Digitalkonverter

I følge Arcam selv er irDAC-II bedre end deres egen topmodel.
forfatter

Den første version af Arcam IRDAC var en stor succes, og da den skulle have en afløser, gik producenten tilbage til tegnebrættet for at gøre den så god som muligt inden for budgettet. Det må siges at være lykkedes. Resultatet er blevet, at digital konverteren irDAC-II på flere måder lyder bedre end flagskibet FMJ D33. Det var i hvert fald, hvad produktchef Andy Moore fortalte mig, da jeg besøgte dem først på året (turen var betalt af den norske importør). Og på det tidspunkt var konverteren endnda ikke helt færdig endnu!

Seriøs Bluetooth
Det lyder måske lidt mærkeligt, men noget af det, man har arbejdet meget hårdt med, er Bluetooth-forbindelsen. Den nye DAC har nemlig indbygget Bluetooth, der tager signalet trådløst fra mobil og omdanner det til – næsten – hi-fi lyd. Og selv om også Arcam er klar over, at Bluetooth ikke giver cd-kvalitet, så er tanken, at der stadig findes mange kvaliteter i musikken i komprimeret “MP3-lyd,” at man skal arbejde på at få mest muligt ud af det.

Læs også: Nej, Bluetooth giver ikke CD-kvalitet

Ved at sikre et meget støjfrit arbejdsområde inde i DAC’en og også reducere jitter til forsvindende lavt niveau, kan man opnå imponerende gode resultater med Bluetooth. Uden suset fra et højt støjgulv, der kendetegner mange andre produkter, og med et temmelig godt stereoperspektiv. Jeg fik det demonstreret under besøget på hovedkontoret i Cambridge, og jeg må sige, at lyden imponerede mig. Men det lød naturligvis stadig bedre med ukomprimerede digitalsignaler.

Hjertet i konverteren er en ESS Sabre ES9016K2M, og men vigtigst er det, at Arcam har arbejdet for at give den et så støjfrit digitalt signal som muligt, ved at sikre, at strømforsyningen påvirker signalet så lidt som muligt, reducerer jitter og også håndterer analoge signal skånsomt efter konverteringen. DAC’en understøtter højtopløste musikformater, herunder også DSD i den højeste opløsning (DSD128).

Ud over dette har irDAC-II fået en fornem hovedtelefonforstærker, som er taget direkte fra topforstærkeren FMJ A49, og som kan køre selv tungtdrevne hovedtelefoner.

Læs også: Test af 10 fantastiske hodetefoner

Ligesom sin forgænger har irDAC-II fem indgange: to optiske, to koaksiale og en USB (op til 24-bit/384 kHz). Ud over en almindelig linieudgang er der også en udgang med variabel volumen, så du kan styre lydstyrken med den medfølgende fjernbetjening og dermed drive en effektforstærker eller aktive højttalere direkte uden behov for en forforstærker.

Arcam IRDAC II koster ca. 5.000 kroner.

arcam.co.uk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.