annonce

Mellemformat til fotografer på farten

Phase One har lavet et studiekamera til udebrug.

annonce

Hasselblad for ofte æren for at have bragt studiekameraerne ud af studiet. Mellemformatet er både stort og uhandy og vejer godt til, selv om den digitale æra har gjort det muligt at lave mellemformatkameraer, der er meget mindre og lettere.

Men ingen har gjort, som Phase One har gjort med XT Camera System.

Det er et af yderst få virkelig (relativt) kompakte mellemformatkameraer, der har udskifteligt bagstykke. Fotografer kan vælge Phase Ons digitale bagstykker fra IQ4-serien, som vi kender fra deres studiekameraer, og kameraerne kan bruges med Rodenstocks objektiver.

(Foto: Phase One)

Det er næsten upræcist at kalde XT et kamera, for sagen er, at selve kameraet bare er en ramme, som man monterer objektiv og bagstykke på. Rammen, der holder det hele sammen, har en stativplade i bunden og kan rotere 90 grader den ene vej for portrætformat.

Der er ikke mange knapper. Den blå er udløserknappen, og de to andre er rillede hjul, der bruges til at forskyde objektivet henholdsvis vertikalt og horisontalt. Op til 12 mm hver vej.

(Foto: Phase One)

Kameraet anvender bagstykkerne IQ4 150MP, IQ4 150MP Achromatic og IQ4 100MP Trichromatic, og der findes foreløbig tre objektiver med manuel fokus til XT-systemet: Supervidvinklen Rodenstock HR Digaron-S 23 mm f/5.6, vidvinklen HR Digaron-W 32 mm f/4 og normalobjektivet HR Digaron-W 70 mm f/5.6.

Objektiverne har en indbygget elektromagnetisk lukker, kaldet X-Shutter, med lukkerhastigheder fra 60 minutter til 1/1000 sekund. Indstillinger foretages på bagstykkernes touch-skærm, der også har live-visning og fungerer som “søger”.

annonce

Billigt er det ikke. Et Phase One XT med IQ4 150MP bagstykke og et af de nævnte objektiver ender på 57.000 dollars, altså små 400.000 kroner. Uden moms.

annonce

Læs testen af mellemformatkameraet Fujifilm GFX100

(Foto: Phase One)

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Microsofts halvhjertede iPad Pro-dræber fortsætter tradition og fejler

Gallapremiere på Ragnarok – se billeder og video

Sonos-chef: Undskyld!

Denne lyd kan du godt glemme med trådløse hørepropper

Sonos til vrede brugere: Ro på!

Lysstærke objektiver til mellemformatkameraer

Fotoprinter for hele familien

Endelig findes der en multiprinter, som giver store fotoprint af høj kvalitet i A3-format.

Philips får Ambilight på alle nye TV’er

Hentet med helikopter

Smart-ur med green-kort til golfspillere

Nødløsning fra midterste hylde redder Huawei fra Google-blokade

Nye super-grafikkort til sommer. Har Nvidia et nyt kort i ærmet til at modstå AMD?

Nu kommer OLED gaming-skærmene

Nye super-grafikkort til sommer. Har Nvidia et nyt kort i ærmet til at modstå AMD?

Grafikkrig: AMD har en ny kortgeneration klar til sommerens Computex. Men får vi også Nvidia RTX 3080 at se?