Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

CES 2019: Hey Google

Med Google Assistant Connect vil søgemaskinegiganten styre hele dit smarte hjem.

Skrevet af / 11/01/2019 - 14:08
CES 2019: Hey Google

Årets CES-messe i Las Vegas er ved at være forbi. Men for de mange deltagere, der nu er ved at rejse hjem, vil ordene “Hey Google” – kommandoen man bruger til at “vække” den stemmestyrede digitale assistant Google Assistant på sin smarte højttaler eller smartphone – nok blive hængende på nethinden et stykke tid endnu.

Søgemaskinegiganten var nemlig her og der og alle vegne på CES 2019.

“Hey Google” var alle vegne på CES 2019. Foto: 9to5Google

“Hey Google” stod der med kæmpestore bogstaver henover hovedindgangen til Las Vegas Convention Center. Den lille monorail, der kører gæster fra nogle af byens mange hoteller til messeområdet, blev omdannet til ét stort bevægeligt “Hey Google”-reklameskilt, og på selve messen kunne man nærmest ikke være i fred for de mange hvidklædte “Google Assistants” som med “Hey Google”-budskabet strategisk placeret på hatte og jakker viste messedeltagerne, hvordan Google Assistant fungerer sammen med andre produkter.

Tager kampen op mod Amazon Alexa

På det amerikanske marked har stemmestyrede, digitale assistenter langt mere vind i sejlene end i Danmark, hvor produkter med disse funktioner først nu er ved at blive tilgængelige på dansk. Som f.eks. højttalerne Google Home og Google Home Mini med Google Assistant, mens vi endnu venter tålmodigt på en dansksproget udgave af Amazon Alexa.

Men hvor Google Assistant har fået et forspring i Danmark, er Amazon Alexa stadig langt den største spiller i USA, hvor de digitale assistenter indbygget i højttalere og en lang række andre produkter som nævnt er langt mere udbredte – og bruges i det daglige af et stort antal amerikanske forbrugere.

Google Home og Google Home Mini. Foto: Google

Dét er noget af forklaringen bag Googles massive tilstedeværelse på CES 2019, hvor firmaets messestand med 1.672 kvm. var hele tre gange større end på CES 2018.

En anden del af forklaringen er det massive antal nye produkter og tjenester, som Google lancerede på årets første store elektronikmesse.

Et komplet overblik præsenterer Google selv på deres blog, men som de vigtigste eksempler kan vi bl.a. nævne:

Google Assistant Connect

Nu skal det være nemt for andre firmaer at indbygge Google Assistant ind i deres produkter. Ved hjælp af Google Assistant Connect kan tredjepartsleverandører således tilbyde fuld eller begrænset Google Assistant-funktionalitet uden at indbygge særskilt hardware såsom mikrofoner, processorkraft, etc.

I stedet kobles produktet op på en anden enhed, f.eks. en Google Home-højttaler, som allerede har fuld Google Assistant-integration, herunder al nødvendig hardware og forbindelse til skyen.

På deres blog nævner Google som eksempel et e-ink display, der viser vejrudsigter, din kalender eller andet Google-indhold. Skærmen er forbundet til en smart højttaler, som tager det tunge slæb. Et andet eksempel på dette er Lenovos nye Smart Clock, som vi omtaler her.

På den måde vil Google åbne op for at få Google Assistant udbredt til et langt større antal enheder, mens centrale, intelligente produkter med fuld Google Assistant-funktionalitet bliver til selve kernen i det smarte hjem.

Amazon lancerede en tilsvarende løsning, Alexa Connect Kit, sidste år i september.

Lenovo Smart Clock med Google Assistant. Foto: Lenovo

Google Assistant til Sonos

Sonos er måske det mest populære multirums-lydsystem på markedet, og på CES 2019 annoncerede Google, at Google Assistant langt om længe kommer til Sonos’ økosystem. I første omgang i form af nye Sonos One og Sonos Beam-højttalere, mens tidligere højttalermodeller også vil blive opdateret til at fungere med Assistant på et senere tidspunkt.

Med Google Assistant vil du kunne styre afspilning af musik med stemmen – uden brug af app’en på din mobiltelefon.

I løbet af 2019 kommer producenter af smart-tv’er såsom Hisense, JVC, Philips, Samsung og Sony også med modeller med indbygget Google Assistant.

Google Assistant til Google Maps

Google I/O i 2018 lovede søgemaskinegiganten, at Google Assistant snart ville blive integreret med Google Maps, og det løfte er nu ved at blive indfriet.

Nu er løsningen endelig klar, fortalte Google på CES, og den kommer til at virke både på iOS og Android. Dog med klart flere funktioner i Android-versionen.

Fremover vil man kunne navigere ved hjælp af Google Maps via stemmestyring, og man vil også kunne svare på tekstbeskeder, afspille musik og redigere sin rute ved hjælp af stemmen.

I Android-versionen er Google Maps integreret med forskellige beskedtjenester (herunder SMS, WhatsApp, Facebook Messenger, Hangouts, Viber og Telegram), så man f.eks. kan sende sin forventede ankomsttid til venner og familie direkte fra Google Maps via stemmestyring.

Vi forventer at teste mange af de nye Google-løsninger i de kommende måneder. Stay tuned!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Scroll to Top