High-end

Man kan ikke skrive high-end-historien uden amerikanske Audio Research, som nu lancerer en nyklassisk forstærkerserie.
forfatter

Som en lille hilsen til historien – Audio Research startede i 1970 – kalder de den nye serie Foundation. Det er ikke fordi, den består af de billigste basismodeller i kataloget, men fordi disse tre apparater er en forlængelse af rygraden i Audio Researchs lange historie.

Effektforstærker(e) må vi vente på lidt endnu, men med en forforstærker, RIAA-forstærker og digitalkonverter er der et godt fundament for Foundation-serien.

Designet er lånt fra den nye GS-serie, som vi allerede har testet. Den integrerede GSi75 kan du læse om her, imens du kan læse her om for- og effektforstærkeren GS Pre og GS150.

Den nye serie erstatter (for kendere) velkendte Audio Research-produkter som forforstærkeren LS27 og pladespillerforstærkeren PH8, imens DAC9 bliver et alternativt til Reference DAC, og garanteret skal koste mindre end de ca. 145.000, som den koster.

DAC9 bruger selvfølgelig radiorør i analogdelen – herunder et par af de 6H30-rør, der er Audio Researchs signatur. Den har også fem digitalindgange, USB, koaksial med RCA og BNC-stik, 110 ohm balanceret AES /EBU og naturligvis optisk Toslink-stik.

Foto: Audio Research
Foto: Audio Research

Med fire DAC-processorer arbejder den balanceret i det digitale domæne, hvilket ifølge Audio Research giver bedre dynamik og opløsning. DAC’en arbejder med op til 384 kHz samplingfrekvens for mindre digital støj i det hørbare område, og understøtter alt op til DSD-filer.

Den har også balancerede udgange for analog lyd og valgbare digitale filtre til justering af det indkommende signal.

Foto: Audio Research
Foto: Audio Research

Pladespillerforstærkeren – eller RIAA-trinet – bruger også 6H30-rør, og har blandt andet fem impedansindstillinger for tilpasning til pickup’en. Impedans, spilletid og andre flere ting kan styres fra den medfølgende fjernbetjening.

Foto: Audio Research
Foto: Audio Research

Forforstærkeren LS28 er et rent analogt linjetrin uden RIAA eller DAC (dem skal du købe separat). Her får du fire balancerede og fire ubalancerede indgange, og dobbelt op med balancerede og ubalancerede udgange til effektforstærkere.

Brugeren kan vælge, hvad indgangene skal hedde, tjekke brugstid for rørene og får LS28 gennemkobling til hjemmebiolyd. Også her er der 6H30-rør i signalvejen.

Pris og tilgængelighed er ikke kendt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.