Apple

Med dagens opdatering af operativsystemet får Mac'en flere nye funktioner, og enkelte af Mac-modellerne blir også hurtigere.
forfatter

Apple ruller nu en større opdatering af styresystemet ud for alle Mac-computere, så langt tilbage som 2009, og endda nogle modeller fra 2008 og 2007.

Opdateringen går under navnet El Capitan efter et bjerg i Yosemite National Park, den er gratis for Mac-brugere, og den indeholder mange forbedringer og nye funktioner.

MacBook-ElCapitan
Foto: Apple

El Capitan – eller Mac OS X 10.11 – bliver mere app-orienteret, får dobbelt display (split view) og programmer starter hurtigere. Her er nogle af forbedringerne, som er nævnt i Apples pressemeddelelse:

Mission Control gør det nemmere at se og organisere alt du har åbent på din Mac. Med et enkelt svirp arrangerer Mission Control alle dine vinduer i et enkelt lag, så du hurtigt kan finde det rigtige vindue. Når skrivebordet bliver overfyldt, flytter du blot et vindue til toppen af ​​skærmen for at oprette et nyt område og fordele arbejdet. Og den nye Split View-funktion placerer automatisk to appvinduer side om side på en fuld skærm, så du kan arbejde uforstyrret i begge apps.

Spotlight bliver endnu klogere i El Capitan. Nu kan du bruge Spotlight til at tjekke aktiekurser, vejret, sportsresultater, tidsplaner, sportsresultater og information om udøverne. Du kan også bruge dine egne ord, når du søger efter en fil med Spotlight. For eksempel, skriv “e-mail fra Holger i april” eller “præsentationen jeg arbejdede med i går.” Spotlight hjælper dig med at finde præcis det, du leder efter. Du kan ændre størrelsen på Spotlight-vinduet for at se flere resultater, og du kan flytte vinduet hvorhen du ønsker på skrivebordet.

De medfølgende OS X-apps er endnu bedre i El Capitan. Safari har nu fastgjorte faner, der holder dine foretrukne websteder åbne og aktive, og en ny mute-knap kan hurtigt slå lyden fra på enhver fane. Mail kommer med smarte forslag, der anerkender navne eller begivenheder i en Mail-meddelelse, og spørger, om du ønsker at tilføje dem til dine kontakter eller kalender med et enkelt klik. Du kan også svirpe for at slette beskeder, ligesom i iOS, og du kan jonglere mellem flere beskeder, når Mail vises i fuld skærm. I Billeder kan du nu redigere placeringer, ændre flere beskrivelser samtidig, sortere album efter dato eller navn.

El Capitan har en helt ny Notesblok-app. Du kan trække og slippe billeder, PDF-filer, videoer og andre filer i noterne, og du kan tilføje indhold direkte fra andre programmer, f. eks. links i Safari eller steder i Kort, ved hjælp af Del-menuen. Det er nemt at oprette tjeklister, der vil hjælpe dig med at holde styr på vigtige gøremål. Den nye vedhæftelsesnavigation organiserer dine filer i én visning, hvilket gør det nemt at finde det, du leder efter. iCloud sørger for at synkronisere dine noter. Du kan oprette noter på én enhed og redigere dem eller kontrollere punkterne på dine andre enheder.

Forbedringer i systemets ydeevne
OS X El Capitan forbedrer systemets ydeevne på alle dine Mac’er. Mange af de ting, du gør hver dag, går hurtigere og smidigere. Apples banebrydende grafikteknologi Metal øger hastigheder på Core Animation og Core Graphics, sådan at rendering på systemniveau forbedres med op til 50 procent, og effektivitet øges med op til 40 procent. Resultatet er hurtigere grafikydelse for programmer, du bruger hver dag.*

Metal udnytter også processoren og grafikprocessoren til fulde, og leverer op til ti gange hurtigere opdatering. Det giver en større og glattere oplevelse i spil og programmer til professionel brug.*

* Testene blev udført af Apple i august 2015 med en 13-tommers MacBook Pro med Intel Core i5 processor på 2,7 GHz, 128 GB flash-lagring og 8 GB RAM. Testet med pre-release-version af OS X version 10.11. Ikke alle funktioner er tilgængelige på alle enheder. Ydeevne varierer afhængigt af systemkonfiguration, programbelastning og andre faktorer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.