Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vi har prøvet Fujifilm X-Pro3

Se vores testbilleder taget med X-Pro3.

Skrevet af / 25/10/2019 - 12:51
Vi har prøvet Fujifilm X-Pro3

Så er den tredje udgave af Fujifilms unikke kamera her. X-Pro3 er et fortræffeligt systemkamera til gadefoto, rejser og reportage, men også et glimrende portrætkamera.

Det kan vi sige efter at have taget knap 1.000 billeder med kameraet, som vi fik lejlighed til at fotografere med ved en presse-event i Nice i Frankrig.

Fuji-kameraet er unikt, idet det har en hybrid søger med både optisk og elektronisk søgerbillede. En lille skydeknap skifter imellem dem, så fotografer, der foretrækker det ene frem for det andet, selv kan vælge.

Læs testen af Fujifilm X-Pro2

Jonas Rask med X-Pro3 i grå titanium og X-Pro3 i lys titanium i forgrunden. (Foto: Lasse Svendsen)

Men lad os lige opliste højdepunkterne ved X-Pro3:

  • Ny optisk og 3,69 Mp OLED-hybridsøger med 1:5000 kontrast og 97 % sRGB
  • 26 megapixel APS-C BSI CMOS-billedsensor
  • 8/16 bit raw-filer
  • 11/20 fps skudtakt (MS/ES)
  • 4K 30 fps video med 200 Mbit/s
  • Samme autofokus som Fujifilm X-T3
  • -6 EV fokusfølsomhed
  • 180 graders vipbar touch-skærm
  • LCD-statusskærm
  • 2 x SD-kortpladser til UHS-II
  • Top- og bundplade i titanium
  • Farver: Sort, grå og titanium
  • USB 3.1 m. USB-opladning
  • 11 filmsimuleringer inkl. de nye Classic Neg og Monochromatic Colour
  • 370 billeders batterilevetid
Skærmen skal vippes ned, før den kan bruges. (Foto: Lasse Svendsen)

Unik skærmløsning

Næsten alt på kameraet er nyt, selv om formfaktoren på rammesøgerkameraet er letgenkendelig. Det har færre knapper, en joystick-knap på bagsiden, et lidt bedre håndgreb samt top- og bundplade i titanium over et kamerahus med en kerne af magnesiumlegering.

Læs testen af Fujifilm X-T3

Statusskærm eller visning af filmsimulering? Du bestemmer. (Foto: Lasse Svendsen)

Skærmløsningen er unik. Det er ikke muligt at rotere touch-skærmen, så den ses hele tiden, som det er på mange andre kameraer. Enten er den skjult som på billedet ovenfor, eller også vippes den 180 grader ned, når man skal ind i skærmmenuen. Eller tjekke billeder.

Når skærmen er lukket, som på billedet ovenfor, kan man bruge den lille LCD-skærm på bagsiden til at vise status på de grundlæggende indstillinger. Eller hvilken af de 11 filmsimuleringer der er valgt, samt ISO-værdien. Her vist med Classic Neg., som er en af de to nye.

Helt analog visning af ISO, lukkertid og eksponeringskompensation. (Foto: Lasse Svendsen)

Duratect

Kameraet fås i tre udgaver, alle i titanium. Enten sort, som ovenfor, eller i to lidt mere specielle udførelser: Grå og lys titanium, med en ekstra hård belægning kaldet Duratect, som vi tidligere har set på Citizen-ure, og som er mere ridsebestandig. Men som også suger fingeraftryk til sig, har vi bemærket.

Kamerahuset er vejrbeskyttet, og der er blevet plads til to SD-kort-slots med UHS-II-understøttelse, men kun en 2,5 mm mikrofonindgang. Ingen hovedtelefonudgang.

Tre farver, med Duratect på de to forreste. (Foto: Jonas Rask)

Fujifilm har i højere grad udviklet kameraet til stillbilledfotografer end til video, men har alligevel inkluderet 4K 30 fps med 200 Mbit/s, og med sin lynhurtige autofokus (hentet fra X-T3) havde kameraet få problemer med at følge bevægelige motiver ved optagelse.

En anden fiks detalje er muligheden for forhåndsvisning af billederne, når man bruger den optiske søger. Et lille billede dukker op i nederste højre hjørne, så man ikke behøver at tjekke på skærmen.

Hjulet til eksponeringskompensation mangler en låseknap som den på lukkerhjulet. (Foto: Jonas Rask)

Filmsimuleringer

Fujifilms mange filmsimuleringer er der blevet endnu flere af på X-Pro3. Ny er Monochrome Colour med en udvalgt farve og Classic Neg., der giver en retro-følelse på billederne, som ligner farvefilm fra 1970’erne.

Der er flere specielle og unikke muligheder, såsom Clarity, hvor fotografen kan booste farver og kontrast uden at ødelægge graderingerne. Sort-hvide billeder kan også justeres i kameraet efter behag.

Classic Neg. filmsimulering. (Foto: Lasse Svendsen)

Hurtigere

X-Pro3 er et kamera, der er let at holde af, men som er så avanceret, at det tager tid at lære at sætte pris på alle indstillingsmulighederne. Det er mærkbart mere responsivt end forgængeren X-Pro2, og autofokus er overlegent meget bedre.

Kameraet mangler en låseknap på hjulet til eksponeringskompensation, og det har heller ikke indbygget billedstabilisering, som nogle fotografer afgjort ønsker sig.

Den unikke skærmløsning vil være polariserende nok til, at nogle vil omfavne den, mens andre står af. Det afhænger i høj grad af, hvordan man arbejder som fotograf. Personligt synes jeg, at denne løsning har sine fordele. Jeg bruger alligevel kun søgeren og vil ikke savne en lysende skærm på bagsiden.

Acros filmsimulering med gult filter. (Foto: Lasse Svendsen)

Pris og tilgængelighed

Fujifilm X-Pro3 (kamerahuset alene) koster 14.999 kroner i sort og 16.999 kroner i Dura Black og Dura Silver, og mens den sorte version er i salg fra november, kommer Duratect-versionerne først i salg måneden efter.

Billedgalleri fra X-Pro3:

fq fp fo fn fm fl fk fj fi fh fg ff fe fd fc fb fa
<
>
(Alle billeder: Lasse Svendsen)
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

Ekstrem på alle måder

Kan blive umulig at få fat i

Lille, let og lysstærk

Kompakt superzoom til fuldformat

Får længe ventede opdateringer

Lille kamerataske med masser af plads

Hurtigere og mere brugbart flagskib

Kompakt 100 MP kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top