional Audio), hvilket betyder reducerede omkostninger for dem, der ønsker at producere tredimensionelle lydspor. Vi tror, at det vil få en positiv effekt på udbredelsen af ​​film, der understøtter DTS-X, og at standarden kan implementeres i både streaming (f.eks. Netflix) og fysiske formater som Blu-ray og det kommende UHD Blu-ray format. Men det vil tiden vise.

DTS-X lanceres til en række nye surroundreceivere i efteråret 2015 i form af en firmware-opdatering. Blandt de bekræftede modeller er Denon AVR-X7200W og Marantz AV8802, men også Yamaha, Onkyo, Pioneer, Steinway Lyngdorf og Trinnov vil lancere modeller med DTS-X i løbet af året.

Kilde: DTS

Les videre
Exit mobile version