Nyhed

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
forfatter

Man kan spørge, hvad de har ventet på. Canon har skyndt sig langsomt. Det kan man i hvert fald hævde, for de har brugt lang tid på at trække pinen ud med spejlreflekskameraerne. Men nu er det slut.

Jo, de har prøvet og fejlet med EOS M, det spejlløse kamerasystem, der længe var en dårlig vittighed, men EOS M50 er et rigtig godt kamera. Ingen tvivl om det. Så de kan, hvis de vil.

Nu kommer der endnu et spejlløst systemkamera fra Canon. Denne gang i full-frame-klassen, hvor Canon for nylig udsendte EOS R, som vi også har testet.

(Foto: Canon)

EOS RP er mindre, lettere og billigere. Det er det sidste søm i kisten for Canons spejlreflekser, som vi ser det, og kun kamera nummer to i, hvad der garanteret bliver en serie med mange kameraer i den spejlløse full-frame-klasse.

Det nye EOS RP er en billigere variant, men med mange af de samme egenskaber som EOS R.

Korte fakta om EOS RP:

  • 26 Mp full-frame CMOS billedsensor
  • 4.779 Dual Pixel fokuspunkter
  • DIGIC 8-processor
  • 5 fps, 4 fps med fuld autofokus
  • 2,36 Mp elektronisk OLED-søger
  • Vridbar touch-skærm
  • 4K/24p og Full HD/60p-video med 4K time-lapse og 4K-stillbilder
  • 12,7 x 9,7 x 6,1 cm
(Foto: Canon)

Kameraet er beregnet til begyndere og viderekomne, og bortset fra skudtakten har det meget imponerende egenskaber, på papiret.

Det er også temmelig kompakt, faktisk mindre end de fleste af Canons spejlreflekskameraer, og anvender en nyudviklet CMOS-billedsensor, som er tilpasset kortere registerafstand og den brede bajonetfatning. Som giver mulighed for meget lysstærke objektiver uden ulemperne med vignettering og lystab.

(Foto: Canon)

Med touch-skærm og få knapper og hjul er det et simpelt kamera udvendig, men avanceret indeni. Det har også Canons fine hjælpemenu på skærmen, som guider begynderen igennem de mange indstillinger.

Læs testen af Canon RF 35 mm her

Priser

Kameraet er tilgængeligt allerede i marts, og priserne er faktisk opsigtsvækkende gunstige med 12.000 kroner for kamerahuset eller 20.000 kroner med den meget fine 24-105 mm f/4.0 zoom.

(Foto: Canon)

Der kommer også et håndgreb til 600 kroner, som giver bedre støtte, når man bruger tungere objektiver.

(Foto: Canon)

Seks nye RF-objektiver

Omtrent samtidig med EOS RP udsender Canon for første gang en oversigt over kommende objektiver til EOS R-systemet.

Det indgiver tillid, at Canon vælger at fortælle, hvad der er på vej, og de seks RF-objektiver er ud over de tre, der allerede findes. Som vi testede for nylig.

Læs testen af ​​Canon RF 50 mm f/1.2 her

(Foto: Canon)

Den hvide RF 70-200 mm f/2.8L IS USM er langt mere kompakt end 70-200 mm f/2.8L til EOS og antagelig også lettere. Canon har ikke oplyst andre specifikationer end brændvidde og lysstyrke.

Der kommer to versioner af RF 85 mm f/1.2L USM. Den ene med defokus – DS for Defocus Smoothing – sandsynligvis med et apodiseringselement, ligesom Fujifilms XF 56 mm f/1.2 APD.

(Foto: Canon)

De andre annoncerede objektiver er RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM, RF 24-70 f/2.8 L IS USM og RF 24-240 mm f/4.0-6.3 IS USM med 10x zoom.

(Grafik: Canon)

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.