TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

JBL´s flagskib sprænger stortrommen!

JBL fornyer topserien Everest med to nye modeller. Som blæser væggene ud og sprænger tegnebogen!

forfatter
Publiceret 14/01/2013 - 15:32

JBL´s topmodel Everest DD66000 har længe været selve flagskibet for, hvad JBL er i stand til at trylle frem af musikoplevelser i stuen. Det karakteristiske kvadratiske, buede udseende med to 15-tommers basser monteret horisontalt og med mellemtonehorn over og en horndiskant af beryllium på toppen er virkelig et blikfang. Lydmæssigt var de noget af det bedre, vi har hørt, med et lydbillede lige så heftigt som det var gigantisk. Og med en prisseddel på 450.000 kroner var de ikke det, man kan kalde for allemandseje.

Modellen fases nu ud og bliver erstattet af ikke én, men to nye modeller. Nemlig DD65000 og DD67000. Sidstnævnte bliver selvfølgelig topmodellen.

DD67000
Everest DD67000 har fået nyt baselement, et yderligere forbedret delefilter og flere generelle opgraderinger for at pøse på med endnu mere opløsning og bedre tonal sammenhæng.

– Vores tidligere Project Everest DD6600 var en milepæl indenfor lydmæssig præstation, siger Jim Garrett, markedschef for Harman Luxury Audio Group and Loudspeakers. – Efter den blev introduceret for seks år siden, har Harmans udviklingsgruppe i Northridge stået stille. Vi har fortsat med at videreudvikle designet for at hæve ydelsesforskelen for denne klasseledende højttaler, som resulterer i betydelige forbedringer i ydelse, som garanteret vil begejstre de mest glødende audiofile og lidenskabelige musikelskere.

Med Everest DD67000 lover JBL at ”levere følelsen, storheden og de mange nuancer i musikken med fuldkommen realisme, med autentisk skala og dynamisk tilstedeværelse fra sin autoritære bas via sin naturlige mellemtone og gennemsigtighed og udvidet frekvensrespons ud over 50 kHz.”

Med andre ord lover JBL musikalske toner med total troværdighed i hele sit spektrum.

Everest DD67000 har fået endnu mere eksklusiv frontplade i karbonfiber, ellers er den udseendemæssigt meget lig sin forgænger.

Bestykning
Udseendemæssigt er det efter billedet at dømme kun frontpladen i karbonfiber, som skiller DD67000 fra sin forgænger DD66000. De kurvede og vinklede overflader fra forgængeren er bevaret.

De to nye basser sidder i en ramme af støbt aluminium, med en trelags lamineret membran, hvor det indre og ydre lag er af papirmasse, separeret fra hinanden med en speciel, stiv industriskum. Hensigten er at gøre elementerne så lette og stive som muligt, men uden egenklangen fra for eksempel aluminium eller magnesium. De to 15-tommere skal gå dybt i basregisteret, med en 10 dB afrulning ved 29 Hz (målt i ekkofrit rum). Den harmonikaformede ring omkring elementerne er en blanding af polypropylen og bomuld, og baselementernes egenresonans er flyttet 10 Hz op i frekvens siden sidst, hvilket giver mere punch og smæk, samtidig med at JBL lover jævnere tonal balance, uanset lydniveau.

En massiv 4-tommers talespole sidder rundt om en kraftig magnet af typen Alnico (legering af aluminium, nikkel og kobolt), som siges at være immun overfor temperaturforandringer, og top-pladen er af kobber- og stållaminat, som yderligere bidrager til en mere lineær magnetisk opførsel i elementet. Alt for at sørge for at basregisteret gengives så lineært og frit for forvrængning som muligt.

Over baselementerne sidder en hornladet 4-tommers mellemtonediskant af beryllium. Også denne drives af en stor 4-tommers svingspole, og en faseplugg i midten skal sørge for optimal gengivelse af det øvre register uafhængig af lydniveau.

Helt på toppen sidder en 1-tommers superdiskant af beryllium, som er forbedret siden D66000 og gengiver nu frekvensområder over 30 kHz med 5 dB højere følsomhed. Dette forplanter sig også nedad og skal genskabe overtoneområdet med endnu mere luft og med mindre forvrængning end før.

Højttalerne kan optimeres til rummet via det frontmonterede kontrolpanel med justering af nedre og øvre frekvensområde.

DD65000
Prisen på den nye topmodel bliver 25 procent højere end forgængeren. For at bøde på det, lanceres også en model ved navn DD65000. Den vil få samme prisniveau som DD66000.

DD65000 er bygget over samme læst som DD67000. Samme opsætning og udseende, men en noget enklere konstruktion. I stedet for en trelags smørrebrødskonstruktion er basmembranerne et lag papirsmasse udenpå et lag af noget JBL kalder AquaPlas; en type plast, som vi har læst os til er en blanding af silicium og en type ler. Dette for at give papiret ekstra stivhed og desuden bedre tonale egenskaber.

Der hvor DD67000 har egenressonans i bassen 10 Hz højere end DD66000 for bedre snert og tryk, har JBL valgt i stedet at sænke den med 18 Hz hos DD65000, for i stedet at give en varmere, tungere og mere udstrakt dybbasrespons. Dette vil da også være den mest hørbare forskel mellem de to nye højttalermodeller.

Lancering og priser
Både JBL Everest og DD67000 og JBL Everest DD65000 lanceres i februar 2013 i forskellige udførelser. Amerikanske priser er 75.000 dollar for DD67000 og 60.000 dollar for DD65000. Oversat til dansk kan vi tage udgangspunkt i DD66000, som var prissat til 60.000 dollar, og som i Danmark kostede 450.000 kroner. Det bliver dermed 450.000 kroner for Everest DD65000 og ca. 560.000 kroner for Everest DD67000. Regnestykket kan imidlertid se anderledes ud, når modeller kommer ud.

nordic.harman.com
jblsynthesis.com

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Ny CD-afspiller fra Marantz Marantz CD 60 er en spritny, moderne CD-afspiller med premiumkomponenter til en fornuftig pris.
Pladespiller til Metallica-skiver Blandt Pro-Jects mange nyheder på High End-messen faldt vi for denne Metallica-inspirerede pladespiller.
Lyd & Billede Podcast: Episode 2 Stadig smartere produkter volder problemer, når softwaren ikke fungerer. Vi forklarer, hvorfor trådløse hovedtelefoner ikke er bedst, og hvilken slags træningsur der er bedst.
High End 2022: Nye forstærkere og CD-afspiller(!) fra Denon Integreret forstærker med HEOS og en CD-afspiller afsløret ved München-messens åbning.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend