TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s julekalender 2022

Økonomimodellen er faktisk den bedste

I følge Arcam selv er irDAC-II bedre end deres egen topmodel.

forfatter
Publiceret 01/06/2016 - 09:03

Den første version af Arcam IRDAC var en stor succes, og da den skulle have en afløser, gik producenten tilbage til tegnebrættet for at gøre den så god som muligt inden for budgettet. Det må siges at være lykkedes. Resultatet er blevet, at digital konverteren irDAC-II på flere måder lyder bedre end flagskibet FMJ D33. Det var i hvert fald, hvad produktchef Andy Moore fortalte mig, da jeg besøgte dem først på året (turen var betalt af den norske importør). Og på det tidspunkt var konverteren endnda ikke helt færdig endnu!

Seriøs Bluetooth
Det lyder måske lidt mærkeligt, men noget af det, man har arbejdet meget hårdt med, er Bluetooth-forbindelsen. Den nye DAC har nemlig indbygget Bluetooth, der tager signalet trådløst fra mobil og omdanner det til – næsten – hi-fi lyd. Og selv om også Arcam er klar over, at Bluetooth ikke giver cd-kvalitet, så er tanken, at der stadig findes mange kvaliteter i musikken i komprimeret “MP3-lyd,” at man skal arbejde på at få mest muligt ud af det.

Læs også: Nej, Bluetooth giver ikke CD-kvalitet

Ved at sikre et meget støjfrit arbejdsområde inde i DAC’en og også reducere jitter til forsvindende lavt niveau, kan man opnå imponerende gode resultater med Bluetooth. Uden suset fra et højt støjgulv, der kendetegner mange andre produkter, og med et temmelig godt stereoperspektiv. Jeg fik det demonstreret under besøget på hovedkontoret i Cambridge, og jeg må sige, at lyden imponerede mig. Men det lød naturligvis stadig bedre med ukomprimerede digitalsignaler.

Hjertet i konverteren er en ESS Sabre ES9016K2M, og men vigtigst er det, at Arcam har arbejdet for at give den et så støjfrit digitalt signal som muligt, ved at sikre, at strømforsyningen påvirker signalet så lidt som muligt, reducerer jitter og også håndterer analoge signal skånsomt efter konverteringen. DAC’en understøtter højtopløste musikformater, herunder også DSD i den højeste opløsning (DSD128).

Ud over dette har irDAC-II fået en fornem hovedtelefonforstærker, som er taget direkte fra topforstærkeren FMJ A49, og som kan køre selv tungtdrevne hovedtelefoner.

Læs også: Test af 10 fantastiske hodetefoner

Ligesom sin forgænger har irDAC-II fem indgange: to optiske, to koaksiale og en USB (op til 24-bit/384 kHz). Ud over en almindelig linieudgang er der også en udgang med variabel volumen, så du kan styre lydstyrken med den medfølgende fjernbetjening og dermed drive en effektforstærker eller aktive højttalere direkte uden behov for en forforstærker.

Arcam IRDAC II koster ca. 5.000 kroner.

arcam.co.uk

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Annonce
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

Konkurrencedygtig pladespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og indbygget phono-trin
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombineret digitalkonverter, forforstærker og hovedtelefonforstærker.
Rega-forstærkeren er blevet 'digital' Rega har hidtil klamret sig til analoge indgange på sine forstærkere. Men nu har de endelig taget skridtet ind i den moderne hverdag.
Ny dansk high end-serie Kendte navne bag tre forstærkere i sværvægtsklassen.
Ny topserie fra Audiolab Britiske Audiolab barsler med en helt ny forstærker - og minsandten også en CD-transport!
Budgetvenlige forstærkere med Bluetooth To integrerede forstærkere - en enkel og en avanceret.
Følg Lyd & Billede