TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Længe ventet forstærker fra Hegel

H190 erstatter den meget populære H160, med netværksstyring og "meget bedre lyd". Og for første gang med Spotify Connect.

Det har ligget i kortene i et stykke tid, og nu får H160 endelig en arvtager, i form af Hegel H190.

Test: Hegel H90 – referenceforstærkeren, du har råd til

Da Hegel sidste år lancerede den integrerede forstærker Röst, var det en spændenede nyhed. En rigtig god forstærker i et slankt kabinet med mulighed for at styre den over netværk og med en ny og bedre forstærkerteknologi end den ældre model H160. På mange måder lyder Röst bedre end H160, den har bedre styr over bassen og bedre opløsning opad takket være den helt nye SoundEngine 2-teknologi, der ved hjælp af et “feed-forward”-princip reducerer dynamisk forvrængning i musikssignalet. Selv om forstærkeren er svagere på effekt, har den bedre kontrol over store og drilske højttalere – indtil man når op på lydniveauer hinsides forstærkerens begrænsninger. Der har H160 stadig et forspring, med sine 2 x 150 watt mod Rösts 2 x 75 watt. Og derfor har jeg stadig en forkærlighed til H160.

Hegel H190
Hegel H190 har fået samme display og avancerede hodetelefonudgang som lillebror Röst. Foto: Hegel

 

Noget der forårsager forvirring blandt kunderne, er, at prisen på de to er næsten den samme. Hvilken skal man vælge? Og hvorfor er H160 den dyreste af dem, når Röst er faktisk bedre i de fleste discipliner?

Test: Hegel HD30 – DAC i verdensklasse

Som sagt har det ligget i kortene i et stykke tid, at H160 var moden til en opgradering. Måske endda en total udskiftning. Sig hej til H190.

Kabinettet H160, og effekten er den samme, 2 x 150 watt i 8 ohm. Men så er lighederne også talt op.

Foto: Hegel

 

Meget Röst

Hegel har genbrugt meget af teknologien fra Röst i H190. Og vi taler ikke kun om den behagelige punktgrafik-skærm, men også forforstærkertrinet og hovedtelefonudgangen, som Hegel har arbejdet meget med. Og muligheden for at styre forstærkeren over netværk takket være IP-kontrol. Og som Röst har H190 fået den nye SoundEngine 2 teknologi til endnu renere lyd.

Mest en helt ny forstærker

Det interessante er, hvor H190 adskiller sig fra både Röst og H160. For det første er den indbyggede streamingplatform helt ny. Som Röst kan den streame musik over netværk, både med AirPlay og DLNA, men ifølge Hegel er overførsel og behandlingskvalitet forbedret, med  endnu bedre lydkvalitet til følge. En god nyhed er, at Spotify Connect kommer via en fremtidig firmwareopdatering. Fedt! Vi håber og tror at også AirPlay 2 kommer på et tidspunkt, og dermed vil give Apple-brugere multirums-funktionalitet.

Digital konverteringen

Desuden er den indbyggede digitalkonverter opgraderet i forhold til Röst og H160, som begge har den samme DAC med 24-bit/96kHz opløsning. H190 har overtaget digitalkonverteren fra H360, der understøtter filer op til 192 kHz. I modsætning til storebror understøtter H190 imidlertid ikke DSD, og ​​den udpakker heller ikke musikformatet MQA direkte. Hegel siger, at dette ville være relativt dyrt – og dermed stjæle budget fra andre dele af konstruktionen. Med andre ord vil forstærkeren blive dårligere på bekostningen af at understøtte relativt snævre musikformater.

Ekstrem baskontrol

Hvad der giver Röst dens fremragende basstyring, er en dæmpningsfaktor på over 2.000. Dette i en verden, hvor værdier over 150 ses som temmelig meget. H190 har imidlertid en dæmpningsfaktor på over 4000. Det betyder at den burde kunne holde styr på de største og sværeste højttalere med en god margen.

H190 kan levere mere end 50 procent mere strøm end H160, på trods af samme effektopgivelse. “Med andre ord kan jeg sidde og nyde H190 med et par KEF Blade 2 uden at føle, at der mangler kræfter,” siger Anders Ertzeid, marketingchef hos Hegel.

Udover en meget dynamisk og veldefineret basrespons loves vi en jævnere, men ekstremt detaljeret gengivelse af overtonområdet, takket være et helt nyt kredsløb for transistorerne i indgangstrinnet på effektforstærkeren.

Hegel H190
Hegel H190 kommer også i hvid i løbet af 2018. Foto: Hegel

 

Juster alle innganger

Alle indgange kan konfigureres individuelt på H190. Enhver af dem kan indstilles til faste eller variabelt lydniveau, hvad der er nyttigt, hvis du for eksempel vil bruge forstærkeren med en hjemmebiografprocessor eller med en eller flere medieafspillere med variabel volumen. Du kan angive det maksimale lydniveau og det niveau, som forstærkeren starter med, når du tænder for den. Godt til folk med pilfingrede småbørn i huset!

Lijeudgange bagtil er tilgængelige med både variabelt og fast lydniveau. Variabelt til brug med subwoofer eller effektforstærker. Og fast til brug med for eksempel en ekstern hovedtelefonforstærker, eller hvis du vil trække kabler til en anden forstærker i et andet rum.

Pris og tilgængelighed på Hegel H190

Hegel H190 kommer først i sort, men hvid vil være tilgængelig i løbet af foråret/sommeren 2018. Prisen vil blive 25.000 kroner, og forstærkeren kommer i butkkerne i november.

hegel.com

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.