Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Professionelt videokamera fra Sony

Det professionelle Sony FX6 kombinerer det bedste fra deres spejlløse systemkameraer med det bedste inden for 4K-cinematografi.

Skrevet af / 19/11/2020 - 11:42
Professionelt videokamera fra Sony

Sony FX6 – hvis fulde modelbetegnelse er ILME-FX6V – er et professionelt fuldformat 4K-videokamera, hvor man samtidig har udnyttet kundskaben fra Sonys bedste spejlløse systemkameraer til stillbilleder.

Det kan minde om det, Panasonic har gjort med S1H og til en vis grad Canon med deres 8K-kamera EOS R5, men i modsætning til konkurrenterne har Sony på FX6 valgt et videokameras ergonomi. Med knapper, som filmfotografer kender dem, og selvfølgelig et praktisk bærehåndtag, der gør det meget nemmere at filme stabilt, end når man står med et stillbilledkamera.

(Foto: Sony)

Kompakt til kreative på farten

Sammen med det større FX9 og det fuldvoksne – og tilsvarende prissatte – Venice udgør FX6 Sonys Cinema Line. Vi bliver lovet “den allerbedste filmkvalitet fra cinematografi til dokumentarfilm”. Med samme teknologi som i de to andre kameraer vil FX6 takket være sine kompakte mål kunne appellere til et bredere publikum og er ifølge Sony “den kompakte og fleksible løsning, der giver gode resultater”.

Sony FX6 giver mere frihed til at optage video med hurtig og præcis autofokus, inklusive AF i realtid, følgefokus i realtid og justérbar autofokusfølsomhed. Kameraet har også “et unikt variabelt ND-filter for at opnå et filmisk udseende og kunne skifte belysningsmiljø for mere kreative udtryk”.

Desuden har det et smart, aftageligt håndtag, en højopløst LCD-skærm, et varmestyringssystem til lange optagesessioner og god batterilevetid på op til tre en halv time.

(Foto: Sony)

4K 120 fps

Sony FX6 har et let, modulært kamerahus, der kan tilpasses det tilbehør, man vil bruge. Vi bliver lovet, at det kompakte kamerahus ikke går på kompromis med videokvaliteten, og man kan filme i 4K-opløsning med op til 120 fps.

Rullende lukker er et minimalt problem, siges det, og med op til ISO 409.800 kan kameraet filme i meget svagt lys. Det er takket være en 10,2 megapixel Exmor R CMOS-sensor i kombination med en ny Bionz XR-processor.

(Foto: Sony)

15 trins dynamikområde

Sony hævder et dynamisk omfang på over 15 trin, hvis man filmer i S-Log3 billedformat. Det er over et trin mere end de fleste af konkurrenterne. Det lyder måske ikke af så meget, men lysindtaget fordobles for hvert trin, så det er faktisk ret imponerende.

Farvedybden dækker mere end REC.2020, som er det største farverum, der anvendes kommercielt i dag. Det betyder også, at kameraet kan bruges i næsten ethvert optagemiljø.

FX6 har dobbelt ISO-kredsløb (Dual Base ISO) på 800 og 12.800, hvilket betyder, at man kan øge sensorfølsomheden uden at få mere støj i billedet. Dermed kan man filme under dårlige lysforhold uden at miste billedkvalitet.

(Foto: Sony)

Flotte billeder lige ud af kameraet

S-Cinetone er standardfarveprofilen for Sony FX6 og skal give “rige farver, naturlige ansigtstoner og en blødere tone” og er beregnet på at give flotte billeder lige ud af kameraet.

Samme farveprofil findes også i de andre Cinema Line-kameraer, inklusive flagskibet Venice. Det betyder, at man kan bruge alle modellerne i én og samme videoproduktion, og optagelserne kan så klippes sammen, uden at man behøver at finjustere i efterproduktionen for at matche dem.

(Foto: Sony)

Hurtigere hukommelseskort

CFexpress type A er lidt mindre end CFexpress type B. Da FX6 anvender type A, vil man kunne bruge både CFexpress-kort og SD-kort i FX6. Hvis man vil have understøttelse af alle videoindstillinger i kameraet, skal man bruge CFexpress-kort. Så kan man også filme med allerhøjeste bit-stream, som er 600 Mbit/s.

Pris og tilgængelighed

Sony FX6 bliver tilgængeligt i midten af december og koster 51.200 kroner uden objektiv.

s9 s8 s7
<
>
(Foto: Sony)

Fakta
• Sensortype: 35 mm full-frame CMOS-billedsensor (single-chip)
• Opløsning: Ca. 12,9 megapixel i alt, ca. 10,2 megapixel effektivt
• Følsomhed: ISO 800/12.800 (Cine EI-indstilling, D55-lyskilde)
• Indbyggede optiske filtre: Klar, lineært variabel (1/4 ND til 1/128 ND)
• Medietyper: CFexpress type A- og SD-kort (x2), slot B kan bruges til at gemme konfigurationsdata
• LCD: 8,8 cm (3,5-type), ca. 2,76 mio. punkter

Mere info: sony.dk

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

Ekstrem på alle måder

Kan blive umulig at få fat i

Lille, let og lysstærk

Kompakt superzoom til fuldformat

Får længe ventede opdateringer

Lille kamerataske med masser af plads

Hurtigere og mere brugbart flagskib

Kompakt 100 MP kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top