TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

High End 2022: Engström ARNE

Svenske Engström laver deres første integrerede forstærker.

forfatter
Publiceret 25/05/2022 - 16:23

For ti år siden stiftede vi bekendtskab med LARS. Som er en svenskbygget effektforstærker med to 300B-vakuumrør, der leverer moderate 36 watt effekt. To styk LARS betyder, at du må af med en lille million kroner, og så skal du selvfølgelig også have MONICA oveni. MONICA er en todelt forforstærker, bare så der ikke er nogen misforståelser.

Engstrom Lars 2048x1152 1
Engström LARS. (Foto: Lasse Svendsen)

Denne navngivningskonvention gælder alle forstærkerne fra Lars og Timo Engström. Derfor er det ikke så underligt, at den integrerede Engström-forstærker hedder ARNE. Hvad skulle den ellers hedde?

Den integrerede ARNE har også 300B-rør, to styk pr. kanal, og leverer 30 watt pr. kanal. Designet adskiller sig – som man kan se på artikelbilledet – en del fra det, man normalt ser på forstærkere, men Engström er heller ikke noget almindeligt firma.

Konstruktør Lars Engström (Timo er designer) er optaget af, at hans forstærkere spiller så åbent og frit som muligt. Uden den “grå tåge”, som mange forstærkere kan have, og ingen af hans forstærkere bruger derfor negativ feedback. Der må ikke sendes nogen forvrængning tilbage i det lineære kredsløb.

Engstrom Eric 2048x1152 1
Engström ERIC. (Foto: Lasse Svendsen)

Det gælder også ERIC, Engströms kraftigste forstærker til dato. En mono-effektforstærker med 70 watt effekt (1 % THD+N, 1 kHz) og to 845-rør pr. kanal. Den har også to 6L6GC-, to EC8010-, fire 6CJ3- og et GZ34-rør.

Sammen med forforstærkeren MONICA skabte ARNE et usædvanlig åbent og letflydende lydbillede på High End-messen. Selv i mono, med en jazzindspilning fra 1950’erne på vinyl.

Flot er det, men det koster også. En ARNE ligger til godt 250.000 kroner, og en MONICA til ca. 375.000 kroner. Og et sæt ERIC? Godt og vel en million kroner!

Læs også High End-messen i München åbner i denne uge Den største og vigtigste messe for alle hi-fi-interesserede finder sted den 19.-22. maj. Lyd & Billede er selvfølgelig på plads!
HighEnd 2019 welcome
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Annonce
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

Konkurrencedygtig pladespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og indbygget phono-trin
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombineret digitalkonverter, forforstærker og hovedtelefonforstærker.
Rega-forstærkeren er blevet 'digital' Rega har hidtil klamret sig til analoge indgange på sine forstærkere. Men nu har de endelig taget skridtet ind i den moderne hverdag.
Ny dansk high end-serie Kendte navne bag tre forstærkere i sværvægtsklassen.
Ny topserie fra Audiolab Britiske Audiolab barsler med en helt ny forstærker - og minsandten også en CD-transport!
Budgetvenlige forstærkere med Bluetooth To integrerede forstærkere - en enkel og en avanceret.
Følg Lyd & Billede