Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Prøvekørsel af Yamaha high-end

I juli kommer Yamahas high-end forstærker og cd-afspiller, A-S3000 og C-S3000. Vi har været i Hamburg og har både set og lyttet til vidunderet.

Skrevet af / 29/05/2013 - 16:45
Prøvekørsel af Yamaha high-end

På sin presseevent i Hamborg afslørede Yamaha i går deres nye high-end forstærker A-S3000 og SACD-afspilleren C-S3000.

Vi har allerede skrevet om produkterne her, men nu var det altså på tide at få set dem i levende live. For øvrigt har vi nu også fået danske priser: 35.000 kroner for SACD-afspilleren og 37.000 kroner for forstærkeren. Sidstnævnte kommer nu i hård konkurrence med blandt andet Hegel H300, Marantz PM-11S3, McIntosh MA6300,  Electrocompaniet ECI 6 DS og NAD M2. Der er med andre ord hård konkurrence!

Heftig
Yamaha-produkterne er endnu heftigere end de ser ud på producentens officielle billeder, absolut solidt bygget. Forstærkeren vejer 24,6 kilo og SACD-afspilleren 19,2 kilo. Til at tage og føle på!

Jeg elsker den retro udførelse med lydniveaumetrene, som vifter i takt med musikken. Alligevel er der højteknologi under panseret, med meget godt separerede kredse, helt symmetriske og helt uden ledninger på indersiden. Yamaha har også skåret al brug af loddetin ud og i stedet skruet kontaktpunkter og højttalerterminaler fast. Dette for at forhindre at impedanser øges i leddene. Det drejer sig om en renest mulig signalvej hele vejen.

Retro udseende med analoge VU-metre er kort og godt bare sejt.
Retro udseende med analoge VU-metre er kort og godt bare sejt.

SACD-afspilleren har indbygget DAC af typen SABRE ESS ES9018. Det er en hybridkonverter, som både konverterer almindelig PCM og DSD direkte. Altså bliver cd´er og SACD´er dekodet med samme DAC-chip. For at udnytte dette til fulde, er afspilleren blevet udstyret med koaksial og optisk digitalindgang foruden en USB, som støtter signaler op til 24-bit/192 kHz udover DSD-filer direkte. Sejt!

Forstærkeren på sin side har ingen DAC indbygget, så har du brug for en sådan, bør du også købe SACD-afspilleren.

Cd-afspilleren har et solidt, tungt drivværk og er udstyret med digitalindgange. Også DSD-kompatibel USB.
Cd-afspilleren har et solidt, tungt drivværk og er udstyret med digitalindgange. Også DSD-kompatibel USB.

Højttalere
Man skulle tro, at en demonstration af dette udstyr ville foregå på Yamahas topmodeller i Soavo-serien. Men ikke den gang. På plads til anledningen var nemlig intet ringere end The Blade fra KEF! Ekstreme højttalere til 250.000 kroner pr. par!

KEF The Blade til 250.000 (til venstre!) blev brugt til at demonstrere elektronikken. Elac FS 509 ved siden af blev der ikke spillet på.
KEF The Blade til 250.000 (til venstre!) blev brugt til at demonstrere elektronikken. Elac FS 509 ved siden af blev der ikke spillet på.

Foruden SACD-afspilleren blev en high-end pladespiller benyttet. For at demonstrere, at forstærkeren har en meget god pladespillerforstærker indbygget. Et RIAA-trin, som både støtter MM- og MC-pickup´er.

Den for undertegnede ukendte pladespiller var et seriøst skue.
Den for undertegnede ukendte pladespiller var et seriøst skue.

Demo
Enkelte musikspor, som blev spillet, lød fantastiske. For eksempel Lizz Wright med sangen ”Narrow Daylight”. Her klinger guitaren med god krop, og stemmen fra Lizz står stor og nydelig ud af højttalerne. Basguitaren, som på et mindre system kan opleves som lidt tynd, har en større klangbund her. De dybe toner kommer godt frem, uden at de tager fokus væk fra slide-guitaren og det akustiske fingerspil. Opløsningen er glimrende, lyden er varm. Dette er fyldigt og dejligt.

Miles Davis og sangen ”So What”, åbningssporet på ”Kind of Blue”, blev demonstreret både på cd og vinyl. Interessant nok havde cd´en mere baggrundssus end vinylen, hvilket afslørede, at vinylen er trykt fra et helt anden mastermiks end cd´en, og som dermed ikke er sammenlignelig. Alligevel er det værd at nævne, at vinylen lød varmere, fyldigere og dejligere end cd´en. Men lidt rundere. Begge lød godt, men cd´en var noget mere aggressiv i overtonerne, specielt når trompeten står ud og cymbalvisperne slår.

Mest imponerende var Mozart Concerto no.4 i D-dur, fremført af Trondheimsolistene og udgivet på norske 2L. En DSD-version afspillet fra pc via USB-indgangen, vel at mærke. Det lød virkelig godt. Her er der godt med tryk i strygerne, med stort rum og i det hele taget godt spruttende dynamik!

Spændt på fortsættelsen
Et fuldstændigt indtryk er det umuligt at få ved en sådan demonstration. Nogle musikstykker afslørerede, at rummet kæmpede med stående bølger i basområdet. Andre, som en indspilning af Johan Sebastian Bachs ”Suite for Cello nr. 1”, afslørede en hævelse, en pukkel, i øvre bas, som maskerede lidt for de ellers fabelagtige toner.

Det, jeg med sikkerhed kan sige, efter at have fået et godt første indtryk, er, at jeg er meget spændt på at få fingre i denne elektronik-combo, når den kommer ud, og teste den i kendte lokaler, på musik jeg selv kender godt.

Flere nyheder i september
Udover SACD-afspilleren C-S3000 og forstærkeren A-S3000 har Yamaha bebudet flere nyheder til efteråret. Vi taler om toppen af multikanals hjemmebiograf. Den særdeles dyre af slagsen…

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top