High-end

Japanske Esoteric er en velbevaret hemmelighed, der fortjener mere opmærksomhed.
forfatter

Sjældent har man set et så velvalgt navn. Esoteric er et hobbyprojekt hos den japanske elektronikgigant TEAC. Og et kultfænomen blandt kendere. Ikke mindst på cd-afspillere. TEAC’s erfaring med drevmekanismer førte til noget, der er blevet kaldt VRDS. En ekstra solid og vibrationsfri diskmekanisme, som er blevet stående som et eksempel på, hvor godt den slags kunne bygges for 20 år siden.

Esoteric har siden dengang skabt en række produkter. Ikke bare cd-afspillere med VRDS, men også forstærkere og digitalkonvertere. Desværre længe siden, vi sidst testede noget fra den kant. En cd-afspiller, kaldet X-05 var det sidste, som vi testede i 2009.

De nye forstærkere har gjort os nysgerrige på Esoteric igen, herunder de opgraderede forforstærkere C-02x og C-03XS, som er henholdsvis med og uden pladespillerindgang.

Foto: Esoteric
Foto: Esoteric

Primæssigt er Esoteric-produkterterne for de få (de koster alle sammen mere end en mindre familiebil). Men når vi taler ultra-high-end, burde prisen ikke være afskrækkende. I hvert fald ikke, når man betænker Esoterics vanvittig høje byggekvalitet.

Forforstærkere bruger Esoteriske EDLC (Electric Double-layer Capacitor) superkondensatorer, som skal være meget stabile, og leverer op til 100,000 μF. Der er en højere strømkapacitet end mange 100 W udgangsforstærkere har.

Foto: Esoteric
Foto: Esoteric

Naturligvis er der effektforstærkere i samme serie, med samme design og byggekvalitet.

Priserne er som følger:

C-03Xs: ca. 90.000 kroner
C-03Xs Phono: ca. 105.000 kroner
C-02X: ca. 170.000 kroner
C-02X Phono: ca. 175.000 kroner

Foto: Esoteric
Foto: Esoteric

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.