På hi-fi-kig bag facaden

Hvor kommer den gode lyd fra? Danmark - og især Jylland - er hjemsted for mange producenter. Flere af dem inviterede indenfor i denne uge.

Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Det første man normalt ser til et nyt stykke hi-fi er, når det troner på hylden i radioforretningen, eller måske når det præsenteres på en messe. Hvad der sker inden da, er almindeligvis lukket land.

Heldigvis er der undtagelser. I den forløbne uge har flere af vores egne danske producenter, store og små, nemlig åbnet dørene for interesserede og delt deres passion for god lyd og godt hi-fi-udstyr. Ved hvad der ligner et forbløffende tilfælde, var de alle i det midtjyske Søhøjland. Selv om det i virkeligheden er alt andet end tilfældigt, da området har en tradition for især højttalerproduktion.

Den mindste
Søndag kunne man besøge landets mindste højttalerproducent, Buchardt Audio. Firmaets direktør og eneste medarbejder, Mads Buchardt demonstrerede modellerne S200 og S300, der begge har høstet stor ros i tests.

Der var dækket op med højttalere og delefiltre hos Buchardt. Foto: Buchardt Audio

Den eksklusive
Tirsdag kunne en skare på 20 personer besøge en producent i den aldeles anden ende af prisskalaen. Gryphon Audio er blandt de absolut mest eksklusive danske hi-fi-mærker. Flertallet af firmaets produkter har seks cifre på prisskiltet. Besøget var arrangeret af audiophile.dk, som netop er blevet dansk distributør af Gryphon. Det betyder, at også danskerne har fået mulighed for at købe det danske high-end-mærke.

Gryphon Diablo 300 (forrest th.) er ikke en lille forstærker. Men ved siden af den gigantiske Mephisto synes alting småt. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Ved besøget tirsdag havde man valgt at vise, at der er muligt at komme langt med – relativt – lidt. Der blev spillet på den nye Diablo 300 forstærker, cd-afspilleren Scorpio og Gryphons mindste gulvhøjttaler, Pantheon. Altså et “budgetanlæg” til 555.000 kroner!

Gryphons museum med samtlige modeller fra firmaets 30-årige historie høstede længselsfulde blikke. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Den store
Mere kendt hos det store hi-fi-publikum er højttalerproducenten Dynaudio, der har sin fabrik i Skanderborg. Torsdag åbnede virksomheden dørene for 60 nysgerrige hi-fi-elskere, der fik en rundvisning på fabrikken, hvor topmodellerne samles, og hvor alle højttalerenheder fremstilles. Dynaudio laver omkring 30.000 højttalerenheder om ugen til brug i firmaets egne modeller, samt til lydanlæg i VW-biler.

60 hi-fi-elskere fik lov at kigge inden for hos Dynaudio, hvor de blev vist rundt i hold. Foto: John Alex Hvidlykke

Dynaudio har eksisteret siden 1977, og har siden 2014 været kinesisk ejet. Der er dog ingen planer om at flytte hverken produktion eller udvikling til Østen. Tvært imod investeres der stort i udvikling af fabrikken i Skanderborg, hvor udviklingsafdelingen i år er blevet tredoblet.

Der blev selvfølgelig også mulighed for at lytte til musik. Fra firmaets mindste reol/standerhøjttaler, Emit M10, og op til den tårnhøje og mere end 100 gange dyrere Evidence Platinum. Midt mellem dem beviste Focus 600XD, at trådløse, aktive højttalere også kan spille high-end.

Gæsterne kunne høre Dynaudios mindste og største højttalere. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

At komme ud og opleve kvalitetslyd ved ved selve kilden er stærkt inspirerende. Og det slutter endda ikke her: Hos Dynaudio har man endnu to besøg i de kommende uger, hvor der vises rundt på fabrikken. Tilmeldingen er dog lukket, og de ca. 120 pladser er fyldt op. Og på tirsdag, d. 19. april, viser Electrocompaniet sit tungeste udstyr frem ved et arrangement hos distributøren Medlyd. Det sker – selvfølgelig – også i Midtjylland.

Les videre
Exit mobile version