nyhed

Bag facaden hos Rega Research

Britisk hi-fi-håndværk i jaguarklassen.

(Foto: Producent)

I 1973 byggede Roy Gandy sin egen pladespiller. Nogle år senere var Rega Research velkendt for sine Planar-pladespillere. I dag er engelske Rega kendt i 46 lande, de har en milliardomsætning, og størsteparten af det skyldes et eventyrligt salg af Rega-pladespillere.

Men kun få ved, at Rega laver nesten alt på sin egen fabrik i England. Ikke bare pladespillere, men også pickuper, forstærkere, cd-afspillere og højttalere.

Som den nye pladespiller Rega Planar 6 og den lille forstærker Rega Brio.

Lyd & Billede besøgte for nylig Rega, og her følger en billedreportage fra besøget, inklusiv billeder af to helt nye produkter:

Hos Rega laver de næsten alt fra bunden. Her laver de for eksempel kabler og dele til pladespillere.

Rega Planar 6 på rad og række, klar til sidste tjek før de pakkes og klargøres til afsendelse.

 

Alle pladespillerne testes, før de pakkes, her en RP8, som hastighedstestes med laser for helt præcis justering.

 

Mange af delene, der indgår i Regas produkter, kunne godt have været lavet og monteret i Kina. Men hos Rega foretrækker de at gøre det selv. På den måde mener man at have bedre kontrol over kvaliteten. Her fra poleringen af aksler til pladespillere.

 

Regas tonearme laves også fra bunden. Her et udvalg af støbte armør, før de sættes på tonearmene, og justeres med mikrometerpræcision.

 

Montering og justering af ophænget på en Rega-tonearm, er et manuelt job.

 

Spolene på Regas moving coil-pickuper vikles i hånden af trænede hænder- Fire gange 9 viklinger på spolekernerne, må vikles helt nøjagtigt – ellers får man skæv kanalbalance.

 

Kobbertråden til MC-pickupene er tyndere end et menneskehår. Det siger lidt om, hvor vanskeligt det er at få en nøjaktig nok vikling af spolerne.

 

Rega laver også MM-pickuper, som Rega Elys 2.

 

Roy Gandy (65), er en af de to grundlæggere af Rega Research. Den anden er Tony Relph (RElph + GAndy = REGA).

 

Rega Research er gået fra 20 ansatte til 130, for at møde en voksende efterspørgsel. Blant andet af pladespillere. De udgør 60 til 65 procent af omsætningen.

 

En Rega Brio forstærker på testbænken, inden trafo, kredskort og kabinettet sættes sammen til et færdigt produkt.

 

Regas filosofi er funderet på ingeniørudvikling, ikke noget andet. Hvis noget beviseligt er bedre, så bruges det. Også gamle maskiner, som denne fræser.

 

Rega trivia: Regas chefingeniør, Terry Bateman, morer sig med at lægge citater fra film, musik og litteratur på printkortene.

 

Kan tingene gøres FOR grundigt? Rega Atlas er en nåletryksvægt. Bare meget mere nøjaktig end de fleste, takket være en ekstrem konstruktion for en vægt!

Kommende Rega-nyheder:

 

Sådan ser den nye Rega Apollo cd-afspiller ud. Med ny front og kabinet som Brio-forstærkeren. Den er baseret på den gamle Apollo-cd, men Terry Bateman måtte redesigne dele af kredløbene og strømforsyningen for at få plads i det nye kabinet. Bonus blev faktisk lidt bedre lyd.

 

Rega Naiad er pladespilleren, som har ladet vente på sig. Her er Roy Gandys nyeste udgave, fuldt fungerende, og snart klar til produktion.

 

Naiad har været gennem flere udviklingstrin før denne version. Læg mærke til bolten og møtriken, som selvfølgelig ikke kommer til at se sådan ud på den færdige udgave.

 

Naiad-spilleren er bygget på et ultralet kulfiberchassis. Ikke dette, for det er fra en tidligere prototype, men læg mærke til, at Rega også her bruger forstærkninger i letmetal.

 

Kulfiber bruges også på den tilpassede væghylde.

 

Tonearmen på Naiad, er en modificeret RB2000.

 

Naiad havde en Aphelion MC-pickup monteret. Og sammen med en prototype på Regas kommende high-end RIAA-trin, en Rega Osiris-forstærker og et par specialbyggede Rega RS10, gav den os et enormt stort lydbillede, med ekstrem fokus og enestående timing. Særligt i bassen, som var kælderdyb og massiv.

 

Alle fotos: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Les videre
Exit mobile version