Search
Generic filters

Panasonics toptrimmede prof-kamera

Måske verdens mest kompakte professionelle videokamera med fuldformat og 6K-video. Vi har været i Los Angeles og set både kameraet og professionelt instruerede videoer udelukkende optaget med S1H.

Panasonic S1H ligner et fotografiapparat. I virkeligheden er der et videokamera, der også kan tage billeder. Og ikke et hvilket som helst videokamera. Vi taler full-frame billedsensor med hele 6K opløsning.

Du kan læse mere om kameraet her, men hvis du vil have den korte version, så er der altså tale om et fuldformat 6K-kamera i 3:2-format. Det understøtter anamorfiske objektiver for at få det bløde, uperfekte Hollywood-look, og hvad angår HDR og farverum, så understøtter det alt, hvad der findes.

Med S1H vil Panasonic give lavbudget-filmproducenter mulighed for at opnå virkelig professionelle resultater.

Dual Native ISO

Det er også verdens første full-frame videokamera med kontinuerlig video-optagelse (overophedning forhindres af to indbyggede blæsere), og kameraet har to ISO-systemer (Dual Native ISO) – et til lav belysning (op til ISO 4000) og et til høj belysning (ISO 600).

Det specielle er, at kameraet filmer og tager billeder med begge ISO-systemer samtidig, så man får et væld af detaljer i skyggeområderne, mens man ikke behøver at være bange for, at himlen i baggrunden brænder ud i hvidt.

En kortfilm om en astronaut af instruktør Jacob Schwarz var virkelig flot lavet. Desværre yder det ikke billedkvaliteten retfærdighed at fotografere lærredet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Demoer med Dolby Vision

Panasonic sendte undertegnede til Hollywood på deres regning, og selvfølgelig var deres propaganda-apparat i højeste gear. Men forskellen er, at de bakkede det op ved at vise rigtige film af rigtige filmskabere, der udelukkende havde brugt S1H til at filme med. Nogle med den indbyggede 5-aksers gyrostabilisering, andre med kameraet monteret på professionelle rigs eller droner.

Panasonic havde desuden selvsikkerhed nok til at vise filmene i Hollywoods Dolby Theatre, med Dolby Vision-projektor. Måske verdens bedste sortniveau i biografen nogensinde, kombineret med HDR-lys, som jeg ikke har set i biografen før. Og resultatet – filmene, som alle havde udvidet HDR-indhold – var særdeles imponerende.

Nogle havde filmet i fuldformat 6K, andre i Super 35, mens atter andre havde filmet med anamorfisk objektiv. Særlig imponerende var en film om en astronaut, der var sendt ud for at opdage en ny planet. Smukke landskaber med knivskarpe billeder.

Tordenvejr

Det hører med til historien, at skaberen af en af kortfilmene, Nick Dabas, blev udsat for kraftigt tordenvejr med masser af regn samt 40 graders hedebølge. Det forhindrede ikke kameraet i at gøre sit arbejde i de timer, der var sat af. Og så blev i alt to timers optagelse lavet med ét og samme batteri, hvilket i sig selv er imponerende, når man kører fuld 6K-opløsning og bred farve-gamut.

Dabas brugte kameraet uden beskyttelseshus det meste af tiden, da han ellers ikke kunne komme ordentligt til knapperne. I denne film, hvor vi fik actionsekvenser med både kampsport og freerunning at se, blev kameraets indbyggede 5-aksers gyrostabilisering brugt, ingen dyre rigs eller kraner. Resultatet var teknisk meget overbevisende.

Igen yder billedet ikke filmen retfærdighed. Sortniveauet var strålende, og lys og skarphed helt i top. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Vi fik mulighed for at teste

Jeg fik lov til at låne kameraet i en kort periode og fik et meget solidt førstehåndsindtryk af det i brug. Her er masser af avancerede funktioner, som det vil tage lang tid at sætte sig ind i. Da jeg selv ejer et Lumix GH5, er menusystemet velkendt, men S1H har endnu flere funktioner. Bl.a. viser kameraet, hvilke codecs og bitrates (op til 400 Mbit/s!) der er tilgængelige ved forskellige opløsninger.

Både V-Gamut og V-Log er tilgængelige, i modsætning til på full-frame-kameraerne S1 og S1R.

S1H er væsentlig større og tungere end GH5, og jeg kunne mærke, at jeg blev træt i håndleddet, efterhånden som jeg filmede med kameraet i én hånd over længere tid.

Desværre har jeg ikke den nødvendige software med på turen til at gengive de massive 6K video-optagelser i mov-format, men artiklen her vil blive opdateret med en side om side-sammenligning af videokvaliteten i forhold til GH5, når jeg er hjemme på redaktionen fredag.

Nogle af kortfilmene optaget med S1H:

 

 

Grundlæggende specifikationer – Panasonic Lumix S1H

 • 6K (5952 x 3968) 3:2
 • 5,9K (5888 x 3312)
 • 5,4K (5376 x 3580) 3:2
 • 4K DCI and UHD up to 60 fps
 • Full HD up to 180 fps
 • Dual SD card Slots
 • Tilt and rotatable flip screen
 • Dual Native ISO of 640 and 4000
 • Unlimited recording times in all modes
 • 5-axis in-body stabilization
Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Endnu en svensk originalserie på vej fra streaming-giganten.
  SteelSeries Arctis 9 er et trådløst headset med surround-lyd, der duer til både PC og PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video og endnu bedre videostabilisering – og har endelig fået selfie-skærm.
  Et nærmere kig på den nye Xbox, både udenpå og indeni.
  Den 30. oktober er der premiere på 2. sæson af The Mandalorian på Disney+.
  Og priserne bliver relativt behagelige.
  Vidvinkelzoom og lysstærk 50 mm til Nikon Z.
  En mere kompakt og billigere model af Sony Xperia 1 II. Men med næsten alle de samme specifikationer.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Vejl.pris 8500 kr Skyder som et systemkamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Vejl.pris 8000 kr Billigmærket Xiaomi slår til med et glimrende kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.