TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Gamle dyder på nye flasker

Det klassiske hi-fi-mærke Luxman er tilbage - og i fuld kampform, ser det ud til!

For hi-fi-entisiaster, der har været med i en årrække, vækker navnet Luxman varme minder. Men bortset fra få positive undtagelser, som 505uX D-05-sættet, er det længe siden, vi har set spændende nyheder fra den kant.

Det ser imidletid ud til, at Luxman er på vej tilbage til hi-fi-hylderne. På Hi-Fi & Surround-messen for nylig så vi flere interessante komponenter fra Luxman. Også den tunge ende. Og det ser ud til, at vi har det bedste til gode endnu.

Luxman MQ-300 ligner en (gen)født klassiker. Ikke blot er der tale om en rørforstærker (Luxman var en af de sidste japanske producenter til at opgive rørforstærkerne i sin tid). Det er endda en single-ended forstærker, bygget over det legendariske 300B trioderør.

Der er udgange for 4, 8 og 16 ohms højttalere på Luxman MQ-300. Foto: Luxman
Der er udgange for 4, 8 og 16 ohms højttalere på Luxman MQ-300. Foto: Luxman

I følge bloggen Nojima-Audiosquare, som vi har nyheden fra, er MQ-300 den første 300B-baserede rørforstærker fra Japan i 35 år. Forstærkeren har en udgangseffekt på 8 W pr kanal, så der kræves effektive højttalere.

Omtumlet historie
Luxman har ført en omtumlet tilværelse. Mærket er grundlagt i Japan i 1925, og var op gennem 1970’erne og 80’erne populært blandt europæiske hi-fi-entusiaster. Apparater fra dengang er den dag i dag i høj kurs blandt vintage-dyrkere. I 1984 blev Luxman imidlertid overtaget af Alpine, og det var starten på et årti med produkter i dalende kvalitet. Siden da har Luxman skiftet ejer flere gange, indtil det i 2009 blev opkøbt af britiske International Audio Group, der også tæller blandt andre Quad, Mission, Wharfedale og Audiolab.

Prisen på Luxman MQ-300 er i Japan 1,6 millioner Yen, hvilket svarer til ca. 90.000 kroner, men hvad den kommer til at koste, når den kommer til Europa, er uvist. At den kommer, skulle dog være forholdsvis sikkert.

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.