Systemkamera

To år efter salgssuccessen X-T1 kommer efterfølgeren X-T2 - med 4K-video og ny billedsensor.
forfatter

Kort efter, at Fujifilm opdaterede det unikke søgerkamera i pro-serien med X-Pro2, er de endelig klar med en efterfølger til X-T1, som vi i sin tid var så begejstrede for, at vi kårede det til årets kamera i 2014.

X-T1 er et kamera, der gør det meste bedre end de fleste. Men alting får en ende, og nu er X-T2 snart klar til forventningsfulde entusiaster.

Udseendet og designet er på X-T2 bibeholdt, men på det tekniske plan er der sket en på alle måder betydelig opgradering i forhold til forgængeren.

En X-Trans CMOS billedsensor af samme type, der sidder i X-Pro2, har fundet vej til X-T2 også. Med 24 megapixel og Fujis unikke sensorarrangement med fotosensorer i et andet mønster end det traditionelle Bayer-mønster, forventer vi samme ekstreme detaljereproduktion som i X-Pro2.

Men man får også 4K-videooptagelse i op til 30 minutter ad gangen, og to kortpladser, lynhurtig 100 fps-opdatering af den elektroniske søger med 2,36 MP opløsning og 14-bit tabsfri råfilkomprimering.

En tidligt eksemplar, som vi har leget lidt med. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
En tidligt eksemplar, som vi har leget lidt med. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Der er naturligvis meget mere at sige om X-T2, men resten ser vi på, når testeksemplaret dukker op til efteråret. Det er dog værd at nævne, at det har forbedret autofokus med flere fokuspunkter over et større område og en ny fokusalgoritme, der skal være bedre til at følge bevægelige objekter.

Der er også et lodret greb til kameraet, kaldet VPB-XT2, der giver det op til 1.000 eksponeringer med tre batterier, før der skal lades. Ligesom kamerahuset er også dette verjtæt.

Én cool ting, som ellers kun har set på Pentax K-1, er en drej- og vipbar skærm, der også drejer vertikalt.

Omkring samtidig med, at kameraet er i butikkerne i september, kommer også den trådløse EF X500-flash, og senere kommer desuden tre nye objektiver.

En kompakt 50 mm f2, en 23 mm f2 og 80 mm f2.8 med optisk billedstabilisator. Alle har vejrtætning og hurtigere fokusmotor. De forventes at dukke op i løbet af efteråret og vinteren. De efterfølger 35 mm f2’eren som ses på billedet herunder, og som vi for nylig testede.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.