Nye MC-pickup’er fra Ortofon

Vinylentusiasterne kan glæde sig over en nye serie pickup'er fra Ortofon, som alle er af moving coil-typen.

Generelt kan vi inddele pickup’er til pladespillere i to kategorier: MM og MC. Den førstnævnte kaldes Moving Magnet, fordi nålen, som sporer i rillene, når du spiller LP’er, hænger i en magnet, der bevæger sig i en spole. Når nålen og derme magneten vibrerer, induceres en elektrisk strøm i spolen.

MC-pickupen (Moving Coil) har i stedet spolen monteret på nålen, fordi dette giver en lavere bevægelig masse. I teorien har MC-pickup’er derfor også hurtigere respons og bedre lyd. Til gengæld er det lidt mere kompliceret at lave MC-pickup’er, som derfor koster mere end MM-modellerne.

En anden ulempe med MC er meget lavere udgangsspænding end fra MM. Har du ikke en dedikeret MC-indgang på forstærkeren, skal du derfor have en ekstra pickupforstærker til at forstærke MC-pickup’ens lave udgangsspænding op til et niveau, der kan bruges i en almindelig pladespillerindgang.

Ortofons nye Quintet-serie er alle MC-pickup’er. De har mellem 0,3 og 0,5 mV udgangsspænding, og er tilpasset forskellige behov og budgetter.

Dyrest er Quintet Black til ca. 6.500 kr. Her får du en syleskarp Shibata-slipning af boron-nålen for bedre sporing, og en spole i legeringen aucurum, imens den billigere Bronze til ca. 5.000 kr med kobberspole, har en lidt rundere slibning.

De endnu billigere Blue og Red koster ca. 3.300 og 2.200 kr, og der findes desuden en hvid mono-udgave også til 3.300 kr.

Alle Quintet-pickup’erne bliver leveret i januar 2014, og alle har 20 ohm belastningsimpedans og 2,3 gram anbefalet nåletryk.

Les videre
Exit mobile version