Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

CES 2019: Technics SL1210 MK7 – legenden er tilbage!

Technics har startet produktionen af SL-1210 igen, selvfølgelig henvendt til DJ’s.

Skrevet af / 08/01/2019 - 01:26
CES 2019: Technics SL1210 MK7 – legenden er tilbage!

Da Technics stoppede produktionen af den ikoniske pladespiller, kasserede de også de værktøjer, der var blevet brugt. De var udslidt efter 40 år og tre en halv million grammofoner.

SL-1210 blev hurtigt populær på brugtmarkedet. Ikke kun blandt DJ’s, men også andre, der kunne lide den robuste konstruktion og den lynhurtige opstart.

Den direkte drevne pladespillere inspirerede SL-1200G, som trods sit udseende ikke var lavet til DJ’s, men til hi-fi-entusiaster. Det er ikke så længe siden, vi testede den, og sammen med den billigere SL-1200GR og den svinedyre SL-1000R havde Technics pludselig et lille sortiment af pladespillere igen.

(Foto: Technics)

Den nye udgave af SL-1210 er den syvende i rækken, og selv om den ligner klassikeren nærmest på en prik, er stort set alt nyt fra bunden.

Væk med cogging

Den er stadig direkte drevet, med en nyudviklet kerneløs motor med højt drejningsmoment, og den gamle cogging skulle være elimineret. Pladespilleren kan også afspille musikken baglæns – smart for konspirationsfanatikere, der vil lytte efter hemmelige beskeder på optagelser.

Pitch

SL-1210 MK7, som Technics kalder den, har også justerbar opstart og bremsning, og pladespilleren – der kun fås i matsort – har hastighedsvælger til 33 1/3, 45 og 78 rpm. Den har også pitch-kontrol med +/-8 henholdsvis +/-16 procents hastighedsafvigelse, som selvfølgelig kan slås fra på en knap.

Lysdioderne på grammofonen kan i øvrigt skifte fra rødt til blåt lys. Pladespilleren leveres med en ny S-formet arm, praktisk nok med højdejustering og aftageligt pickuphus.

SL-1500C

(Foto: Technics)

Men Technics har endnu en grammofon på vej: SL-1500C. Som er en enklere version beregnet til hjemmebrug. Og som leveres med en Ortofon 2M Red-pickup færdigmonteret samt indbygget phono-forstærker – RIAA – til MM-pickupper.

Også den er direkte drevet, med samme type kerneløse motor som den dyrere SL-1210 MK7, og har en lignende S-formet arm med aftageligt pickuphus.

SL-1500C har også autolift, som løfter armen, når pladen er færdig, så nålen ikke slides så hurtigt.

SL-G700

(Foto: Technics)

Men Technics har ikke kun nye pladespillere på vej. En netværksafspiller med cd- og SACD-afspilning er også lanceret. En interessant afspiller for dem, der stadig har mange cd’er, de lytter til, og som også bruger streaming-tjenester.

AKM-konvertere (AK4497), diskret opbygget analogt forstærkerkredsløb, batteridrevet clock-generator og antimagnetiske modstande med kulfiberfilm på USB-forstærkeren er blot noget af alt det, Technics har lagt ind i netværksafspilleren for at forbedre lyden så meget som muligt.

Den kan tackle lydfiler op til 192 kHz og 32 bit, og kan remastre selv MP3-filer til noget nær højopløst lyd, ifølge Technics.

MQA

SL1210 MK7 understøtter afspilning af MQA-filer, som bl.a. findes på Tidal Masters. Den understøtter også trådløs streaming med Bluetooth, Wi-Fi og AirPlay – og selvfølgelig Spotify, Tidal og internetradio. Google Chromecast er ligeledes understøttet, og den er forberedt til Google Assistant via en separat højttaler.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

0
Lyd & Billede
Scroll to Top