Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Byg højttalerne ind i væggen

Selvfølgelig findes der også high-end-højttalere til indbygning.

Skrevet af / 08/04/2020 - 15:31
Byg højttalerne ind i væggen

Hvis du hører til dem, der savner lyden fra det pensionerede stereoanlæg, og ønsker dig seriøs lydkvalitet, der ikke kan ses i rummet, så er der mange muligheder. Små højttalere kombineret med en lille subwoofer kan være vellykket i manges ører, men det bliver hverken diskret nok eller lydmæssigt tilfredsstillende for dem, der er vant til high-end hi-fi.

(Foto: MartinLogan)

Indfældet high-end-lyd

Men som John Forná, Solutions Manager i HiFi Klubben, for nylig sagde til Lyd & Billede: “Indbygget lyd er en diskret løsning og et æstetisk valg, og i dag er kvaliteten så god, at man ikke længere behøver at gå voldsomt på kompromis.”

Det er en god pointe, for der findes efterhånden flere højttalerproducenter, der laver indbygningshøjttalere i hi-fi- og high-end-kvalitet.

Læs også Flere vil have usynlig hi-fi-lyd i hjemmet Stereoanlæg og andre teknologiske løsninger bliver i stigende grad bygget ind og gemt af vejen i de danske hjem.

KEF, Sonus faber, DALI og Bowers & Wilkins er blandt de bedst kendte, men der findes også trådløse indbygningsløsninger fra Bluesound og Sonos.

Og så er der selvfølgelig MartinLogan. Den amerikanske producent, der er kendt for deres hybridhøjttalere med elektrostat-enheder, såsom ElectroMotion ESL X og Impression ESL 11A. Højttalere, der afgjort hører til i high-end-klassen.

Men de kan ikke indbygges.

(Foto: MartinLogan)

MartinLogan Statement 40WX

Det kan de enorme Statement 40XW derimod, som er flagskibet blandt MartinLogans indbygningshøjttalere. En meget diskret løsning for øjet, men ikke for øret.

Den 2,13 cm høje ramme indeholder otte 16,5 cm bas-enheder med kulfiber og Nomex, seksten 9 cm mellemtone-enheder, også med kulfiber og Nomex, og sidst, men ikke mindst seksten Motion XT-bånddiskant-enheder. Egenvægten af én højttaler er 68 kg!

Som man kan se, er højttaler-enhederne placeret vertikalt på den 36 cm brede frontplade af aluminium, og to Statement 40XW burde kunne fylde en stor stue – eller en hjemmebiograf – med massive mængder af lyd.

Højttalerne er lukkede, hvilket vil sige, at de kan bygges ind i væggen uden behov for indbygningsbokse eller ekstra dæmpning. Dermed løser man potentielle akustiske problemer i selve væggene. Installationsdybden er i øvrigt 89 mm.

(Foto: MartinLogan)

Behøver ikke subwoofer

De massive højttalere har strengt taget ikke behov for en subwoofer, idet de går helt ned til 48 Hz, men til en hjemmebiograf kan en sub eller to være at foretrække.

Følsomheden er positive 95 dB, og den nominelle impedans er opgivet til 4 ohm.

Hvis Statement 40XW er for store og dyre, findes der mindre og billigere varianter med samme tekniske opbygning. F.eks. de mindre Icon 3XW, Edge 5XW og Monument 7XW (fra venstre på billedet nedenfor). Eller Edge og Axis fra MartinLogans Stealth-serie, hvis man vil have mere budgetvenlig hi-fi indfældet i væggen.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top