Optik

Zeiss lider ikke af overdreven beskedenhed, når de siger at den nye Otus 28mm f1,4 er den bedste vidvinkel nogensinde.
forfatter

Zeiss er kendt for sine fantastiske optikker, men de er trods alt ikke de eneste, der kan lave kvalitetsglas. Alligevel påstår Christophe Casenave, der er produktchef hos Zeiss Camera Lenses, at den nye 28 mm F1.4 Otus, er den bedste nogensinde.

Han mener måske den bedste Zeiss-vidvinkel nogensinde. Men uanset hvad, snakker vi uden tvivl om optisk kvalitet i high-end klassen.

Det velvoksne objektiv vejer over 1,3 kg, har manuel fokus, og er designet til spejlreflekskameraer fra Nikon eller Canon med fuldformat-sensor. Den er opbygget med 16 Zeiss-linser i 13 grupper. En af dem er asfærisk for at korrigere for optiske aberrationer, og de fleste af dem er lavet af støbt og poleret specialglas.

Ifølge Zeiss skal objektivet være knivskarpe over hele billedfladen, selv på blænde 1.4. Otus 28 mm 1.4 er ikke i butikkerne før andet kvartal af 2016, og prisen er derfor ikke kendt. Men det er sikkert tid at begynde at lægge penge til side, og overveje om bilen er nødvendig.

Den kommende Zeiss Loxia 35 mm f2,0 bliver markant billigere. Objektivet er designet til Sonys fuldfromatkameraer i alpha-serien, og er i butikkerne til i december til EUR 1.260.

ZEISS Loxia 2.8/21
Zeiss Loxia 35 mm f2,0. Foto: Zeiss

Objektivet er den tredje i Loxia serien, med manuel fokus og beregnet for høj opløsning. Bemærk, at linserne har en blændering og fokuseringsskala på god gammeldags, klassisk maner.

ZEISS Loxia lens family
Loxia-serien består af tre optikker. Foto: Zeiss

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.