Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 05Deltag

Årets bedste surround-receivere

Af de receivere, vi har testet i årets løb, er det kun dem i mellemklassen, der stadig produceres. Gudskelov er der også masser af god lyd her!

Skrevet af / 19/11/2015 - 06:00
Årets bedste surround-receivere

Når det gælder om at give virkelig medrivende filmoplevelser, er der ikke noget, der slår ægte surround-sound. Der findes også en hel del fine musikudgivelser med surround-lyd, så hvis du har plads, kan du overveje en surround-receiver, selv om du hovedsagelig skal bruge den til musik.

 

Styr uden om alt-i-ét

Køb ikke de billige alt-i-ét anlæg af plastic. Dem har vi testet rigeligt af, og selv om de kan give udmærkede oplevelser på film, falder de igennem på musik. De fylder næsten lige så meget i stuen som ordentlige løskomponenter, og det er ikke det værd.

Hvis du ikke har så mange penge at bruge, så køb hellere en soundbar eller lydsokkel, som du kan læse om i højttalersektionen andetsteds i dette nummer af Lyd & Billede.

For at få de sejeste oplevelser skal man altså have separate komponenter. Og der er virkelig meget fart og spænding at hente, hvis du lægger 5.000-6.000 kroner for en surround-receiver. Så får du godt med effekt, fin lyd og masser af funktioner.

 

Hold tungen lige i munden

Mængden af funktioner kan nærmest virke lidt afskrækkende, når vi taler brugervenlighed, men hvis du læser manualen og downloader den tilhørende fjernbetjenings-app til mobilen, så går det helt fint.

Den nemmeste vej til bedst mulig lyd er automatisk højttalerkalibrering med den medfølgende målemikrofon, og de mere avancerede funktioner holder du bedst styr på ved at bruge den menu, der kommer op på tv-skærmen.

 

Vælg følsomme højttalere

En surround-receiver skal drive op til syv højttalere med én fælles strømforsyning. For at den kan gøre det med god kontrol, bør du vælge højttalere med høj følsomhed, helst over 90 dB ved 1 watt. Så undgår du at overbelaste receiveren, når den skal gengive de voldsomme lydspor på actionfilm.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste Surround-receivere:

De er alle blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales.

 

KONKURRENCE: Vind “Årets Bedste”-produkter

 

Årets surround-receiver

 Yamaha_RX-V779_front

Yamaha RX-V779

 Med rå baskontrol og i det hele taget skyhøj underholdningsfaktor trækker Yamaha fra de andre og kommer ubesværet først i mål.

 

Den seneste generation af Yamaha-receivere har fået en funktion kaldet MusicCast, som er Yamahas nye multirumssystem til trådløs lyd. Dermed kan RX-V779 indgå i et trådløst system sammen med soundbars, mikroanlæg og andet godt fra Yamahas nye MusicCast-katalog. Det hele styres med app’en MusicCast Controller, og du kan vælge at spille samme musik på alle enheder eller lade dem operere individuelt.

Receiveren har pladespiller-indgang og desuden multikanals analogudgang, så den kan bruges sammen med en effektforstærker.

Den overskuelige skærmmenu gør receiveren let i brug, og auto-opsætningen går nemt. Bare vælg, om du vil korrigere lyden for én eller fem siddepladser, så klarer systemet resten. iPad-version af Yamaha fjernstyrings-app er i øvrigt den bedste på receiver-markedet.

Lydkvalitet
Yamaha-receiveren udmærker sig ved masser af kræfter! Ed Sheerans ballade “Thinking Out Loud” gengives med god kontrol i bassen, og Eds stemme kommer meget tydeligt frem. Tracy Bonhams “Noonday Demon” fra hendes seneste country/folk/blues-skive har en god rytme, og receiveren gengiver taktslagene på kontrabassen med et sejt groove.

Filmen Interstellar er dødspændende, og receiveren får det fint frem. Her er der kraft nok til, at kontrasterne bliver helt tydelige, og det er vigtigt, for der er stor forskel på eksplosive sammenstød hørt inde fra rumskibet, og når man ser dem udefra, hvor vakuum gør dem stille som graven.

Dialogerne er meget fyldige i mellemtonen og basområdet. Der mangler måske noget luft, men lyden er så behagelig og samtidig supersej, at det ikke spiller den store rolle.

Receiveren feder lyden noget op i EQ-indstillingen Natural, og vi foretrækker Front, der i stedet prøver at få alle højttalerne til at lyde som fronthøjttalerne, eller Pure Direct, der giver den reneste lyd i stereo.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 5.999 kroner
Web: yamaha.dk
Læs testen her

 

Om Dolby Atmos og DTS:X

Blandt nyhederne i moderne receivere er understøttelse af 3D-formater som Dolby Atmos, DTS:X og Auro-3D. De gengiver også lyd i højden, så ekstra højttalere i loftet er påkrævet for at få fuldt udbytte af formaterne (der findes fronthøjttalere med loftkanaler indbygget, men det er ikke en tilfredsstillende løsning).

Det er virkelig sejt, men desværre er der indtil videre meget få Blu-ray-udgivelser med 3D-lyd. Derfor er det efter vores mening vigtigere, at receiveren har god lyd, end at den død og pine kan afkode disse formater. Men det kan blive vigtigere i fremtiden.

 

Streaming

Men en surround-receiver i dag er mere end filmlyd. Den er motoren i hjemmets underholdningscenter, hvilket betyder, at den skal kunne sluge de musikformater, du kaster efter den.

De fleste receivere nu til dags har trådløs netværkstilslutning og kan afspille musik trådløst via hjemmenetværket. De har som regel også internetradio, og nogle kan afspille højopløste musikformater. Det kan også være værd at tjekke, om receiveren har pladespillerindgang.

 

4K Ultra HD

Når det gælder videosignaler, har producenterne siden 2012 hævdet understøttelse af 4K Ultra HD-opløsning. Men først nu er Ultra HD-videoformatet bliver standardiseret, og kun de nyeste receivere er kompatible med Blu-ray i 4K, som ventes at være lige om hjørnet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

Denon-receiver bringer Atmos-lyd til hjemmebiografen

8K-hjemmebiolyd til lavpris

Sonys nye højttalere kan noget helt særligt

Dali lancerer ny centerhøjttaler i Oberon-serien

Dirac ART tager rumkorrektion til nye højder

Mere Atmos-lyd fra Dolby

Her er Sonys udfordrer til Sonos Beam

Ny Sony-forstærker til hjemmebiografen

To subs er bedre end én

0
Scroll to Top