Film

Intet var på forberedt på forhånd, og filmholdet måtte improvisere sig gennem "Hobbitten"-trilogien én dag ad gangen.
forfatter

Hvis du synes, at filmene om Hobbitten virker lidt løse i kanten sine steder, er der en god forklaring. Ikke blot måtte instruktøren Peter Jackson strække handlingen til det yderste for at få den den oprindelige børnebog fra 1937 til at blive en næsten ni timer lang filmtrilogi. Værre er det, at planlægningen sejlede gennem hele projektet.

Peter Jackson fik i sin tid superstjernestatus med sin filmudgave af “Ringenes Herre”, som selv de mest skeptiske Tolkien-nørder måtte overgive sig til. Men det gigantiske filmprojekt krævede også tre et halvt års forberelse, før selve optagelserne kunne gå i gang. Sådan var det slet ikke med Hobbitten. Her var intet forberedt på forhånd!

I en video, der indgår i ekstramaterialet på en ny Blu-ray-version af Hobbitten – Femhæreslaget,” fortæller Peter Jackson åbenhjertigt, hvordan filmholdet måtte improvisere sig gennem de tre film.

Det udstyr, der skulle bruges i optagelserne, blev lavet i sidste øjeblik. Udstyret var først klar om morgenen på selve optagedagen. Sådan var det næsten hver dag,” fortæller Richard Taylor, som er kreavtiv chef for Weta Workshop, der er udstyrs- og special effects-afdelingen af Jacksons produktionsfirma.

I "Ringenes Herre" var tingene klar i god tid. Som disse orkhjelme, der var færdige et år før optagelserne. Foto: Weta Workshop
I “Ringenes Herre” var tingene klar i god tid. Som disse orkhjelme, der var færdige et år før optagelserne. Foto: New Line Cinema

Oprindelig skulle Guillermo Del Toro (Pans Labyrint, Pacific Rim) have instrueret “Hobbitten.” Men efter halvandet års forberedelse måtte Del Toro kaste håndklædet i ringen, og Peter Jackson tog over med kort varsel. Jackson valgte at skrotte en stor del af forarbejdet for at lave filmen på sin egen måde. Holdet begyndte med andre ord fra bunden – men uden at der blev ændret på tidsplanen eller premieredatoerne.

En træt Peter Jackson prøver at finde hoved og hal i "Hobbitten". Foto: Producenten
En træt Peter Jackson prøver oven på tre timers søvn at finde hoved og hale i “Hobbitten”. Foto: New Line Cinema

Vi begyndte bare at filme, selv om vi hverken havde en plan eller et storyboard,” siger Peter Jackson, der arbejdede 21 timer i døgnet, og nogle gange måtte sende skuespillerne på forlænget frokostpause for at planlægge eftermiddagens gigantiske kampscene.

Da filmholdet nåede til kampen ved Erebor i “Femhæreslaget,” knækkede filmen for Jackson, som måtte stoppe produktionen i flere måneder. Filmen fik dog stadig premiere i december 2014, og nåede et billetsalg på knap seks milliarder kroner.

https://www.youtube.com/watch?v=SQkygZdZ_Vk

Kilde: io9

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.