TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

150-400 mm tele fra Olympus

Kraftig telezoom til natur- og sportsfotografer.

Vi har faktisk set den før. For et års tid siden fremviste Olympus en prototype af en helt ny, temmelig ekstrem zoom, som de havde tænkt sig at lave til det voksende marked af sports- og naturfotografer. Nu kan den endelig bestilles, og den er lige så ekstrem som første gang, vi så den.

Olympus-zoomen har nok det længste navn i fotohistorien: M.Zuiko Digital ED 150-400 mm f/4.5 TC 1.25x IS Pro. Det er noget af en mundfuld, men fortæller det meste, man har brug for at vide om objektivet.

(Foto: Olympus)

Den solidt byggede og vejrbestandige telezoom dækker, hvad der svarer til 300-800 mm i 35 mm fuldformat, og har en lysstyrke på f/4.5, indbygget 1,25x telekonverter (375-1000 mm) samt optisk billedstabilisering. Og så hører den til Pro-familien fra Olympus, hvilket efter vores erfaring plejer at betyde høj byggekvalitet og strenge krav til den optisk ydelse.

(Foto: Olympus)

Fuglefokus og ProRes RAW

Billedstabiliseringen klarer op til 4,5 eksponeringstrins kompensation, men på et Olympus OM-D E-M1X kombinerer man med kameraets indbyggede billedstabilisering og opnår op til otte trins stabilisering.

E-M1X har i øvrigt fået ny firmware med en ret unik funktion: Autofokus med fuglegenkendelse, hvilket vil sige, at kameraet kan registrere fugle og klistre fokus til dem. I kombination med Olympus’ smarte Pro Capture, der tager flere billeder, før udløseren trykkes helt ned, kan man få endnu skarpere billeder af fugle.

(Foto: Olympus)

Kameraet har også fået ProRes RAW-video, der kan streames via HDMI i 12 bit til en ekstern optager, f.eks. Atomos Ninja V.

Men tilbage til den ekstreme telezoom. Den kan også bruges med en af Olympus’ andre telekonvertere, TC 1.4x eller TC 2x, hvilket øger rækkevidden yderligere – op til 2000 mm!

(Foto: Olympus)

Ikke så tung

Zoomen er ikke så tung, som den ser ud. Vægten holder sig lige under 2 kg, og objektivet er 31 cm langt uden modlysblænde. Indeni er der alligevel hele 28 linse-elementer fordelt på 18 grupper, et avanceret stabiliseringssystem og en telekonverter. Godt gået.

Prisen bliver 7.500 dollars (ca. 60.000 kroner med moms).

Der kommer også et beskyttelsesfilter til objektivet, PRF-ZD95, med Olympus’ Zero-belægning, der holder støv og fugt væk og beskytter mod refleksioner. Det koster 325 dollars (ca. 2.600 kroner).

(Foto: Olympus)

 

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.