Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Midt i anlægget

Forstærkerens opgave er at gøre signalet så stærkt, at højttalerne kan give lyd fra sig. Samtidig bygger den bro mellem lydkilder og højttalere.

Skrevet af / 25/11/2014 - 06:00
Midt i anlægget

Før i tiden handlede det kun om rørforstærkere; transistorer gjorde ikke deres entré før 1960’erne, og der gik noget tid, før transistorforstærkere også begyndt at lyde godt. Men transistorforstærkeren var ofte både billigere og lettere at bruge. Derfor blev det spået, at rørforstærkeren snart ville have udspillet sin rolle, ligesom man forudsagde lp’ens død. Sådan gik det som bekendt ikke.

I stedet blev spektret større og bredere. I dag findes der mange varianter af rør- og transistorforstærkere samt diverse hybridkombinationer, der både anvender rør og transistorer, eller – som f.eks. Devialet og NuForce – en kombination af forskellige forstærkerteknikker. Der findes også PowerDACs, ligesom aktive højttalere, hvor forstærkerne sidder i selve højttalerne, er begyndt at blive rigtig populære, idet der er kommet nogle modeller, som faktisk lyder rigtig godt.

Effektivitet ligger i tiden
Udviklingen fører også til mere og mere effektive forstærkere. Hvor en “gammeldags” high-end klasse A forstærker har en effektivitet på langt under 50 procent, har de nye varianter en effektivitet på over 90 procent. Det betyder, at den strøm, der tilføres forstærkeren, ikke går op i varme, men anvendes til det, den er beregnet til.

Alt dette ligger i tiden, og efterhånden er de nye teknikker og kombinationer af forskellige teknikker også modnet så meget, at de begynder at lyde godt. Rigtig godt, endda. I det hele taget lyder nye forstærkere – også dem med klassisk teknik – generelt virkelig godt i forhold til, hvad man betaler for dem. Derfor er markedet lige nu rigtig spændende med en masse fremragende forstærkere, der ofte er mere end pengene værd.

De forskellige dele
En forstærker består af tre dele: En forforstærker, hvor man vælger indgang og styrer volumen; en effektforstærker, der forstærker signalet til højttalerne; og en strømforsyning, der sørger for, at de to forstærkerdele få den strøm, de har brug for.

Disse elementer kan enten sidde i ét chassis, hvilket giver en såkaldt integreret forstærker, eller deles i flere. Det mest almindelige er, at forforstærkeren er i ét chassis og effektforstærkeren i et andet. Så har de samtidig også hver sin strømforsyning. Flere chassiser fylder mere og kræver kabler imellem dem.

Før i tiden var alle indgange på en (for-) forstærker analoge. Nutidens forbrugere får dog signaler fra flere og flere digitale kilder, såsom tv, spilkonsol, computer osv. Derfor indeholder mange forstærkere nu også en DAC (digital-til-analog konverter) med flere indgange til digitale kilder.

Phono-indgangen vender ligeledes tilbage på flere og flere forstærkere – det mest voksende fysiske musikmedie i dag er faktisk vinylskiver. Den kan i så fald altid klare MM-pickup’er (Moving Magnet) og nogle gange også MC (Moving Coil). MM finder man som regel på billigere pladespillere, og MC på de dyreste.

Skal du købe?
Tænk over, hvad du egentlig har brug for, og vælg efter det, ikke efter hvor meget du kan spare. Mange forstærkere har en masse indgange og muligheder, men hvis du ikke skal bruge dem, er der ikke meget fidus i det. Skal den være helt analog, eller vil du hellere have en forstærker, der også tilbyder digitale indgange? Hvis du vil spille lp’er, skal der også være en phono-indgang til pladespilleren.

Se, om du trives med, hvordan forstærkeren betjenes. Det vigtigt, at du kommer overens med fjernbetjeningen, og om den kan styres via en app. Prøv forstærkeren og mærk efter, om du kan lide den måde, den fungerer på. Nogle producenter har lagt meget arbejde i det, andre har tilsyneladende ikke skænket det en tanke. Vi er alle forskellige, og det er dig, der skal bruge den.

 

GIGANTISK KONKURRENCE – Vind årets bedste produkter!

 

Devialet170_990

Årets forstærker

Devialet 170/200

Frækkest af de frække

Devialet 170/200 er måske den mest spændende forstærker, du kan få lige nu.

Devaliet170

Forstærkerteknikken er selvfølgelig Devialets analog-digital hybrid (ADH), men her er der et større og mere avanceret modul for hver kanal.

Bagpå er der flere phono-indgange, og du kan selv konfigurere, om de skal være analoge eller digitale. Der er også en digital XLR-indgang. Og ovenikøbet en mere avanceret phono-indgang, hvor man kan konfigurere, om den skal være MM eller MC, hvilken vægt pickup’en har, og hvilken RIAA-standard der skal anvendes.

Her finder vi også en subwoofer-udgang med justerbart delefilter og til og med en digitaludgang, hvis man vil digitalisere sine lp’er med justering af både sampling-frekvens og niveau.

Devialet 170/200 har flere muskler at spille med end forgængeren. Det kan mærkes, for det er en endnu bedre forstærker. Det er helt tydeligt, at den ekstra effekt gør sit til at give gengivelsen endnu mere pondus, styrke og fasthed.

Præcis som med lillebror er der masser af luft omkring instrumenter og stemmer, baggrunden er endnu mere kulsort, og lydbilledet er herlig stort og naturligt, samtidig med at der er fuld kontrol over alt, hvad der sker. Devialet holder det, der sker, i et jerngreb, men lader samtidig alt, hvad der skal frem, komme frem.

Den er også noget af et kup. Den går på alle måder betydelig højere op i den egentlige high-end sfære, end prisskiltet indikerer, og er så utrolig fleksibel og konfigurerbar, at det er en sand fornøjelse at arbejde med.

Devialet 110 var fantastisk, og Devialet 170/200 er endnu bedre. De mange ind- og udgangsmuligheder gør den så fleksibel, at den kan være kernen i ethvert anlæg. Hvis du vil have noget (endnu) bedre, kommer du til at betale meget mere!

(06-07/14) SB
Karakter: 6
Pris: 55.000 kroner
Læs testen her

 

MA8000_990

Årets high-end forstærker

McIntosh MA8000

Muskelbundt i silkeklæder

Denne kraftige McIntosh har alt, hvad der kræves for at blive en seriøs high-end favorit. Fabelagtig livagtig lyd og praktisk digitalkonverter er bare noget af det, vi kan lide ved MA8000.

McIntosh MA8000

I en tid, hvor digitalisering og effektive strømforsyninger gør det muligt at skabe kraftige forstærkere, der ikke er større end en Blu-ray-afspiller, virker det måske lidt mærkeligt, at der stadig findes forstærkere som McIntosh MA8000.

Det er nemlig en ordentlig basse, og grunden hertil ligger i dens dna. McIntosh sparer ikke på noget, når de skal lave high-end, og deres største integrerede forstærker er ingen undtagelse. Den 300 watt stærke kraftkarl, der erstatter favoritten MA7000, er mere end en moderniseret udgave af en gammel kending. Den er ny fra grunden.

MA8000 har indbygget digitalkonverter med fem indgange: En USB samt to optiske og to koaksiale digitalindgange. Hvilket er såre praktisk for alle, der spiller musik fra digitale lydkilder. Med en laptop tilsluttet via USB får man vanvittig meget bedre lyd, end hvis man kobler den til via en af de analoge indgange. Som der er seks af – plus to balancerede XLR samt både MC- og MM-indgange til pladespillere med ditto pickup’er.

Denne forstærker passer ikke ind i de fleste hi-fi-møbler, man kan købe, og den fylder godt, når man først har fået den på plads. Den er også dyr, men prisbilledet blødes lidt op, når man ser på, hvad man rent faktisk får for pengene. En massiv 300 watt forstærker med en rigtig god analog forforstærker, to pladespiller-indgange og indbygget DAC er ikke hverdagskost. Det er lydkvaliteten heller ikke. Den er afgjort i referenceklasse – og ikke kun når det gælder integrerede forstærkere.

Kort sagt et bundsolidt valg for dem, der vil have i både pose og sæk.

(02/14) LS
Karakter: 6
Pris: 80.000 DKK
Læs testen her

 

Årets bedste surround-receivere og -forstærkere

Power i hjemmebiografen

Årets receivere har fået udvidet understøttelse af 4K-video. Streaming er blevet lettere, og Dolby Atmos giver mulighed for en tredimensionel boble af lyd. I den billige ende kan det dog være en ulempe.

Tekst Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

For at få de helt store filmoplevelser derhjemme har man brug for surround-sound, og den bedste lyd får man stadig med separate enheder. Derfor er surround-receivere yderst relevante for filmfans. Der findes også gode musikudgivelser med surround-lyd, så det er kun naturligt, at en surround-receiver også skal kunne håndtere musik – både i stereo og surround.

Ultra HD
I år er surround-receiverne mere ens på udstyrsfronten end nogensinde før. De kan alle sammen tackle 4K Ultra HD video-opløsning med op til 60 billeder i sekundet, takket være HDMI 2.0. Dog er Onkyo indtil videre de eneste, der understøtter morgendagens kopibeskyttelse HDCP 2.2, som kan blive nødvendigt for at kunne klare det nye 4K Blu-ray-format, der er planlagt til lancering sent næste år. Det er dog stadig uvist, da formatet i skrivende stund endnu ikke er klar.

Musik-streaming
Det er ikke længere sådan, at det meste musik kommer fra cd’er. I stedet bruger vi streaming-tjenester og download, og receiverne skal derfor understøtte den nemmest mulige måde at streame musik på. Både AirPlay og Spotify Connect er blevet standard på de fleste receivere, hvilker gør musik-streaming meget lettere. Du spiller bare musik, som du plejer, via smartphone, tablet eller computer, trykker på en virtuel knap, og musikken strømmer ud af anlægget.

Feinschmeckere vil have højopløst lyd, og så bliver det straks mere besværligt. Så skal du bruge såkaldt DLNA, hvor du er prisgivet receiverens lidt tunge brugerflade for at kunne spille højopløste musikfiler lagret på computer eller harddisk.

For at streame musik (undtagen via Bluetooth) skal receiveren være sluttet til dit hjemmenetværk. En bonus ved netværkstilkobling er, at receiveren kan fjernstyres via telefon eller tablet, hvis man downloader en app.

Samme kvalitet som før
Årets modeller er blevet mere standardiseret med hensyn til funktioner, og dermed spiller det udstyrsmæssigt mindre rolle, hvilken producent du vælger.

Trods understøttelse af flere formater og funktioner er lydkvaliteten ikke dalet. Men blandt de mere overkommelige receivere ser vi, at antallet af tilslutninger falder – bl.a. skal de af os, der vil tilslutte en ekstern forstærker, stadig længere op i pris for at få multikanal analogudgang.

Det er ikke så lidt af et paradoks, al den stund at det er de billigste receivere, der har mest brug for forstærkning på grund af deres begrænsede ressourcer.

Hvad koster det?
Receivere med god lydkvalitet på både film og musik starter omkring 4.000-5.000 kroner. Men for 10.000 kroner får du meget mere effekt og kontrol, bedre lyd og flere forbindelser. Det er også her, du får multikanal forstærkerudgang. Hvis du er ægte feinschmecker, kan du øge budgettet endnu mere og købe separat processor og effektforstærker for virkelig at maksimere både fleksibilitet, lydkvalitet og kraftressourcer.

3 hurtige tips

Brug letdrevne højttalere
Især billige surround-receivere trives dårligt med tungtdrevne højttalere. Vi anbefaler højttalere med minimum 90 dB følsomhed. Husk subwoofer!

Receiveren skal have luft
For at receiveren ikke skal blive overophedet, har den brug for godt med luft. Andre enheder bør ikke placeres direkte oven på receiveren, da den i værste fald kan bryde sammen på grund af overophedning.

Brug auto-setup
Receiverens automatiske højttalerkalibrering virker ofte bedre end det, du kan gøre på egen hånd. Placér mikrofonen der, hvor du skal sidde, og sæt kalibreringen i gang. Husk at lukke alle vinduerne og slukke for alt, hvad der larmer. Forlad gerne rummet. Manuel efterjustering kan være nødvendigt.

Onkyo_TX-NR636_front_990

Årets surround-receiver – Budgetklasse

Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter op med et stort og luftigt lydbillede. Det er også den eneste i klassen med surround-formatet Dolby Atmos.

Onkyo TX-NR636

Onkyo er indtil videre den eneste producent, der har implementeret det nye tredimensionelle lydformat Dolby Atmos i denne prisklasse. Og ikke nok med det: Onkyo er også den eneste aktør på markedet med understøttelse af den kommende digitale kopibeskyttelse HDCP 2.2. Receivere, der ikke understøtter den, vil i værste fald ikke kunne håndtere videosignaler fra HDMI i fremtiden. I øjeblikket er det dog for tidligt at sige noget herom med sikkerhed.

Som det sig hør og bør, understøtter TX-NR636 ultra-højopløste 4K-videosignaler med op til 60 billeder i sekundet, men uden fuld 12 bit farvedybde. I stedet er den begrænset til 8 bit, hvilket er det samme som på dagens Blu-ray.

Lydkvalitet
Lydmæssigt er det en fabelagtig receiver. Dialogerne er store og luftige med god tyngde i bassen. Receiveren har en lineær og neutral basgengivelse med kraft nok til, at det rykker godt i kroppen. I mere afdæmpede filmscener med luftig musik og rolige dialoger er Onkyo en tand mere åben end konkurrenterne, og når sværdene krydses, klinger det flot af stålet.

Onkyo er desuden en habil musikmester. En surround-receiver har ikke samme opløsning og dybde som ​​en tilsvarende prissat stereoforstærker, men med Onkyo får man mere power, hvilket gør pop og rock meget underholdende.

Brugervenlighed
Receiveren er meget nem at betjene. Den mangler ganske vist AirPlay, men Spotify-brugere kan glæde sig over Connect, som gør det lettere at streame musik fra Spotify via mobiltelefonen. Hvis du ikke har Spotify, så er det DLNA og Bluetooth, du skal bruge.

Onkyo har erstattet Audysseys rumkorrektion med deres egen AccuEQ. Det er en mere simpel variant, og det kan mærkes. Vi må indrømme, at vi savner Audyssey. Men så ville den nok ikke have processorkraft tilbage til det krævende Dolby Atmos-lydformat.

Alt i alt er TX-NR636 klassens bedste receiver lige nu!

(10/14) GN
Karakter: 5
4.500 kroner
Læs testen her

 

Anthem710_990

Årets surround-receiver  –  topklasse

Anthem MRX 710

Surround på første klasse

Få funktioner, men kanon lyd og suveræn rumkorrektion Anthem MRX710 er en vinder.

Anthem MRX 710

Anthem har skabt sig et godt navn takket være deres surround-receivere. Nu har de tidligere modeller fået en seriøs opdatering.

Det første, man bemærker på topmodellen MRX 710, er at udseendet klart er mere lækkert. Det andet er, at der er taget hånd om nogle ting, som var lidt irriterende på forgængeren. Nu er her f.eks. to HDMI-udgange og hele syv plus én HDMI-indgang. Der er ligeledes HDMI med lydretur samt 4K-opskalering og pass-through. App-styring loves også – “coming soon”.

I brug
Lydmæssigt kan jeg ikke høre nogen voldsom forskel i forhold til forgængeren, hvis overhovedet, så Anthem vinder stadig på glimrende lyd. Ingen tvivl om, at det her er noget af det bedste, man kan få for pengene, hvad lyd angår. Til gengæld har forstærkeren ikke så mange funktioner eller forprogrammerede DSP-indstillinger (som også ofte er ubrugelige).

Det er ikke lige så let at indstille rumkorrektion og lignende som på konkurrenterne. Til gengæld bliver det vanvittig godt. ARC 1M er en udvidet version af den tidligere Anthem Room Correction. Nu har den Ethernet-forbindelse, og en mere avanceret DSP kan lave endnu finere justeringer.

Med rumkorrektionen overstået får man en ekstra dimension i gengivelsen, og der kommer en helt anden kontrol over afspilningen. Det lyder renere, taleforståelsen bliver endnu bedre, og dybden i gengivelsen større. Publikumsfølelsen ved koncertfilm er tydeligere, og baghøjttalerne er bedre integreret i det samlede lydbillede.

Det er faktisk ikke småting, der sker – det er nok det mest besværlige, men også det bedste rumkorrektionssystem, man finder i denne prisklasse.

Kort sagt: Anthem MRX710 lyder mindst lige så godt som forgængeren, og endnu bedre rumkorrektion gør lyden suveræn. Det er lidt mere besværligt, og der er færre funktioner end hos mange konkurrenter, men lyden er svær at slå. Med moderniseringen har MRX710 fået alt, hvad man har brug for i et almindeligt surround-anlæg i dag. En klar vinder!

(10/14) SB
Karakter: 5
19.300 kroner
Læs testen her

 

Yamaha_CXA5000_MXA5000_990

Årets surround-forstærkersæt  –  high-end

Yamaha CX-A5000 + MX-A5000

Når kun det bedste er godt nok

Et todelt forstærkersæt giver langt større fleksibilitet, og i Yamahas tilfælde kombineres det med kanon lyd.

MX-A5000

Det er med hjemmebiografen som med alt andet i livet: Der er ingen genvej til himlen. Det har Yamaha taget konsekvensen af med deres todelte hjemmebio-flagskib. Separat processor og effektforstærker giver langt bedre arbejdsbetingelser for elektronikken under panseret, og dermed som regel bedre lyd. Og ikke mindst optimal fleksibilitet, når det gælder udbygning.

Når Yamahas ingeniører får frie tøjler til at gå hele vejen, så gør de det med brask og bram. Dette forstærkersæt med hele 11 kanaler (plus to subwoofer-kanaler) virker nærmest kompromisløst, både hvad kraft i bassen og detaljer i toppen angår, samtidig med at processeringen af de mange kanaler sker meget overbevisende.

Hvis vi ser bort fra billedprocessering med 4K-opskalering, streaming via AirPlay, Spotify Connect og DLNA samt multirumsfunktion, så er det lydkvaliteten, der står tilbage som det allervigtigste. Og her indfrier Yamaha!

Lydkvalitet
Lydkvaliteten er renere, når processoren afkoder multikanal-lydsporet direkte fra filmen. Der er mange DSP-indstillinger, som giver et større lydbillede samt mulighed for højdekanaler, hvis sådanne højttalere er monteret. Men efter vores mening kan det gå ud over opløsningen. I vores THX højttaler-setup fungeret det bedst med ren surround og ingen DSP. Døm selv og vælg det, der passer dig.

Lyden fra Yamaha-sættet er simpelthen suveræn, og kombineret med enorm fleksibilitet er der ikke nogen tvivl om, at dette sæt løber med prisen for bedste high-end surround-forstærker. De to enheder passer sammen som hånd i handske, og ingen af dem virker for højt prissat. Her får du både et lydtryk, der kan flytte bjerge, og en opløsning, der tegner hele lydbilledet klart op.

For bedst mulig brugervenlighed kan du investere i en tablet og downloade app’en AV Controller.

(05/14) GN
Karakter: 6
41.978 kroner
Læs testen her

Årets bedste lydanlæg

Komplette anlæg

Der findes næppe noget mere praktisk end et komplet musiksystem, hvor alt er inkluderet. Især hvis det også har streaming. Vi sørger for, at du kan finde noget, der lyder godt!

Af Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

Af de mange komplette anlæg, vi har testet i det forgangne år, var der kun nogle få, som kom igennem nåleøjet for at være med i årskavalkaden. Det er nemlig ikke nogen let kunst at lave et anlæg, der både er praktisk og lyder godt – tværtimod er det noget, som ikke alle vist sig at beherske godt.

Streaming
Det er efterhånden blevet et krav, at lydanlægget kan afspille musik trådløst i en eller anden form. Det kan de fleste anlæg, der præsenteres her, også. Hvad enten det er via netværk eller Bluetooth, kan de spille musik direkte fra mobiltelefon eller computer. Det er vældig praktisk og gør cd-afspilleren overflødig én gang for alle!

Fordele ved alt-i-et
Fordelen ved et alt-i-et anlæg er, at alt, hvad man skal bruge af udstyr og kabler, som regel er inkluderet. Det er let at stille op, hele anlægget kan styres med den samme fjernbetjening, og mange kan endda betjenes fra mobilen! Det kan også lyde godt, bare man er på vagt.

Lad dig ikke vildlede
Styr uden om anlæg med blinkende lys og andre disco-effekter. Vær på vagt over for logoer som “3D-Bass” og “Super Bass”. Det er som regel en dårlig effekt, der under alle omstændigheder bør være slået fra. Hvis du ser et billigt mikroanlæg mærket “1000 Watt”, så løb skrigende væk – det er ren svindel.

Slå lydeffekter fra
Tricket til at finde et godt stereo- eller hjemmebio-anlæg er at lytte til musik med alle lydeffekter slået fra. Lyder det fladt eller spidst, så er der ikke mange effekter, som kan gøre lyden bedre. Det kan lejlighedsvis virke imponerende, men man bliver hurtigt træt af at høre på det.

Tag din egen musik med i butikken
Hvis du er usikker på, hvad du skal have, så gå ned i en fysisk butik, hvor du kan høre anlægget først med musik, du kender.

 

Marantz_M-CR610&Boston_A25_990

Årets komplette anlæg

Mikroanlæg Marantz Melody Media M-CR610 + Boston Acoustics A 25

Klasseledende kompaktanlæg

Klassens bedste anlæg er spækket med funktioner og forbindelsesmuligheder og har ikke mindst fantastisk lydkvalitet.

Marantz Melody M-CR610 Boston Acoustics A 25

Tag de bedste kompakthøjttalere i deres prisklasse og sæt dem sammen med en avanceret cd-receiver fra Marantz. Resultatet er et fleksibelt og brugervenligt anlæg med lydkvalitet i top.

Med netværkstilslutning giver anlægget mange muligheder for at streame musik, heriblandt højopløste musikfiler fra netværks-harddisk, men også indbygget AirPlay og Spotify. Internetradio er der ligeledes, og det samme er både FM og DAB/DAB+. Her får du til og med en cd-afspiller, og dermed er anlægget næsten altædende, hvad formater angår. Tv’et kan også tilsluttes digitalt via den optiske digitalindgang.

Lydkvalitet
Trods sine kompakte mål overrasker dette anlæg med stor, stram bas og saftige trommerytmer. Her er god kontrol – bedre end på nogen af de andre mikroanlæg, vi har testet i det forgangne år. Når vi får lyst til at skrue op, siger anlægget ikke nej. Boston-højttalerne er letdrevne, og Marantz har kræfter nok til at blæse liv i musikken. Når det er sagt, så er et anlæg, der er så kompakt som dette, ikke velegnet til at plage naboerne. Der er trods alt grænser.

Kombinationen Marantz og Boston er et rigtig godt kompromis. Sangstemmer er varme og fyldige, uden at det går ud over artikulation opad i den luftige diskant. Opløsningen er god nok til at få overtonerne og nerven i musikken med. Føj hertil den lange udstyrsliste, og vi har en vinder.

Hvis du ikke har brug for cd-afspiller eller DAB-radio, kan du spare en tusindkroneseddel ved at vælge Marantz M-CR510 stedet for M-CR610.

(10/14) GN
Karakter: 6
8.494 kroner
Læs testen her

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top