Actionkamera

Vandtæt, GPS, bedre billedstabilisering og søgerskærm. Hero5 Black kan også styres med stemmen. Dronen Karma kommer også.
forfatter

GoPro er næsten synonymt med action-kameraer, ligesom Xerox var det for kopimaskine i 1980’erne og Photoshop for billedbehandling i dag. Og netop nu, hvor Nikon har annonceret deres “GoPro-dræber”, er det tid at slå igen med en ny topmodel!

Hero4 Black Edition var det bedste actionkamera på markedet, da vi testede det sidste år. Siden da er rivalerne strømmet til. Ikke mindst gav Sony FDR X1000V os endnu bedre billedkvalitet.

Læs: Test 5 action-kameraer

Det, som mange savnede på Hero4 Black Edition, var en indbygget skærm. Silver Edition havde ganske vist en skærm, men prisen herfor var en lidt ringere billedkvalitet. Videostabiliseringen var ikke noget at prale af, og hvis du havde brug for lagring af GPS-data til at indkode stednavne i videoen, var GoPro heller ikke svaret. Men nu har piben fået en anden lyd.

Den nye topmodel Hero5 Black har både indbygget skærm, det lagrer GPS-data, og det skulle desuden have en langt bedre videostabilisering.

Foto: GoPro
Foto: GoPro

Stemmestyring
Hero5 Black kan også styres med stemmekommandoer, så du ikke behøver fysisk at røre kameraet eller tage din mobiltelefon frem for at styre det med til app’en. Stemmestyring findes foreløbig på syv sprog, men flere er på vej. Forhåbentlig bliver de skandinaviske sprog prioriteret i den næste produktion, men indtil videre, må man tale engelsk. Vi regner med, at det er relativt simple funktioner, der kan kontrolleres, såsom “record”, “pause”, “foto” og “time lapse.”

Hvis du ønsker at dykke dybere end 10 meter, skal du stadig bruge sportshuset. Foto: GoPro
Hvis du ønsker at dykke dybere end 10 meter, skal du stadig bruge sportshuset. Foto: GoPro

Vandtæt uden hus
Mange vil sætte pris på, at Hero5 Black ikke behøver sporthuset for at være vandtæt. Nu kan du endelig tage et GoPro-kamera ned på 10 meters dybde, uden at bruge det klodsede undervandshus. Hvilket skulle betyde langt bedre anvendelighed under vand, da knapperne på undervandshuset kræver ret hårde tryk, før de reagerer. Og det er svært at vide, om du rent faktisk har trykket “record” eller ej.

Annonce
Nu styres både on/off og optagefunktionen af den samme knap. Foto: GoPro
Nu styres både on/off og optagefunktionen af den samme knap. Foto: GoPro

Cloudbaseret
GoPro Hero5 Black gør det nemmere at dele og redigere film på farten med den nye cloudtjeneste GoPro Plus. Med et abonnement her bliver videoerne automatisk uploadet til dit cloudlager, hvor du kan få adgang fra enhver computer, du sætter dig ved. Redigeringsprogrammet Quik skal desuden gøre det nemt at oprette videoer direkte på mobilen eller på din PC. Dette gælder også for ældre GoPro-modeller.

Nyt tilbehør
GoPro udsender også nyt tilbehør i form af Quik Key, en nøglering med micro-USB, der gør det nemt at sammenkoble kamera og mobil direkte for at overføre fotos og videoer (det gælder sandsynligvis ikke iPhone). Og desuden REMO, en stemmeaktiveret én-knaps-fjernbetjening, der øger rækkevidden af allerede indbyggede stemmestyring i Hero5-serien.

Hero5 Session er mindre og billigere end Hero5 Black. Foto: GoPro
Hero5 Session er mindre og billigere end Hero5 Black. Foto: GoPro

Billigere GoPro
hvis du synes, at Hero5 Black er for dyrt eller for stort, kommer der også den mindre Hero5 Session, med meget af den samme funktionalitet, men en lille tusindlap billigere.

Karma er GoPros første drone. Gyroen sidder på sin egen holder, der kan afmonteres for at anbringe kameraet på andre steder, hvor stabilisering er påkrævet. Foto: GoPro
Karma er GoPros første drone. Gyroen sidder på sin egen holder, der kan afmonteres for at anbringe den på andre steder, hvor stabilisering er påkrævet. Foto: GoPro

GoPro kan flyve!
Nok så interessant er det, at GoPro endelig lancerer sin egen drone! Vi hørte om den første gang i 2014, og nu er dronen Karma endelig en realitet. Kan den mon tage kampen op mod DJI Phantom?

Karma er meget kompakt, og kan være i en lille rygsæk. På den monterer du dit Hero5 kamera (eller ældre modeller), og dronen har indbygget stabilisator til kameraet. Drones gyroskop kan afmonteres og fastgøres til et medfølgende håndtag, der kan monteres på forskelligt udstyr, for eksempel et køretøj. På den måde kan du få mekanisk stabilisering i tillæg til kameraets elektroniske billedstabilisering.

Karma er kontrolleret af en gaming-inspireret kontrol med touchskærm, og GoPro lover, at det er “sjovt, hurtigt og nemt at flyve den uden hjælp fra en telefon eller tablet.”

Karma er sammenklappelig, og der er plads til den og alt dens udstyr i en lille rygsæk, der følger med pakken.

Pris og tilgængelighed
Hero5 Black og Session er tilgængelige fra den 2. oktober til henholdsvis 3.400 kroner og 2.500 kroner. Karma lanceres den 23. oktober til 6.800 kroner, eller sammen med Hero5 Black til 9.200 kroner. Alle priserne er cirkapriser.

Annonce

Fakta:

Hero5 Black
• 2-tommers berøringsfølsom skærm med en ny og smart grænseflade
• Videoopløsning op til 4K med 30 billeder per sekund
• Foto op til 12 megapixels
• Automatisk upload af billeder og videoer til skyen, mens kameraet oplader (via GoPro Plus)
• Stemmestyring til syv sprog (flere sprog på vej)
• Simpel en-tasts-styring
• Vandtæt ned til 10 m uden beskyttelseshus
• Kompatibel med eksisterende GoPro-tilbehør, herunder Karma
• Automatisk stereooptagelse og avanceret vindstøjsreduktion
• Elektronisk videostabilisering i professionel kvalitet
• Vidvinkelvideo uden forvrængning og billeder med ny lineær displaymode (ikke fiskeøje)
• Fotoindstillinger RAW og WDR
• GPS

Hero5 Session
• Videoopløsning op til 4k og 30 fps
• Foto op til 12 megapixels
• Automatisk upload af billeder og videoer til skyen, mens kameraet oplader (via GoPro Plus)
• Stemmestyring til syv sprog (flere sprog på vej)
• Vandtæt ned til 10 m uden beskyttelseshus
• Kompatibel med eksisterende GoPro-tilbehør, herunder Karma
• Elektronisk videostabilisering i professionel kvalitet
• Vidvinkelvideo uden forvrængning og billeder med ny lineær displaymode (ikke fiskeøje)

Karma
• Kompakt og sammenklappelig, der er plads til hele riggen i den medfølgende rygsæk
• Gaming-inspireret fjernkontrol med touchskærm
• 3-akses kamerastabilisering, der også kan monteres på Karma-håndtaget

Flere nye produkter
GoPro frigiver også mere nyt tilbehør senere på året:
• Quik Key, en nøglering med en mikro-USB, der gør det nemt at oprette forbindelse direkte til din mobiltelefon for at downloade fotos og videoer
• REMO, en stemmeaktiveret en-tasts-fjernbetjening, der øger rækkevidden af allerede indbyggede stemmestyring i HERO5 serien.

Annonce

gopro.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også