Search
Generic filters
 itemprop

Højttalere

Hvor mange ingeniører skal der til for at konstruere en seriøs hi-fi-højttaler? Danske System Audio inviterede alle interesserede til at være med. Resultatet blev en fiskeørn med 110 forældre.

Hi-Fi-udstyr i den tungere klasse er sædvanligvis omgærdet med et slør af hemmelighedsfuldhed. Hvad der præcis er årsag til den gode lyd – og den høje pris – er en forretningshemmelighed. Og lanceringen af et nyt produkt skal helst komme som en overraskelse på konkurrenterne.

Den danske højttalerkonstruktør Ole Witthøft fra System Audio har imidlertid valgt at gå en anden vej. Da han i 2012 skulle konstruere en efterfølger til en af firmaets mest succesfulde modeller, valgte han at invitere alle interesserede med og køre hele designprocessen som open source. Projektet, som hidtil har båret kodenavnet Q113, er blevet beskrevet i fagbladet Ingeniøren.

Det blev en fiskeørn
Ikke færre end 110 ingeniører tog imod tilbudet, og medvirkede i designprocessen. Efter mere end et år undervejs, mange prototyper og masser af prøvelytninger er projektet nu kommet så langt, at den lille ny højttaler med de mange forældre har fået et officiel navn: Pandion 2. Navngivningen er også startskuddet til, at projektet kan omtales udenfor ingeniørkredse.

Navnet stammer fra fiskeørnen pandion haliaetus, og er valgt fordi den er en smidig og hurtig jæger. Totallet signalerer, at den bliver ét af medlemmerne i en nye serie af højttalere, som også kommer til at omfatte en gulvmodel og en væghøjttaler.

System Audio Pandion 2 findes nu ikke kun som prototyper, for der er bygget 10 helt færdige højttalere i en prøveproduktion. Hvad der hidtil har været et sløjdprojekt i forsøgsafdelingen, er nu flyttet ind på selve fabrikken, hvor firmaets andre højttalere produceres. Formålet med prøveproduktionen er at se, om specifikationerne er tilstrækkeligt præcise til at sikre, at de fremstillede højttalere er lige gode hver gang, sådan at et godt resultat ikke blot skyldes et heldigt tilfælde.

Prøveproduktionen er også det sidste skridt, inden den længe ventede ikke-hemmelighed kan gøres tilgængelig for kunderne.

system_audio_pandion_2.

annonce

Produktionen af højttalerenhederne sker i en blanding mellem industri og håndværk. Mange af delene er fremstillet på maskiner, men den egentlige samling, samt flere af de afgørende detaljer, udføres i hånden.

annonce

Bashøjttalerens membran har eksempelvis 10 gennemgående slidser, der hver især skal fyldes med en klæbrig substans. Faktisk, skiftes der mellem to slags dæmpemas­se, der påføres skiftevis i hver anden slidse.

system_audio_pandion_3

En af de specielle detaljer ved bashøjttaleren til Q113 Evolution, er dens specielle kant­smøring, der påføres når højttaleren er færdigbygget. Formålet med kantsmøringen er, at dæmpe en resonans, der opstår i overgangen mellem membranen og højttalerens gummiophæng.

Doseringen af den flydende dæmpemasse er imidlertid kritisk, og derfor har Scan Speak fundet en løsning, hvor kantsmøringen udføres med en injektionssprøjte. Det sikrer at der påføres den samme mængde dæmpemasse hver gang.

annonce

Da konstruktionen er udført som open source, står det enhver frit for at bygge sin egen udgave af Pandion 2. Hele processen er beskrevet i detaljer undervejs, og de specialbyggede højttalerenheder fra Scan Speak vil også være tilgængelige for private købere. De har produktnumrene 15W/4531G08 (bas) og D2905/990007 (diskant). Tegningerne kan fås ved at sende en mail direkte til Ole Witthøft. For de, som ikke selv er fikse med overfræser og loddekolbe, bliver butiksprisen på højttaleren 19.998 kr for et sæt, når de er klar i oktober.

System Audio

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Læs også

 data-srcset

Se lige denne LEGO-bil!

En Lamborghini Sián FKP 37 i næsten fire tusind dele er den seneste tilføjelse til LEGOs Technic-serie.

PRØV LB+ I 3 UGER
3 UGER LB+ FOR 3 KR
Fuld adgang til lydogbillede.dk
PRØV i 3 UGER
Ingen bindingstid
Luk
Scroll til toppen