Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyt semiprofessionelt videokamera

Det nye AG-AF101A fra Panasonic bruger Micro 4/3” sensor og progressivt optagelse i Full HD og 10-bits 4:2:2 livestreaming via SDI-udgang.

Skrevet af / 09/11/2012 - 14:19
Nyt semiprofessionelt videokamera

TV- og filmfotografer, som ønsker en billigere måde at opnå professionel kvalitet, kan glæde sig til det nye AG-AF101A-kamera fra Panasonic. Kameraet har været udviklet over lang tid og allerede i slutningen af 2010 kom de første anmeldelser af prototyper. Selv om kameraet da bare var 75 procent færdig blæste det filmfotografer overende, som mente, det redefinerede ydelse i forhold til sin pris på 48.000 kroner uden optik. Nej, vi sagde ikke at kameraet var billigt, men når tilsvarende konkurrenter har været kendt for at koste op mod det dobbelte, er det et meget spændende kamera.

Micro 4/3”
Det nye AG-AF101A-kamerahus, som lanceres i november, lagrer video på hukommelseskort. Vi taler om et semiprofessionelt kamera, som filmer i HD-kvalitet med Micro 4/3” sensor til udskiftelig optik. På samme måde som for andre modeller i serien, kan AG-AF101A-serien bruge en række forskellige objektiver, inkluderet Micro 4/3”-kompatible DSLR-objektiv (Digital Single Lens Reflex) og filmobjektiv med et stativbeslag. AG-AF101A-serien har balancerede stereo XLR-lydterminaler til lydoptagelse og flere funktioner for professionelt brug.

Optagemodi
Professionel optagemodus har Panasonic kaldt PH, som giver 1080p med 24 billeder i sekundet (1080p/25fps). Dette med gennemsnitlig 21 Mbps og maksimalt 24 Mbps. Alternativt kan du vælge PS-modus, som bruger AVCHD version 2.0 (AVCHD Progressive), som støtter full HD-optagelse med 50 billeder i sekundet (PAL) eller 59,94 billeder i sekundet (NTSC). Da med gennemsnitlig datamængde 25 Mbps, maksimalt 28 Mbps. Lidt højere datamængde altså, men da billeder pr. sekund mere end fordobles, indebærer det en højere kompression og dermed et noget degraderet billede i forhold til PH-modus. Om du kan se det er en helt anden sag, eftersom AVCHD-koden er så effektiv. Enten du filmer i PS- eller PH-modus, støttes ukomprimeret 16-bit PCM lydoptagelse i to kanaler.

Dybe farver
AG-AF101A-serien kan udsende HD-signaler i 10-bits 4:2:1-kvalitet for ekstra farvedybde via kameraets digitale SDI-videoudgang, til eksterne enheder som for eksempel Panasonics egen videooptager AG-HPD24. Optagere, som optager på P2-lagringskort, synkroniserer også Start/Stop for indspilning med AG-AF101A-seriens REC Start/Sotp. Smart med produkter, der taler sammen!

Udvidet fokus
AG-AF101A-serien har en funktion til udvidet fokus, som forstørrer det fokuserede centrum af billedet samt sikkerhedszonemærker for 2.39:1 (cinemascope-format).

AG-AF101A-serien vises første gang frem 14. november på udstillingen International Broadcast Equipment Exihibition 2012 ”Inter BEE 2012” i Chiba i Japan.

Pris: 48.000 kr. uden optik.

www.panasonic.dk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

0
Lyd & Billede
Scroll to Top