TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Prøvekørsel af Yamaha high-end

I juli kommer Yamahas high-end forstærker og cd-afspiller, A-S3000 og C-S3000. Vi har været i Hamburg og har både set og lyttet til vidunderet.

forfatter
Publiceret 29/05/2013 - 16:45

På sin presseevent i Hamborg afslørede Yamaha i går deres nye high-end forstærker A-S3000 og SACD-afspilleren C-S3000.

Vi har allerede skrevet om produkterne her, men nu var det altså på tide at få set dem i levende live. For øvrigt har vi nu også fået danske priser: 35.000 kroner for SACD-afspilleren og 37.000 kroner for forstærkeren. Sidstnævnte kommer nu i hård konkurrence med blandt andet Hegel H300, Marantz PM-11S3, McIntosh MA6300,  Electrocompaniet ECI 6 DS og NAD M2. Der er med andre ord hård konkurrence!

Heftig
Yamaha-produkterne er endnu heftigere end de ser ud på producentens officielle billeder, absolut solidt bygget. Forstærkeren vejer 24,6 kilo og SACD-afspilleren 19,2 kilo. Til at tage og føle på!

Jeg elsker den retro udførelse med lydniveaumetrene, som vifter i takt med musikken. Alligevel er der højteknologi under panseret, med meget godt separerede kredse, helt symmetriske og helt uden ledninger på indersiden. Yamaha har også skåret al brug af loddetin ud og i stedet skruet kontaktpunkter og højttalerterminaler fast. Dette for at forhindre at impedanser øges i leddene. Det drejer sig om en renest mulig signalvej hele vejen.

Retro udseende med analoge VU-metre er kort og godt bare sejt.
Retro udseende med analoge VU-metre er kort og godt bare sejt.

SACD-afspilleren har indbygget DAC af typen SABRE ESS ES9018. Det er en hybridkonverter, som både konverterer almindelig PCM og DSD direkte. Altså bliver cd´er og SACD´er dekodet med samme DAC-chip. For at udnytte dette til fulde, er afspilleren blevet udstyret med koaksial og optisk digitalindgang foruden en USB, som støtter signaler op til 24-bit/192 kHz udover DSD-filer direkte. Sejt!

Forstærkeren på sin side har ingen DAC indbygget, så har du brug for en sådan, bør du også købe SACD-afspilleren.

Cd-afspilleren har et solidt, tungt drivværk og er udstyret med digitalindgange. Også DSD-kompatibel USB.
Cd-afspilleren har et solidt, tungt drivværk og er udstyret med digitalindgange. Også DSD-kompatibel USB.

Højttalere
Man skulle tro, at en demonstration af dette udstyr ville foregå på Yamahas topmodeller i Soavo-serien. Men ikke den gang. På plads til anledningen var nemlig intet ringere end The Blade fra KEF! Ekstreme højttalere til 250.000 kroner pr. par!

KEF The Blade til 250.000 (til venstre!) blev brugt til at demonstrere elektronikken. Elac FS 509 ved siden af blev der ikke spillet på.
KEF The Blade til 250.000 (til venstre!) blev brugt til at demonstrere elektronikken. Elac FS 509 ved siden af blev der ikke spillet på.

Foruden SACD-afspilleren blev en high-end pladespiller benyttet. For at demonstrere, at forstærkeren har en meget god pladespillerforstærker indbygget. Et RIAA-trin, som både støtter MM- og MC-pickup´er.

Den for undertegnede ukendte pladespiller var et seriøst skue.
Den for undertegnede ukendte pladespiller var et seriøst skue.

Demo
Enkelte musikspor, som blev spillet, lød fantastiske. For eksempel Lizz Wright med sangen ”Narrow Daylight”. Her klinger guitaren med god krop, og stemmen fra Lizz står stor og nydelig ud af højttalerne. Basguitaren, som på et mindre system kan opleves som lidt tynd, har en større klangbund her. De dybe toner kommer godt frem, uden at de tager fokus væk fra slide-guitaren og det akustiske fingerspil. Opløsningen er glimrende, lyden er varm. Dette er fyldigt og dejligt.

Miles Davis og sangen ”So What”, åbningssporet på ”Kind of Blue”, blev demonstreret både på cd og vinyl. Interessant nok havde cd´en mere baggrundssus end vinylen, hvilket afslørede, at vinylen er trykt fra et helt anden mastermiks end cd´en, og som dermed ikke er sammenlignelig. Alligevel er det værd at nævne, at vinylen lød varmere, fyldigere og dejligere end cd´en. Men lidt rundere. Begge lød godt, men cd´en var noget mere aggressiv i overtonerne, specielt når trompeten står ud og cymbalvisperne slår.

Mest imponerende var Mozart Concerto no.4 i D-dur, fremført af Trondheimsolistene og udgivet på norske 2L. En DSD-version afspillet fra pc via USB-indgangen, vel at mærke. Det lød virkelig godt. Her er der godt med tryk i strygerne, med stort rum og i det hele taget godt spruttende dynamik!

Spændt på fortsættelsen
Et fuldstændigt indtryk er det umuligt at få ved en sådan demonstration. Nogle musikstykker afslørerede, at rummet kæmpede med stående bølger i basområdet. Andre, som en indspilning af Johan Sebastian Bachs ”Suite for Cello nr. 1”, afslørede en hævelse, en pukkel, i øvre bas, som maskerede lidt for de ellers fabelagtige toner.

Det, jeg med sikkerhed kan sige, efter at have fået et godt første indtryk, er, at jeg er meget spændt på at få fingre i denne elektronik-combo, når den kommer ud, og teste den i kendte lokaler, på musik jeg selv kender godt.

Flere nyheder i september
Udover SACD-afspilleren C-S3000 og forstærkeren A-S3000 har Yamaha bebudet flere nyheder til efteråret. Vi taler om toppen af multikanals hjemmebiograf. Den særdeles dyre af slagsen…

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
High End-messen i München åbner i denne uge Den største og vigtigste messe for alle hi-fi-interesserede finder sted den 19.-22. maj. Lyd & Billede er selvfølgelig på plads!
Tangent-forstærkersæt får premiere på High End-messen i München Danske Tangent er har lavet et diskret forstærkersæt. Men både størrelsen og prisen er mindre end forventet.
De ti bedste high-end-forstærkere lige nu Her finder du de ti af de bedste integrerede high-end-forstærkere lige nu.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
CD-afspiller med vakuumrør McIntosh MCD12000 bruger rør i signalvejen.
Tre budgetvenlige pladespillere fra Pro-Ject Pro-Ject E1 kommer bl.a. i en version med Bluetooth.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend