Kameratestning er hårdt arbejde

At teste fotoudstyr er heldigvis er mere end testskemaer, farvekort og analyser foran en kalibreret skærm. Nogle gange sprænger vi også ting i luften!

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

De fleste, som jeg kender, der arbejder med at teste kameraer og optikker, bruger de samme rutiner ved de fleste tests. Også vi. Når du er blevet fortrolig med kameraets tekniske egenskaber, er det tid at tage på stævnemøde – i den forstand, at man kaster kameraet over skulderen, og tager det med ud. Ikke kun i arbejdstiden, men også i fritiden.

Det handler mest om at lære kameraet at kende ved at bruge det, ikke at skabe fotokunst.

Hundredvis af billeder, der sædvanligvis ryger i skraldespanden bagefter, danner et godt grundlag for at vurdere plus og minus på brugervenlighed og funktioner. Derefter er vi klar til fase to.

Datingperioden er nu slut, og nu handler det om at dykke dybere ned i billedkvaliteten. Som ikke bare gælder den tekniske kvalitet, men også autofokus, skudtakt, bufferkapacitet og ydeevne er blandt de parametre, der skal gås grundigt igennem. Og det er nu, vi begynder at tage de billeder, der danner grundlag for vurdering af billedkvaliteten.

Og …action!
Men nogle gange former hverdagen sig lidt anderledes. Som i sidste uge, hvor vi var på besøg hos Filmstationen uden for København for at skyde actionscener med det nye Canon EOS 1DX. Canons sejeste prof-kamera med op til 16 billeder/s skudtakt.

Du kan læse mere og se billeder fra EOS 1DX her

Med et EOS 1DX til rådighed og en bred vifte af Canon-optikker, har vi et godt grundlag for testen. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

På Filmstationen laver de stuntoptagelser til film, tv og reklamer, og de går ikke af vejen for lidt ødelæggelse og eksplosioner. Sammen med Canon-ambassadør Richard Walch (i orange jakke), arrangerede de en fotosession for udvalgte journalister, der fik en eksklusiv mulighed for at bruge kameraet med en bred vifte af Canon-optikker.

Der var objektiver, som ikke engang vi har let adgang til, men som kan være værdifulde at bruge sammen med EOS 1DX, fordi det giver os et endnu bredere grundlag for vores vurdering af kameraet.

Richard Walch kontrollerer, at kameraets 4K-indstillinger er korrekt sat op til at lave et stillbillede i lodret format med 8 MP fra videostrømmen. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Derfor fandt vi os selv slentrende rundt i bidende vind med objektiver i hundredetusindekronersklassen, mens vi fotograferede eksplosioner og biljagter. Ikke ligefrem hverdagskost, men forhåbentlig giver det os billeder, vi kan bruge til at kontrollere blandt andet fokuspræcision på serieoptagelser.

Med en EF 100-400 mm zoom på et EOS 1DX, taler vi om et sekscifret beløb og mange kilo kamera, som de professionelle bruger dem på sportsarenaer eller til naturfoto. Det er ikke ligefrem et spejlrefleks for alle og enhver.

Canon EOS 1DX monteret lodret for at skyde 4K til en flugtscene, der snart skal udfolde sig foran kameraet. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Mange kameraer – også i de lavere prisklasser- har fået 4K-video, så vi har måttet lave mere videotestning især på kameraer af denne kaliber. Altså kameraer med 4K-video, hvor fotografen styrer alle parametre for det bedste resultat, og ikke nødvendigvis kameraer, der ikke overlader nogen kontrol til fotografen.

Actionscene optaget med Sony A6300 og Zeiss 16-70 mm zoom. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Billederne fra Filmstationen var mange, da 14-16 billeder/s hurtigt bliver til en del, når man skyder med en så høj skudhastighed og i minutlange sekvenser. Det tager et stykke tid at gennemgå 3.500 billeder, hvoraf flere af dem findes 200-300 næsten ens udgaver, så dem må I vente med at se til næste uge.

Der udgiver vi billederne fra den eksplosive dag, og der kan I selv se, hvorvidt EOS 1DX er i stand til at fange stuntscener og meget mere.

A hard days work. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Les videre
Exit mobile version