Kompakt entusiastkamera

Med stor 16 megapixel billedsensor, hurtig 28 mm optik med god lysstyrke og en lang række funktioner, frister Nikon entusiasterne med Coolpix A.

Nikon Coolpix A er et kamera, hvor billedkvalitet er i fokus. Ifølge pressemeddelelsen har Nikon gjort, hvad de kan, for at kameraet skal leve op til ambitionerne om at blive et kompaktkamera for entusiasterne. Coolpic A er støbt i samme form som Leica X2 og Fujifilm X100s, her med fast brændvidde tilsvarende 28 mm vidvinkel og lysstyrke f2.8.

Ny billedsensor
Billedsensoren på 16,2 megapixel, i APS-C format, er lige så stor som i X100s og X2 og mange gange større end i kompaktkameraer. Dermed fanger den mere lys, og billedstøj er ikke lige så kritisk som på små-kameraer. Den har et lag med mikrolinser, som er tilpasset objektivets registerafstand og billedcirkel, og Nikon har fjernet lavpasfilteret for at opnå bedre detaljeskarphed.

Nikon hævder, at Coolpix A er verdens mindste kamera i denne klasse med fastoptik og billedsensor i APS-C format. Sammenlignet med Leica X2, som er det mindste blandt konkurrenterne, er det korrekt. Det er 13 mm bredere, 4 mm højere og 11,5 mm tykkere end Coolpix A. Fujifilm X100 og X100s er endnu større, men så har det optik med større lysåbning (f/2.0) og integreret hybridsøger.

Noget hverken Nikon eller Leica-kameraet har, men begge tilbyder en separat optisk søger med diopterjustering, som placeres i blitzskoen og dækker cirka 90 procent af billedfladen.

Mindst i klassen
Kameraet er virkeligt lille. Så kompakt, at det fint passer ned i de fleste jakkelommer. Søgeren kan man eventuel have liggende i en anden lomme, til man får brug for den. Når det er sagt, kan kameraet ikke bruge nogen form for elektronisk søger, som Leica X2 blandt andet kan.

 

 

Vore erfaringer med kameraet, som har optimalt tilpasset optik og billedsensor, er meget god, og selv med så bred billedvinkel som her, er der ingen grund til at frygte massiv vignettering, tab af hjørneskarphed eller fortegning af betydning.

Det kompakte objektiv har en fokusring, som bruges på manuel fokus, men den kan ikke programmeres til for eksempel blændevalg.

Kamerahuset er bygget i stærkt og let magnesium, og man kan vælge mellem en lys titanudførelse eller matsort.

Korte fakta:

Coolpix A, som skal være tilgængelig fra 21. marts, skal koste 8.690 kr.


Coolpix P330
Foruden Coolpix A lanceres Nikon Coolpix P330. Som er til salg fra 6. marts. Det er et kompaktkamera i lommeklassen, med 5 x zoom fra 24 mm vidvinkel, som også kan lagre billederne som råfiler.

Det har relativt lysstærkt optik, i hvert fald på vidvinkel med f1.8, men som ændrer sig til f5.6 på telebrændvidde.

Coolpix P330 leveres i sort eller hvid og koster 2.990 kroner.

Korte fakta:

 

Les videre
Exit mobile version