TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Lysstærk vidvinkelzoom

Med 12-24 mm og blænde 2.8 er Sonys G Master-zoom det vildeste i verden.

Man skulle ikke tro, at Sony-fotograferne havde brug for endnu en vidvinkelzoom, men her er FE 12-24mm f2.8 GM. Den allermest lysstærke zoom med præcis dette brændviddeområdet. Hvis nogen føler, at de har set den før, kan det være den anden 12-24 mm zoom, Sony producerer – den med lysstyrke 4.0. Eller måske Sigmas lignende 14-24/2.8.

Den nye 12-24 er en del større, blænde 2.8 stiller store krav til optikken i objektivet, og se bare på frontelementet. Her er tale om avanceret optisk teknologi. Selv ikke Sonys FE 16-35/2.8 har så meget glas.

Sony FE 12-24mm f2.8 G Master, som den hedder, har nogle ret seje teknologiske løsninger i forhold til optisk lag og mekanisk konstruktion.

Bag det enorme frontelement sidder tre af Sonys SA Extreme asfæriske linseelementer, tre ED (Extra Dispersion)-elementer og to Super ED-elementer og et ekstra asfærisk element.

Objektivet har også internfokus, manuel fokusring og programmerbar funktionsknap, og der medfølger en skabelon til fotografer, som har brug for at tilklippe filtre, som placeres i en tilpasset filterholder bag det bagerste linse-element.

Det vises ikke på billederne, men der er ni afrundede blændelameller her, og fire af Sonys XD-fokusmotorer er grupperet i par, og Sony hævder, at deres autofokus er lynhurtig og støjsvag.

Det voldsomme front-element har en ekstra “glat” overflade til finere tegning af kanterne på uskarpe baggrunde, også kaldet bokeh.

Den ekstreme Sony-zoom er til salg fra august 2020, og prisen er angivet til 25.500 kroner.

Her er en video, Sony har lavet:

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.