Nyhed

Lynhurtig panservogn

Olympus udsendte for nylig det sejeste kamera, de har lavet til natur, sport og action – OM-D E-M1X.

(Foto: Producent)

Alt tyder på, at kameramarkedet bliver mere differentieret med flere specialiserede kameramodeller. Vandtætte kameraer, som man kan dykke med, og kameraer med ekstremt og indimellem fuldstændig unødvendigt meget zoom er to eksempler på dette.

Men nogle har brug for helt andre typer kameraer, og det er derfor, der findes kameraer som Olympus OM-D E-M1X.

Det er ikke et kamera, man smutter forbi fotoforretningen og køber, dagen før man tager på sommerferie. Flagskibet E-M1X er et rendyrket kamera til sports-, action- og naturfotografer. F.eks. dem, der fotograferer vilde dyr i deres naturlige omgivelser. Hvilket var et tydeligt budskab under lanceringen i Hamburg, hvor de udstillede billeder udelukkende forestillede vilde dyr og natur.

Olympus OM-D E-M1X er også lavet til hårdhændet brug, med omfattende vejrbeskyttelse og frostsikring og med et letvægtschassis, som kan tåle nogle tæsk.

(Foto: Olympus)

Vigtige specifikationer

Kameraet lægger sig et par trin over det eksisterende E-M1 Mark II på næsten alle vigtige specifikationer og har vertikalgreb integreret i kameraet. Mens vertikalgrebet på Mark II er aftageligt.

Hvis vi ser bort fra, at de to kameraer deler den samme 20 megapixel billedsensor i Micro Four Thirds-format, er stort set alt andet nyt, sejere og mere rendyrket på Olympus OM-D E-M1X:

Der er lidt wow! over disse specifikationer, efter vores skøn. Vi har allerede prøvet kameraet lidt, og på vores eksemplar var autofokus ekstremt hurtig og præcis, især følgefokus, som ofte er det største problem ved actionfotografering.

Så det første indtryk er afgjort positivt. Størrelse og vægt er selvfølgelig øget, men ikke så meget, at kameraet føles tungt eller klodset (144 x 147 x 75 mm og 997 gram). I stedet bidrager det integrerede vertikalgreb til bedre balance. F.eks. med M.Zuiko 300 mm f/4.0, som vi bl.a. prøvede E-M1X med.

Kameraet stiller op i samme klasse som Sony a9, Fujifilm X-T3 og Panasonic Lumix G9, som vi anser for at være de nærmeste konkurrenter baseret på kernespecifikationer – uanset format.

(Foto: Lasse Svendsen)

Intelligent fokus

Håndgrebet er større (og bedre?) end på Mark II og er kopieret med knapper og det hele på vertikalgrebet. Som indeholder to batterier. Ellers er knapper og hjul set ovenfra genkendelige for Olympus-brugere, mens bagsiden har fået nyt layout.

Bl.a. med en ottevejs joystick-knap, som man kan flytte fokuspunkterne rundt med.

Menuerne er omarbejdet i forhold til Mark II, men er stadig komplekse. Heldigvis kan man nøjes med at forholde sig til de vigtigste indstillinger, som vist på touch-skærmen på billedet herunder.

(Foto: Lasse Svendsen)

Fart, fart og atter fart

De 121 fokuspunkter med krydssensorer imponerer ikke på papiret, men med en ny autofokusalgoritme og intelligent motivgenkendelse mener Olympus, at kameraet er væsentlig bedre til at følge bevægelige motiver end før.

Meget tyder på, at de har ret. Hvor godt det er i forskellige situationer, må vi vende tilbage til efter en test, men følgefokus klistrede sig til motivet som en … på de billeder, jeg tog. Lovende.

Kameraet har køleflader på indersiden, der holder temperature nede. (Foto: Olympus)

Kameraet spytter 18 billeder i sekundet (fps) ud på fuld gas med kontinuerlig fokus – eller 60 fps, hvis man vælger elektronisk lukker. Desuden har det Pro Capture, som er genialt, hvis man ikke ved, præcis hvornår motivet bevæger sig. Vilde dyr er ikke altid forudsigelige. Med Pro Capture kan man holde udløseren nede hele tiden, og når man slipper den, gemmer kameraet de sidste 35 billeder.

Så skulle det være mærkeligt, hvis ikke et af dem er et pletskud.

Den elektroniske støvfjernelse på billedsensoren skal være forbedret. (Foto: Olympus)

4K-video

Det kan også optage 4K-video med 30 fps og streame 8 bit 4:2:2 med OM-Log400 gammaprofil, og nu kan man tage 50 megapixel billeder håndholdt. Hvor man før måtte bruge stativ. Det skal man stadig, hvis man vælger 80 megapixel hi-res, som nogle af og til har brug for til f.eks. reklamebilleder, natur eller repro.

Jo, så har det også et fået ND-filter (Neutral Density), som er rart at have, når man vil have længere lukkertider, f.eks. på video, hvor 1/50 sekund er den foretrukne eksponeringstid. ND-filteret simulerer op til fem trins dæmpning.

Nyt blitzsystem

Samtidig lanceres også en ny blitz med sender og modtager. FL-700WR er en trådløs blitz med et ledetal på 42 og vejrbeskyttelse. Den kan bruges som sender og modtager i en trådløs opsætning og kombineres med FC-WR og FR-WR, som er henholdsvis sender (Commander) og modtager, og kan sættes op i tre grupper blitz pr. sender, med et uendeligt antal blitz.

(Foto: Olympus)

Ny prof-zoom

Kameraet er tilgængeligt fra slutningen af februar til 25.000 kroner for kamerahuset, og der kommer flere nye objektiver til OM-D-systemet efterhånden. Bl.a. den på billedet herunder, M.Zuiko Digital ED 150-400 mm F4.5 TC1.25x IS Pro, som kommer i 2020.

En ren telezoom med indbygget 1,25x telekonverter, vejrbeskyttelse og optisk billedstabilisering. Billedvinklen svarer til brændvidder på 300-800 mm og til 375-1000 mm med telekonverteren.

Til sommer kommer også til en 2x telekonverter kaldet MC-20, som passer til de andre M.Zuiko-objektiver.

(Foto: Olympus)
Les videre
Exit mobile version