Bose mister sin grundlægger

Opfinder, original eller markedsførinsgeni. Amar G. Bose, som døde i juli, var manden bag et af de mest kendte og populære mærker indenfor hjemmeunderholdning gennem næsten 50 år.

dr bose w 901 speaker crop

En af de mest karismatiske skikkelser inden for hi-fi gennem de sidste 50 år er død. Amar Gopal Bose, som grundlagde firmaet Bose, døde døde d. 12. juli i en alder af 83 år.

Nogle lydelskere rynker på næsen af Boses produkter, imens andre betragter navnetrækket som garant for højeste kvalitet. Under alle omstændigheder er Bose i dag et af de mest kendte varemærker i verden indenfor underholdningselektronik.

Amar Bose var født i USA som søn af en indisk immigrant, der var flygtet dertil i 1920 under opstanden imod det britiske koloniherredømme. Han viste allerede som barn et talent for elektronik, og begyndte som 13-årig at reparere radioer for lokale radioforretninger. I 1947 blev Amar Bose optaget på det berømte teknlogiuniversitet M.I.T., og i 1956 blev han en del af staben der, sideløbende med sit ejernskab af Bose.

Historien om Boses karriere ligner den klassiske amerikanske startup-historie om firmaet, som startede i en garage og endte med at blive en international succes. Den unge musikelsker Amar Bose købte i 1956 et musikanlæg, som på papiret havde fantasiske tekniske data, men som viste sig at lyde forfærdeligt. “Det kan jeg gøre bedre selv”, mente Bose. Og i 1964 førte det til, at han stiftede sit eget højttalerfirma, tilskyndet af sine M.I.T.-kolleger.

Det kommercielle gennembrud for Bose kom i 1968, hvor han lancerede sin 901-højttaler. I modsætning til det meste andet på markedet var ideen her, at lyden skulle spredes i stuen på samme måde som i en koncertsal.

Bose 901 med tilhørende equalizer.
Bose 901 med tilhørende equalizer.

Om det er en hi-fi-mæssigt “korrekt” ide at sprede lyden på den måde i stuen, er blevet diskuteret af hi-fi-dyrkere lige siden, da ikke blot instrumentlyden, men også lyden af rumakustikken på optagelsen, bliver spredt ud over vægge og loft i stuen. Højttaleren krævede også en betragtelig elektronisk assistance for at blive blot rimeligt lineær. Men under de rette omstændigheder kan et sæt Bose 901 lyde imponerende.

Bose har siden bredt sig til alle områder inden for hjemmeelektronik, og firmaet et i dag mest kendt for sine ultrakompakte “livsstilssystemer”, hvor det handler om at få musikanlægget til at dominere stuen mindst muligt. Hovedtelefoner med elektronisk støjdæmpning er et andet område, hvor Bose de senere år har haft stor succes. Også bilindustrien har taget Boses lydidealer til sig, og man kan i dag finde Bose-højttalere i luksusbiler fra Mercedes og Porsche.

Støjdæmpende hovedtelefoner fra Bose
Støjdæmpende hovedtelefoner fra Bose

Selv om en børsnotering kunne have tilført ekstra kapital, valgte Bose at beholde firmaet på private hænder – og dermed slippe for at skulle stå til regnskab for en bestyrelses ønsker om afkast og sikkerhed:

“Målet har aldrig været at tjene flest mulige penge. Hvis firmaet havde været styret af økonomer, ville jeg været blevet fyret mindst hundrede gange”, sagde Amar Bose i 2004 i et interview til magasinet Popular Electronics.

Bose beholdt sin tilknytning til M.I.T., og underviste selv på universitetet i 45 år. Bose gengældte i 2011 sin taknemmelighedsgæld for M.I.T. ved at donere hovedparten af firmaets aktier, og dermed et klækkeligt årligt afkast, til universitetet. Trods sin aktiemajoritet har M.I.T. har dog ikke medbestemmelse over ledelsen af Bose, ligesom universitetet heller ikke har lov til at sælge sine aktier.

Bose

Læs videre
Exit mobile version