TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

4K videoafspiller fra RED

Den amerikanske kameraproducent RED er klar med deres egen Ultra HD-kompatible videoafspiller.

forfatter
Publiceret 08/01/2013 - 14:34

Tv med Ultra HD-opløsning er et hedt tema på årets CES-messe. De nye tv er både store og superskarpe, men de har også et stort problem. Hvad skal de bruges til?

Indtil nu er der nemlig sørgeligt lidt 4K-indhold, som er tilgængelig på det åbne marked. Med undtagelse af Sony, som giver en håndfuld 4K-film med, når du køber deres 84” Ultra HD-tv, er der forsvindende få ægte 4K spillefilm i omløb.

Ikke at der mangler kildemateriale: En række biograffilm bliver nu indspillet og vist i biografer i 4K formatet, og flere filmklassikere, herunder Lawrence of Arabia og James Bond-samlingen for at nævne nogle, er restaureret til nydelig 4K kvalitet fra 35 mm mastere. Det, vi mangler, er en leveringsplatform, som gør det muligt for os forbrugere at se 4K-video hjemme, uden at behøve en fuldblods stationær pc med grafikkort i stuen.Akkurat det vil den amerikanske producent RED gør noget ved. Den hidtil ganske ukendte leverandør af højopløste videokameraer og produktionsudstyr har gjort sig bemærket indenfor filmbranchen og er en yndet favorit blandt filminstruktører som Peter Jackson, James Cameron og Michael Bay.

Nu vil RED også ud i de tusinder af hjem og lancerer deres egen videoafspiller, som skal udfordre Blu-ray formatet. Afspilleren, med det træffende navn Redray, er en 4K-kompatibel enhed, som skal afspille UHD videomateriale fra USB-harddiske, SD hukommelseskort eller over netværk og har en indbygget SATA harddisk med 1 terabyte lagringsplads.

Redray-afspilleren har 4 HDMI-udgange, herunder et UHD-kompatibel HDMI-stik og en dedikeret lydudgang til 7.1 kanalers surroundlyd med op til 24-bit 48 kHz opløsning (LPCM). Den støtter videoopløsninger på op til 4096 x 2160, som er den professionelle variant af UHD formatet, med lidt højere horisontal opløsning. Billedfrekvenser, som støttes, er op til 60 fps (frames per second). Ikke nok med det, Redray vil også kunne vise 4K 3D i op til 60 FPS!

Nyt videoformat
For at håndtere de enorme datamængder, som 4K video indebærer, har amerikanerne udviklet deres eget komprimeringsformat, .RED. Det nye format gør det muligt at afspille 4K videofilm med en bitrate på beskedne 20 mbps (2,5 megabyte per sekund). Dette vidner om meget kraftig komprimering – Blu-ray standarden opererer for eksempel med en bitrate på omkring 40 mbps for 1920 x 1080 – så det bliver spændende at se, hvordan billedkvaliteten bliver i praksis. Tilbagemeldingerne har imidlertid været gode indtil videre ifølge RED.

Prisen så? Ikke så afskrækkende, som man skulle tro. 1.450 dollar, eller omkring 10.000 kroner skal Redray koste, og den kan forhåndsbestilles allerede nu, med forventet levering i løbet af første kvartal 2013.

Så er Redray virkelig den våde drøm for os billedentusiaster, som vil have 4K i hjemmet? Det kan virke sådan, men det er endnu for tidligt at sige. RED er en ung producent med store ambitioner. Foruden at producere 4K videokameraer, og en ny laserprojektor kaldet CRIMSON, arbejder amerikanerne også med en distributionskanal til 4K video over internettet kaldet ODEMAX.

Så står det bare tilbage at se, hvorvidt producenten er kommet på dybt vand, eller om de lykkes med at få resten af branchen til at omfavne .RED standarden. De mægtige filmselskaber har som sædvanligt det sidste ord, når det gælder distributionsrettigheder, og de, der husker formatkrigen mellem Blu-ray og HD DVD for nogle år siden, ved, at de gerne bruger lidt tid på at bestemme sig for hvilket format, de vil gå efter.

Hvilke andre alternativer findes der? Well, Blu-ray formatet støtter ikke højere opløsning end 1920 x 1080p i nuværende version og en eventuel opdatering af BD-standarden vil medføre, at vi alle må købe nye afspillere. BDA (Blu-ray Disc Association) har været temmelig tavse omkring dette tema, men vi håber årets CES-messe kan bringe mere klarhed omkring temaet.

http://www.red.com/store/products/redray-player

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Danmark Fra i dag kan Googles nye Chromecast forudbestilles i Danmark. Den byder blandt andet på fjernbetjening og Google TV. Fra 21. juni er den at finde i butikkerne.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
Se Sonys nye 4K-projektorer Sonys nye 4K-projektorer lover den ultimative hjemmebio-oplevelse og tilbyder bl.a. laserlys til en helt ny pris.
Tag billedet med dig overalt Samsung The Freestyle er en smart projektor, når man har brug for hurtig og nem videounderholdning i stort format – men den har også nogle begrænsninger.
McIntosh opdaterer MX100 med Control4 Nu kan du integrere hjemmebioprocessoren i dit smarte hjem.
Ny Blu-ray-afspiller fra Reavon Den nye UBR-X110 er blevet opgraderet med mulighed for at afspille SA-CD’er.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend