TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

World Photo Day

Du behøver ikke at være professionel fotograf med et stort budget for at tage gode billeder!

Af / 19/08/2024 - 11:01
World Photo Day

At vælge kamera handler om at vælge det rette værktøj til opgaven. Sådan er det for de professionelle fotografer, men sjældent for den glade amatør. Som gerne vælger et lille kompaktkamera til opgaven.

I så fald bliver billedkvaliteten bedre end med mobilkameraet, men vores erfaring viser, at der er stor forskel på billedkvaliteten og de kreative muligheder, som et lille kamera giver dig. Der er selvfølgelig undtagelser, og som altid handler det om pris. De billigste kameraer har de fleste begrænsninger og den dårligste billedkvalitet.

Ikke spare på kvaliteten
Det er derfor, vi som regel anbefaler kameraer fra 3.000 kroner og opefter. Her får man simpelthen mere kvalitet for pengene. Billederne bliver bedre, og man smiler fornøjet, når man ser hvor fine forstørrelser, det er muligt at opnå med et kompaktkamera.

Dyrere er ikke nødvendigvis bedre
De lidt dyrere kameraer leverer ikke nødvendigvis bedre billedkvalitet, i hvert fald ikke hvis man er på udkig efter kameraer med meget zoom, f.eks. 10-16 x zoom, for så falder den optiske kvalitet mærkbart. Man betaler ekstra for mere zoom og flere funktioner, men opnår sjældent bedre billedkvalitet i processen.

Læs også Verdens flotteste kameraer At kåre verdens smukkeste kamera er noget nær umuligt, men at finde 16 smukke kameraer er let.
Foto: Lasse Svendsen

Kompaktkameraet – fra 2.500 kroner

De billigste og enkleste kompaktkameraer har ikke mange avancerede funktioner, du skal sætte dig ind i, men billedkvaliteten er sjældent egnet til at blive indrammet og hængt op på væggen. De lidt dyrere kompaktkameraer – fra 6.000 kroner – leverer meget bedre billedkvalitet. Og de mest avancerede af dem optager også video i 4K-kvalitet og bruger GPS til at logge, hvor billederne er taget.

Annonce

Hvem passer det bedst til?

Et prisvenligt kompaktkamera er velegnet til dem, der ikke tager mange billeder eller fotograferer krævende motiver, og det er ofte et glimrende ekstrakamera til dem, der har et spejlreflekskamera.

(Foto: Producenten)

Vandtætte kompaktkameraer

De vandtætte eller stænktætte kameraer kan tåle mere end andre kompaktkameraer. Mange af dem kan bruges på ned til 10 meters dybde og kan tåle minusgrader, fald og stød. Billedkvaliteten er ikke den bedste, primært på grund af den meget enkle optik, men de kan bruges under alle forhold.

Hvem passer det bedst til?

Det vandtætte kamera egner sig godt til aktive fotografer, der gerne vil tage billeder af aktiviteter, hvor andre kameraer må give op.

Sådan ser 25 x zoom ud på RX10 IV.

Superzoom – priser fra 6.000 kroner

I kompaktklassen findes der også såkaldte superzoom-kameraer. De har mere end 12 x zoom, f.eks. fra 25-300 eller mere. Det gør det muligt at dække de fleste behov med kun ét kamera. Ulempen er, at de er større end kompaktkameraer og nærmer sig spejlreflekskameraer i størrelse. Optikken er ikke udskiftelig, og det er ikke her, du finder den bedste billedkvalitet, men for dem, der vil have alt i ét kamera, findes der nogle gode modeller.

Hvem passer det bedst til?

Superzoomkameraer egner sig bedst til dem, der rejser meget og foretrækker ét kamera til alt. Og som også har brug for meget zoom, men ikke er alt for kræsne med billedkvaliteten.

Fujifilm X100VI fås i sort og sølv, det samme gør en del af tilbehøret. Foto: Jonas Rask

Proffe kompaktkameraer – priser fra 6.000 kroner

For dem med større ambitioner og måske lidt erfaring findes der kompakte digitalkameraer, som har flere funktioner og bedre teknologi, der giver meget bedre billedkvalitet. Vi kalder dem gerne prof-kompakter. Disse professisonelle kompaktkameraer har mere avanceret optik med bedre linseelementer og større billedsensorer, og de giver dig bedre kreativ kontrol, som gør det sjovere og mere tilfredsstillende at tage billeder. Prof-kompakter gør det også muligt at tage billeder som raw-filer til fremkaldelse i billedredigeringsprogrammer. Her er billedkvaliteten i en klasse for sig, når det gælder kompaktkameraer.

Hvem passer det bedst til?

Prof-kompakter kan ikke erstatte et systemkamera, men de er stadig det tætteste, man kommer, når det gælder billedkvalitet og kreative muligheder. De er ideelle til dem, der kræver høje krav til billedkvalitet i et kompaktkamera, og for mange er de en uundværlig rejsekammerat.

Læs også Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet Glasset er vigtigere end antallet af megapixel. Her er en hurtig guide til de mest almindelige kameraobjektiver.
Foto: Lasse Svendsen

Systemkameraer– priser fra 6.000 kroner

Det traditionelle spejlrefleks eller spejlløse systemkameraer foretrækkes ofte af dem, der ønsker den bedst mulige billedkvalitet og mulighed for udskiftelig optik. Formen er baseret på spejlet og søgeren i kameraerne og har ikke ændret sig meget i 40 år. Mange føler sig bedre tilpas med et systemkamera, fordi der ofte er plads til store håndgreb, knapper og drejehjul. Det giver fotografen større brugervenlighed end mindre kameraer.

Hvis du vil have fuld kontrol, total fleksibilitet og billedkvalitet i topklasse, er systemkameraer den rigtige vej at gå. Udskiftelig optik og søgere (billedskærm), der viser billedudsnittet, er guld værd for den, der fotograferer meget. Systemkameraer har typisk meget hurtigere autofokus, kan tage flere billeder hurtigt efter hinanden og har avancerede og fleksible lysmålersystemer.

Hvem passer det bedst til?

For den professionelle/semiprofessionelle eller den, der bare gerne vil være en bedre fotograf, er systemkameraet det mest fleksible valg. Det giver den mest overlegne billedkvalitet og den største fleksibilitet af alle kameratyper, men det vejer mere og fylder mere i feriebagagen.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Endelig, Leica!

Actionkamera med forbedret billedkvalitet

Fjerner alt overflødigt

Tågefilter til Fujifilm X100

Mindste og letteste normalzoom

6K-video med ekstrem dynamik

Superbillig kameradrone

Her er GoPro Hero13 Black

Prof-teknologi i A2-format

Hurtigere og skarpere portrætobjektiv

Mere kraftfuld video-redigering med DaVinci Resolve 19

Sådan vælger du det rigtige kamera

Scroll to Top