Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi har prøvet Samsungs smart-ur med SIM

Ideen er god, men børnesygdommene er mange.

Skrevet af / 10/06/2016 - 09:30
Vi har prøvet Samsungs smart-ur med SIM

Da jeg først hørte, at Samsung Gear S2 var kommet i en 3G-version med indbygget SIM-kort, blev jeg straks interesseret. Endelig et smart-ur, der kan anvendes uden en mobiltelefon! Desuden har uret det spændende ESIM, der er ikke et fysisk SIM-kort, men snarere et indbygget digitalt af slagsen. Det har fordele med hensyn til sikkerhed, og man kan desuden let skifte over til et lokalt abonnement, når man er i udlandet, uden fysisk at skulle udskifte SIM-kortet. For det er endnu ikke alle steder, roaming er gratis!

Læs også: SIM-kort forsvinder

Samsung Gear S2 er et temmelig elegant ur. Foto: Samsung
Samsung Gear S2 er et temmelig elegant ur. Foto: Samsung

Operatøren OneCall er først til at tilbyde Samsung Gear S2 3G, og de var venlige nok til at låne os et eksemplar. Jeg lånte også en mobiltelefon, Samsung Galaxy S7 edge, at parre uret med. For det er ikke alt, det er praktisk at gøre på en lille urskive.

Læs vores stortest af smart-ure

Det positive
Lad os tage de gode sider først: Uret er lige så godt som standardversionen af S2, som vi i januar i år kårede til at være et af de bedste smart-ure på markedet. Det gælder stadig.

Jeg har brugt uret i omkring en uge nu. Og jeg må sige, at jeg kan lide tanken om et smart-ur på hånden. Du får besked, når nogen har sendt en SMS, eller når nogen ringer op. Du kan læse e-mails og Facebook-beskeder direkte på uret. Derudover har man både pulsmåler og skridttæller, så man har kontrol med aktiviteten til enhver tid. Og uret giver besked, hvis det synes, at det nu er tid at få bagdelen lettet fra sofaen, og komme i aktivitet.

Mobilen kan blive derhjemme
Hertil kommer, at man med 3G-versionen kan sende SMS og have mobilsamtaler direkte fra uret, hvis du har efterladt din mobiltelefon derhjemme. Og skal man ud på joggingtur i uvante omgivelser, vil man gerne slippe for at have mobiltelefonen med. Så er det godt at få vist kortet og løberuten direkte på uret.

Navigation med uret er stadig afhængig af, at uret parres med mobilen. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Navigation med uret er stadig afhængig af, at uret parres med mobilen. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

Det negative
Men det er her, svaghederne melder sig. For det er stadig sådan, at kort-app’en HERE Maps kræver, at uret er parret med telefonen. En rute tegnes derefter op på mobiltelefonen, mens uret giver kort information om, hvilken vej du befinder dig på, og om du for eksempel skal gå til venstre om 200 meter. Men jeg måtte stadig have mobiltelefonen med, hvis jeg skulle navigeres rundt på en løbetur.

Vejrmelding er også smart. Men hvis jeg ønsker at se vejret et sted, der ikke i forvejen er indlæst i uret, skal uret skal først parres med mobiltelefonen, før de nye lokationer kan lægges ind.

Et RSS-newsfeed burde være simpelt. Men uret skal først parres med mobilen for at få indlæst News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Et RSS-newsfeed burde være simpelt. Men uret skal først parres med mobilen for at få indlæst News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

Til at læse nyheder har jeg installeret app’en News Republic. Den læser RSS-data fra tusindvis af netaviser på én gang, så man nemt kan holde sig ajour med, hvad der sker i verden. Men efter at have installeret den på uret og derefter forsøgt at åbne den, får jeg bare at vide, at app’en også skal installeres på mobiltelefonen. Er uret ikke forbundet til telefonen, får man ingen nyheder. Er dette her en slags subtil joke?  Hvis jeg har en mobiltelefon på mig, vil jeg under alle omstændigheder hellere læse nyheder på den end på den lille urskive.

I virkeligheden er der meget få apps, der er designet til, at man kan klare sig uden at have mobilen med. Derfor er det fristende at sige, at der ikke foreløbig er nogen grund til at købe 3G-versionen til 4.000 kroner frem for den billigere standardversion af Gear 2S.

Batteri
Det skal også tilføjes, at batteriets levetid kan være meget kort, hvis uret bruger lang tid på at forbinde sig til mobilnetværket. Jeg havde det på min arm, da jeg fløj til London en dag (for at se Boses nye trådløse hovedtelefoner), og glemte at sætte det i flytilstand. Det er ikke så let at huske den slags med et ur, som det er med en mobiltelefon. Efter at være landet sikkert (ja, mit ur fik ikke flyet til at styrte ned) godt et par timer senere, var batteriet var allerede nede på 30 procent, selv om det havde været fuldt opladet fra morgenstunden.

Apps er problemet
Hvis man ser bort fra det med batteriet, der næsten altid holder fint gennem en hel dags brug, er det selve uret, som er det største problem (selvom jeg ikke helt billiger, at Samsung har valgt 3G frem for 4G), men alle de apps, der kræver, at uret skal parres med din mobiltelefon. Den slags kan bedres i fremtiden. Spørgsmålet er bare, om Samsungs Tizen-operativsystem er en fristende platform for udviklere at bruge en masse ressourcer til at udvikle apps til.

Det er stadig uvist, om andre af den næste generation af smart-ure får deres egen SIM, og hvis ja, hvad der sker med apps. For det må være pointen, at du rent faktisk kan bruge uret uden din mobiltelefon, hvis situationen kræver det. I øjeblikket er Samsung Gear S2 3G det eneste af sin slags, som vi har prøvet. Og indtil videre er det ikke den højere pris værd.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top