annonce

Første kig på Samsungs 2018-tv’er

CES 2018

Her er, hvad vi indtil videre ved om Samsungs kommende 2018-modeller!

Foto: Audun Hage, L&B
annonce

Samsung holder kortene tæt ind til kroppen på dette års CES-messe. De har godt nok vist lovende koncepter og prototyper, herunder en ny 85-tommer med 8K (!) opløsning, for ikke at nævne det 146″ store The Wall med mikro LED-teknologi. De er blandt de mest imponerende syn på messen. Derimod er det foreløbig kun meget lidt, vi har fået at vide om den kommende modelserie for 2018 – i hvert fald i udstillingshallen …

85″ Q9S med 8K-opløsning

Foto: Audun Hage, L&B

 

Den nye 85 tommers model med 8K-opløsning har, som forventet, en imponerende skarphed, hvor man kan gå helt tæt på skærmen uden at se tegn på pixelmønster. Kontrasten er dog endnu mere imponerende. Samsung anvender en ny og ekstra finmasket baggrundsbelysning, kaldet Micro Full Array, som giver et meget stort antal dæmpbare zoner. Samsung røber ikke det nøjagtige antal af zoner, men det officielle tal er “over 10.000” – langt mere, end vi før har set på nogen kommerciel tv-skærm.

Tiden vil vise, om 85-tommeren med det foreløbige navn “Q9S” kommer på markedet, og hvad den vil koste. Men det bliver i så fald ikke billigt!

2018 Q9F demo

Lyd & Billede blev inviteret med ind i baglokalet, hvor Samsungs ingeniører lettede en anelse på sløret for de nye modeller i år. Vi så en demo af et kommende flagskib i Q9-serien, side om side med 2017-modellen 65Q9F samt topmodeller fra LG (OLED65E7) og Sony (KD-65ZD9). Vi måtte ikke tage billeder under selve demoen, men her er vores indtryk:

annonce

Det første, der er tydeligt, er, at Samsung fortsætter med QLED-teknologien (LCD LED med Quantum Dot), som vi kender fra sidste års topmodeller. Den næste meget glædelige nyhed er, at Samsungs nye Q9 Series Top Model får fuldt udstyret LED-baggrundsbelysning med hundredvis af dæmpbare zoner. Det giver langt mere præcis lysstyring end forgængeren 65Q9F, som måtte nøjes med normal kant-LED. Dermed kan Samsung stille med en rigtig high-end-model igen, ligesom de gjorde med 2016-topmodellen KS9505.

annonce

De, der var til stede ved demonstrationen, kunne se en række filmklip, der udfordrede baggrundsbelysningen på den værst tænkelige vis, men Samsung skærm kom fra det hele med æren intakt. Selv krævende scener med lyse objekter på en mørk baggrund så utroligt godt ud, uden den typiske “glorieeffekt,” man ofte kan opleve, når baggrundslyset ikke er finmasket nok. Selv Sonys mægtige flagskib ZD9 måtte se sig slået på dette område.

Vi så skærme i både mørke og lyse omgivelser, og en ting, der var slående, var Samsungs yderst matte overflade. Mens de andre skærme viste tydelige spejlbilleder af omgivelserne, var der næsten nul refleksion fra den nye Q9 skærmen – noget, der vil være et stort plus i en almindelig stue med vinduer.

Den nye Q9-serie er et markant skridt opad i modsætning til sidste års Q9. Og dertil skal lægges et dybere sortniveau. Farvegengivelsen syntes også utroligt god uden at være overdrevet. Lyse naturscener så meget livagtige ud med strålende farver og stærk kontrast.

Selvfølgelig var vi spændte på, hvordan Samsung-skærmen ville stå sig imod LG’s OLED-skærm, som er kendt for imponerende kontrast og sortniveau. Det første indtryk er, at Samsung kommer meget tæt på, og endda overstiger OLED på nogle områder! Det sorte niveau var ikke helt det “blæksorte,” vi er vant til fra OLED, men meget tæt på, og med lejlighedsvis bedre gengivelse af gråtoner i mørke områder. I den anden ende af skalaen er der ingen tvivl om, at Samsung-skærmen har langt mere lysstyrke. Det gav ekstra smæk på de lyseste partier på en række HDR-klip.

annonce

Da dette var en demonstration af en ufærdig 2018-model imod konkurrenternes 2017-modeller, er det for tidligt at drage nogen endelige konklusioner. Første indtryk var lovende, og vi ser frem til at teste den færdige model, så snart den er klar!

Samsungs nye Q9-serie vil blive lanceret senere i 2018, og priserne er i øjeblikket ukendte.

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Gallapremiere på Ragnarok – se billeder og video

Sonos-chef: Undskyld!

Denne lyd kan du godt glemme med trådløse hørepropper

Sonos til vrede brugere: Ro på!

Lysstærke objektiver til mellemformatkameraer

Fotoprinter for hele familien

Philips får Ambilight på alle nye TV’er

Flere modeller får desuden lyd fra Bowers & Wilkins.

Hentet med helikopter

Smart-ur med green-kort til golfspillere

Nødløsning fra midterste hylde redder Huawei fra Google-blokade

Nye super-grafikkort til sommer. Har Nvidia et nyt kort i ærmet til at modstå AMD?

Nu kommer OLED gaming-skærmene

Begynd nedtællingen: Nu kommer Disney+ til Danmark!

Nu kommer OLED gaming-skærmene

Spilbranchen blæser indbrænding en lang march, når flere producenter lancerer 55 tommers OLED-skærme i 2020.