Optik

Nikons nye 105 mm har både brændvidden og lysstyrken til at gøre den perfekt til portrætter.
forfatter

Når man skal tættere på motivet, er længere brændvidder gerne at foretrække. Nikons nye Nikkor 105 mm med lysstyrke 1.4, isolerer baggrunden bedre end en 50 mm, og giver fotografen lidt mere afstand til motivet, så der er mere plads til lys og flash.

Med en så god lysstyrke er objektivet også velegnet til optagelse i svagt lys, for eksmpel på en location, hvor mode- eller portrætfotografer vælger at skyde uden kunstig belysning. Eller indendørs, for den sags skyld.

105 mm F1.4 monteret på det fænomenale Nikon D5. Foto: Nikon
105 mm F1.4 monteret på det fænomenale Nikon D5. Foto: Nikon

105’eren er  den moderne version af Nikons ældre 105 mm F2.5, og den har, ud over fokuseringsafstand på en meter, ni afrundede blændelameller, som dæmper diffraktion, og styret af en elektromagnetisk mekanisme. Det kan give bedre eksponeringkontrol, især ved serieoptagelser.

Flere af linseelementer har en nanokrystalbelægning for at dæmpe ghosting og flare. Tre elementer er af ED-glas med ekstra lav spredning for at reducere farvebrydning (kromatisk aberration), og en fluorbelægning beskytter linseelementerne for og bag, og gør dem lettere at rengøre.

Optikken er til salg fra 25. august, og prisen bliver ca. 19.100 kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.