TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Skift perspektiv på tingene

Nikons 19 mm PC Nikkor er et usædvanligt objektiv til usædvanlige opgaver.

Du har sikkert lagt mærke til, hvordan bygninger og træer ofte virker skrå på dine billeder. Feriebilledet af konen foran domkirken i Köln var fint og skarpt, men bygningen i baggrunden skrånende en del mod toppen af billedet. For dig, er det ikke nødvendigvis noget problem. Men for de fotografer, der tager masser af arkitekturfotos, produktbilleder og design, hvor et naturligt perspektiv er vigtigt, er objektiver som dette vigtige.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Det nye PC Nikkor med 19 mm-brændvidde og lysstyrke f4 kan nemlig drejes og skubbes i flere retninger for at rette skæve linjer. Sæt linsen på et Nikon D5, D500 eller Nikon-kamera, der ikke hindrer bevægelserne på tilt/shift-mekanismen, så kan du deje justeringsknapperne for at få rette linjer.

Perspektivkorrektionen er særligt anvendelig på en linse med en ekstrem billedvinkel her. 19 mm brændvidde kaldes supervidvinkel, og er meget udbredt til blandt andet landskabsfotografi. PC-objektivet forskydes 12 mm i begge retninger og vippes 7,5 grader for at rette perspektivet op, samt vinkle motivets fokusplan.

Det er tilgængeligt fra den 27. oktober til en pris, der også kan få perspektivet i synsfeltet til at vælte: ca. 31.000 kroner.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.