Search
Generic filters

Byg højttalerne ind i væggen

Selvfølgelig findes der også high-end-højttalere til indbygning.

Hvis du hører til dem, der savner lyden fra det pensionerede stereoanlæg, og ønsker dig seriøs lydkvalitet, der ikke kan ses i rummet, så er der mange muligheder. Små højttalere kombineret med en lille subwoofer kan være vellykket i manges ører, men det bliver hverken diskret nok eller lydmæssigt tilfredsstillende for dem, der er vant til high-end hi-fi.

(Foto: MartinLogan)

Indfældet high-end-lyd

Men som John Forná, Solutions Manager i HiFi Klubben, for nylig sagde til Lyd & Billede: “Indbygget lyd er en diskret løsning og et æstetisk valg, og i dag er kvaliteten så god, at man ikke længere behøver at gå voldsomt på kompromis.”

Det er en god pointe, for der findes efterhånden flere højttalerproducenter, der laver indbygningshøjttalere i hi-fi- og high-end-kvalitet.

Læs også Flere vil have usynlig hi-fi-lyd i hjemmet Stereoanlæg og andre teknologiske løsninger bliver i stigende grad bygget ind og gemt af vejen i de danske hjem.

KEF, Sonus faber, DALI og Bowers & Wilkins er blandt de bedst kendte, men der findes også trådløse indbygningsløsninger fra Bluesound og Sonos.

Og så er der selvfølgelig MartinLogan. Den amerikanske producent, der er kendt for deres hybridhøjttalere med elektrostat-enheder, såsom ElectroMotion ESL X og Impression ESL 11A. Højttalere, der afgjort hører til i high-end-klassen.

Men de kan ikke indbygges.

(Foto: MartinLogan)

MartinLogan Statement 40WX

Det kan de enorme Statement 40XW derimod, som er flagskibet blandt MartinLogans indbygningshøjttalere. En meget diskret løsning for øjet, men ikke for øret.

Den 2,13 cm høje ramme indeholder otte 16,5 cm bas-enheder med kulfiber og Nomex, seksten 9 cm mellemtone-enheder, også med kulfiber og Nomex, og sidst, men ikke mindst seksten Motion XT-bånddiskant-enheder. Egenvægten af én højttaler er 68 kg!

Som man kan se, er højttaler-enhederne placeret vertikalt på den 36 cm brede frontplade af aluminium, og to Statement 40XW burde kunne fylde en stor stue – eller en hjemmebiograf – med massive mængder af lyd.

Højttalerne er lukkede, hvilket vil sige, at de kan bygges ind i væggen uden behov for indbygningsbokse eller ekstra dæmpning. Dermed løser man potentielle akustiske problemer i selve væggene. Installationsdybden er i øvrigt 89 mm.

(Foto: MartinLogan)

Behøver ikke subwoofer

De massive højttalere har strengt taget ikke behov for en subwoofer, idet de går helt ned til 48 Hz, men til en hjemmebiograf kan en sub eller to være at foretrække.

Følsomheden er positive 95 dB, og den nominelle impedans er opgivet til 4 ohm.

Hvis Statement 40XW er for store og dyre, findes der mindre og billigere varianter med samme tekniske opbygning. F.eks. de mindre Icon 3XW, Edge 5XW og Monument 7XW (fra venstre på billedet nedenfor). Eller Edge og Axis fra MartinLogans Stealth-serie, hvis man vil have mere budgetvenlig hi-fi indfældet i væggen.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Men Volkswagen holder fortsat tæt om mulighederne for at opgradere lydanlægget!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombination af specifikationer og pris.
  Panasonic starter udrulningen af deres første Android-TV til november!
  Der laves kun 50 par af Il Cremonese ex3me, og de bliver ikke ligefrem billige.
  Ud over Elite 85t giver Jabra aktiv støjreduktion til de eksisterende Elite 75t og Elite Active 75t.
  Så er det officielt. OnePlus lancerer sin næste mobil om tre uger.
  I dag kom traileren til den første norske originalfilm fra Netflix: Kadaver.
  Med Netatmo Smart Video-dørklokke kan du se, hvem der ringer på, og tale med dem hvor som helst fra.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Vera Audio P400/1000

  Vejl.pris 23000 kr Når sandheden skal frem

  Electrocompaniet ECI 80D

  Vejl.pris 18967 kr Varm og dejlig klang

  NAD M33

  Vejl.pris 36999 kr Sjov, klog og stærk

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Vejl.pris 35995 kr Legendarisk pladespiller
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.