Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Råt retrokamera med 50 megapixels

Olympus har ikke været bange for at skele til 60'er-design i PEN-F, som er et kompakt og avanceret systemkamera.

Skrevet af / 29/01/2016 - 09:29
Råt retrokamera med 50 megapixels

Olympus lancerede sit første PEN-kamera i 60’erne. Et lillebitte systemkamera med udskiftelige objektiver. Det nye PEN-F er langt mere avanceret, men ikke meget større, og det ligner originalen meget. Især i sølvudgaven.

Faktisk er PEN-F på mange måder Olympus mest avancerede systemkamera til dato. Det har også fået indbygget søger med OLED-panel og 2,36 MP-opløsning, Vridnings- og vipbar touchscreen, fem-aksers integreret billedstabilisering og op til 50 megapixel stillbilleder fra en ny 20 MP-billedsensor.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Kameraet er langt mere avanceret end tidligere modeller af Olympus PEN (læs testen her) og er teknisk opdateret på alle fronter. Teknikken, der forvandler 20 MP til 50 MP, er hentet fra Olympus OMD EM5 II, der har en ældre 16 MP-billedsensor og kan tage 40 MP billeder, når du bruger et stativ og kombinerer otte billeder, taget hurtigt efter hinanden.

Størrelsen på 125 x 72 x 37 mm og en vægt på 427 gram anbringer PEN-F i klassen med Fujfilm X-E2, Panasonic Lumix GX8 og Sony A6000.

Det har en lang række programmerbare knapper og drejeknapper, og er absolut rettet mod avancerede gade-, reportage-, rejse- og portrætfotografer. For selv med et avanceret autofokus-system, valgbare fokuspunkter på fingertouchskærmen og billedstabilisering, føles det ikke så hurtigt, som topmodellen OMD EM1.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Vi har haft lejlighed til at prøve kameraet i et par dage, og vi blev straks forelskede i designet og betjeningen. Autofokusen  er lynhurtig, men det er stadig uvist, om den er hurtig og præcis nok actionfoto med objektiver som M.Zuiko 40-150 mm F2.8.

Skudtakten er der ikke noget at udsætte på. 10 billeder/s eller fem med kontinuerligt fokus med AF mellem hvert billede burde være hurtigt nok. Kameraet har også lydløs elektronisk lukker op til 1/16.000 s, og det kan sættes i lydløs tilstand med et tryk på en tast.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Kameraet har ikke 4K-video, kun 1080 HD-video, og der er ingen mikrofon- eller hovedtelefontilslutning. Men man kan dog optage timelaps-video i 4K-kvalitet. Så det tyder på, at Olympus har et endnu sejere kamera med 4K oppe i ærmet som en eventuel efterfølger til OMD EM1.

Kammerat virker meget solidt bygget. Det er af en eller anden grund ikke vejrtæt. I hvert fald ikke så udpræget som EM1 er, der kan vaskes under bruseren. Men følelsen i knapper og indstillinger er positiv. Afbryderen på venstre side – en klart retrogreb – sidder så godt, at der ikke er risiko for at slukke eller tænde for kameraet ved et uheld. Eksponeringshjulet ligeledes og funktionsvælgeren kan låses.

Som en lækker retrodetalje er udløseren forsynet med gevind til kabeludløser!

Den store rammelignende søger er ikke helt på Leica niveau, men det er prisen heldigvis heller ikke.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

På forsiden, ved siden af objektivet, finder man et indstilling hjul med fire indstillinger, som bruges, når man hurtigt vil skifte til en anden farvebalance eller sort/hvid-profil.

Sort/hvid-profiler kan justeres med en graderingskurve, man kan tilføje filmkorn, skyggejustering og sort/hvide filtereffekter med tre tilgængelige forindstillinger.

Colour Profile Control – eller farveprofilkontrol – har også tre forindstillinger, der påvirker graderingskurven. De kan bruges til at justere mætningen af ​​12 farver på 11 forskellige niveauer.

PEN-F leveres i sort eller sølv i løbet af ​​februar, og vil koste 10.499 kroner for kamerahuset alene, 11.499 kroner med den kompakte 14-42 mm F3.5-5.6 EZ zoom og 12.499 kroner med 17 mm F1.8, der svarer til en 34 mm kort vidvinkel.

Der kommer også et udvalg af nyt tilbehør til kameraet:

  • Skulderrem i ægte læder, CSS-S120L.
  • Hylster i ægte læder CS-48PR.
  • Kamerataske i ægte læder, CBG-11PR.
  • OI.Share v2.6 smartphone-app.
  • Kamerabeskyttelse CS-47B.
  • L-greb i metal EKG 4.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

Ekstrem på alle måder

Kan blive umulig at få fat i

Lille, let og lysstærk

Kompakt superzoom til fuldformat

Får længe ventede opdateringer

Lille kamerataske med masser af plads

Hurtigere og mere brugbart flagskib

Kompakt 100 MP kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top