TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Næste generation af actionkameraer?

Med kamera- og stabilisatorteknik, der er hentet i droneverdenen, kan DJI's nye action-kamera Osmo blive filmfotografens drøm.

Actionkameraer bliver hele tiden lettere og mere avancerede, og får stadig bedre billedkvalitet. Men vil du have et rigtig professionelt resultat, nytter det ikke med en vaklende og rystende kameraføring! For at holde billedet stabilt, selv når kameramanden og objektet er i bevægelse, er der brug for et kamera med stabilisator – også kendt som et “steadicam” i den professionelle verden.

(Foto: Producenten)
(Foto: Producenten)

Til det formål kan man købe en mængde tilbehør, der strækker sig fra det helt billige til det stratosfærisk dyre. Nu lancerer droneproducent DJI en interessant løsning: Deres nye Osmo er et komplet, håndholdt actionkamera med kardanophængt stabilisator.

Stabilt greb om billederne …

(Foto: Producenten)
(Foto: Producenten)

DJI-droner som Phantom III Professional har høstet megen ros for netop billedstabiliteten. Hemmeligheden (udover elektronik, der hjælper helikoperen til at flyve roligt) er et “kardanled”, der holder kameraet stille, selv når helikopteren er i bevægelse. Kardanled-princippet er velkendt, og bruges i dag blandt andet til at holde skibskompasser på ret køl. Men her taler vi om en moderne elektronisk variant med avancerede funktioner.

Håndholdt drone kamera?

(Foto: Producenten)
(Foto: Producenten)

DJI har hentet mange erfaringer og teknik fra sine droner under udviklingen af ​​det nye actionkamera. Osmo bruger et lignende tre-akslers kardanophæng, tilpasset til håndholdt brug, sammen med et X3-kamera, som kan klare 4K-video og 12 MP-fotos.

Brugeroplevelsen minder meget om dronerne fra DJI (bortset fra, at kameraet selvfølgelig ikke kan flyve): Grundlæggende kamerafunktioner fjernstyres via håndtaget, imens avancerede funktioner er tilgængelige fra DJI GO-app’en til smartphones. Mobilen fungerer samtidig som en skærm for kameraet, og kan monteres på siden eller fjernstyre kameraet trådløst.

Osmo består af fire dele: Et Zenmuse X3 3-akslers kardanophængt kamera, et ergonomisk håndtag med knapper, et 10,8 Wh batteri og en mobilholder. Kamerasensoren kan tages af og udskiftes med en adapter til de større modeller X5 og X5R. Der  findes forskellige typer af tilbehør, herunder specialbyggede monteringskit til cykler og motoriserede køretøjer, og selvfølgelig en selfie-stang (!).

DJI Osmo skulle koste omkring 6.500 kroner, og kan bestilles via førende foto og video-butikker.

 

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.